Skocz do zawartości
Nerwica.com

PREGABALINA (Egzysta, Linefor, Lyrica, Naxalgan, Pragiola, Preato, Pregabalin Accord/Mylan/ Pfizer/ Sandoz/ Sandoz GmbH/ STADA/ Zentiva, Pregamid, Tabagine)

tekla67

Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

228 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      162
    • Nie
      47
    • Zaszkodziła
      22

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

Niestety i długo i krótkoterminowa chyba. Chodzi o to że np coś było 3 miesiące temu a ja czuje że 1.5 roku minęło. Coś było 2 lata temu a dla mnie jak 5. Też każdy dzień jest taki sam, mam trudność z przypomnieniem sobie wczoraj.

A tak poza tym okej, nie mam Alzheimera, wiem gdzie iść i która godzina

Ja tak mam już od długiego czasu. Wydaje mi się, że możesz mieć rację i Prega coś tam się do tego przyczynia, ale w moim przypadku to raczej zmiana sposobu postrzegania świata. Ja przez jakiś czas miałem taki okres, gdzie walczyłem z natrętnymi myślami typu "z dnia na dzień robię się coraz starszy", "muszę osiągnąć to i tamto bo inaczej będę do tyłu względem moich rówieśników". Potem jakoś udało mi się takie myśli odgonić i zrozumiałem, że muszę żyć swoim tempem. Zmierzając do sedna - zauważyłem po swoich znajomych i po sobie, że ludzie w pewnym etapie swojego życia stają przed wyborem czy chcą dalej uczestniczyć w wyścigu szczurów czy wypadają z niego, wrzucają na luz i żyją po swojemu. I ci pierwsi właśnie narzekają na szybko upływający czas, a Ci drudzy właśnie na wolno. Może jesteś tym drugim rodzajem po prostu i to nie jest kwestia pregabaliny tylko Twojego mentalu. A i mając na myśli "wrzucać na luz" chodzi mi o luzackie podejście do życia, a nie luzackie chlanie do zarwania taśmy co weekend, bo wiadomo, że tym ludziom akurat czas to najszybciej leci :

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Verinia napisał(a):

Pregabalina to wg mnie dobry lek, gdy ma się fobię społeczną. Działa trochę jak wódeczka, a nawet lepiej.

Co do depresji, też pomaga, a przynajmniej mnie nakręca. FLupentiksol się u mnie sprawdził w dawce 1,5mg dziennie i escitalopram 10 m g. Nie wiem który z leków pokonał u mnie depresję i lęki. Moza oba i ogólna mieszanka leków, które biorę obecnie.

jak długo bierzez prege i jaka dawka? ona taki efekt super ma wódeczki ale to mija i przestaje działac jak się bierze ciągiem

Godzinę temu, Transparency napisał(a):

Haha, to prawda. Prega zmieniła totalnie moje życie towarzyskie i to oczywiście na plus. 🙂

Ale ja jestem grupą docelową bo niestety z fobią społeczną również się zmagam.

O pamięć krótką chodzi? "Kurczę, po co ja tu przyszedłem?" "Kurczę, po co ja otworzyłem tę lodówkę?" "Kurczę, co ja miałem teraz robić?" U mnie kiedyś też coś takiego było, ale na szczęście tylko przejściowo - gdy wskakiwałem właśnie na 600mg/dzień i trwało może z miesiąc. A co do czasu - sprecyzujesz trochę? Bo jestem ciekawy 🙂 

a jak długo bierzesz prege i w jakiej dawce? efekt nie zanikał z czasem? 

Godzinę temu, Nieznany24 napisał(a):

Większość osób na Pregabalinie zgłasza problemy  z pamięcią i ze wzrokiem. Będąc na wysokiej dawce miałem problemy z widzeniem z bliska a moja pamięć leżała i kwiczała. W moim przypadku to już prawie przeszłość. 

zgadzam sie ale zauważ , że wszyscy co o tym wspominają brali / biora duże dawki 600mg, na niskich dawkach nie zauważyłem żadnego problemu ze wzrokiem czy pamiecią 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 minut temu, AnnoDomino34 napisał(a):

jak długo bierzez prege i jaka dawka? ona taki efekt super ma wódeczki ale to mija i przestaje działac jak się bierze ciągiem

a jak długo bierzesz prege i w jakiej dawce? efekt nie zanikał z czasem? 

zgadzam sie ale zauważ , że wszyscy co o tym wspominają brali / biora duże dawki 600mg, na niskich dawkach nie zauważyłem żadnego problemu ze wzrokiem czy pamiecią 

Mnie te objawy dopadły od 75mg w górę. Będąc na 450 to było totalne odrealnienie do tego te objawy o których mówimy i jeszcze problemy z wysłowieniem. Ale wiesz jak to jest, każdy z nas inaczej na leki reaguje. Ja jestem Pregabalinie bardzo wdzięczny bo szczerze mogę powiedzieć że uratowała mi życie no ale przyszedł czas żeby się z nią pożegnać na zawsze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32 minuty temu, AnnoDomino34 napisał(a):

ona taki efekt super ma wódeczki ale to mija i przestaje działac jak się bierze ciągiem

Tak tak, to prawda. Według mnie to dobrze, bo cugi rekreacyjne nie mają sensu. 

Do wódki to bym raczej benzo przyrównał, człowiek po tych dwóch specyfikach staje się zobojętniały wobec wszystkiego i wszystkich, a pregabalina ma tę swoją unikatową magię w stylu "życie ma sens"

Edytowane przez Transparency

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Transparency napisał(a):

Tak tak, to prawda. Według mnie to dobrze, bo cugi rekreacyjne nie mają sensu. 

Do wódki to bym raczej benzo przyrównał, człowiek po tych dwóch specyfikach staje się zobojętniały wobec wszystkiego i wszystkich, a pregabalina ma tę swoją unikatową magię w stylu "życie ma sens"

dobrze to ująłeś.  jak biore pregę to daje mi takie uczucie, że życie ma sens.. nie na każdego to tak działa, to jest na GABA na lęki a u mnie zabija i leki i depresje, zamiast zamulic to mnie pobudza do działania i daje energię, lek cudo gdybie nie tolerka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, AnnoDomino34 napisał(a):

dobrze to ująłeś.  jak biore pregę to daje mi takie uczucie, że życie ma sens.. nie na każdego to tak działa, to jest na GABA na lęki a u mnie zabija i leki i depresje, zamiast zamulic to mnie pobudza do działania i daje energię, lek cudo gdybie nie tolerka 🙂

Pregabalina wbrew powszechnym przekonaniom nie wpływa bezpośrednio na receptory GABA, tylko jak na gabapentoidy przystało robi to pośrednio. Mówię to w formie ciekawostki, bo np. klonazepam i alkohol (etanol) działają bezpośrednio na GABA-A i dlatego są do siebie tak podobne, a pregabalina (i jej siostry) działa totalnie inaczej.

A co do tolerki - świat byłby za piękny gdyby nie rosła, haha 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi