Skocz do zawartości
Nerwica.com

PREGABALINA (Egzysta, Linefor, Lynagex XR, Lyrica, Naxalgan, Pragiola, Preato, Pregabalin Accord/Mylan/ Pfizer/ Sandoz/ Sandoz GmbH/ STADA/ Zentiva, Pregamid, Tabagine)

tekla67

Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

237 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      169
    • Nie
      48
    • Zaszkodziła
      23

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 5.12.2025 o 16:13, daammk1 napisał(a):

14 dni bez pregabaliny. Dziś jakby lepiej, tzn. jakaś motywacja się pojawiła i mniej depresyjnie. Potliwość bez zmian. 

Edit:

14 dni bez pregabaliny. Dziś jakby lepiej, tzn. jakaś motywacja się pojawiła i mniej depresyjnie. Potliwość bez zmian. 

Poczytałem trochę reddita i widzę że ludzie przechodzą koszmar odstawiania. Dawki rzędu 2000mg dziennie, inni od 10 lat... Nie jestem w stanie sobie wyobrazić jak wygląda zejście w ich przypadku. :0

u mnie na odwrot pregabelina daje motywacje i znika depresja, a bez niej wlasnie to mialem.. kazdy mózg chyba inaczej działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam lekarz mi włączył pregabalina 150 mg biorę mam schodzić clonazepam jestem 1 mg duszność mnie dopadła nie wiem co dalej robić sztuczna inteligencja odpowiedziała nie można łączyć pregabalina i clonazepam równocześnie no można dostać zatrzymanie oddechu depresji oddechowej ja robie odstęp co dalej nie chce kopnąć kalendarz co to za lek robi czy objawy ustąpią 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy też tak macie , że nieraz nie czujecie jakby działania uspokajającego , przeciwlękowego? Dawka 150 mg , nieraz rozdrażnienie , lepiej się na pewno śpi , mniej wybudzeń. Libido raz lepsze , raz gorsze. Na jelita chyba bardziej zapierająca czyli w moim przypadku ok jednak ciągle w głowie gonitwa myśli na temat przyszłości , pesymizm... I czy jest to lek , który bierzecie latami ? Bo widząc wpisy na forum w dziale innych leków ludzie biorą inne leki latami np.paroksetyne. Ze skutków ubocznych jeszcze jakby rozmyte widzenie ,  gorsze widzenie .

Edytowane przez Jarek.jarecki88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, Verinia napisał(a):

Gorsze widzenie miałam początkowo. Teraz jest normalne. Prega to ważny lek dla mnie.

Tak to da się przeżyć . Najważniejsze jest działanie na lęki, u mnie ciągle lęk przed brakiem wc się utrzymuje niestety. Walcze z tym ,dużo tego lęku pokonałem ,ale wciąż jest . Ciężko trafić z lekiem . Można wiedzieć ile bierzesz ? Prege też ludzie biorą latami prawda ? Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 18.12.2025 o 19:58, MiśMały napisał(a):

Odstawiłem 600mg pregaby w kilkanaście dni, po kilku miesiącach brania. Również i w tym przypadku nie zauważyłem pogorszenia psychicznego. Nie pogorszył się sen, nie ma lęków i nie pogorszył się nastrój. Nie miałem też objawów odstawiennych.

Z dnia na dzień czy redukcja? Jeśli z dnia na dzień to nie chce mi się wierzyć że bez objawów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dostałem 150-0-300mg. Faktycznie biorę 150-0-150mg, bo przy 300mg na noc miałem podwyższony puls i zawroty.Teraz po kilkunastu dniach wyruwnania, zaczynam już brać 300mg na noc i nie ma objawów. Jestem dodatkowo na fluwoksaminie 100mg. Czuję się super i mam wrażenie, że mnie pregabalinie uzależnia i dziala trochę jak alko, ale słabiej. Też macie takie wrażenie? 

Dobrze mi na tym połączeniu 😄😄

Ja nie mam aż takich problemów, żeby brać mocne SSRI, dlatego przeszedłem z paroksetyny. Teraz widze, że miałem mocno obniżony nastroj dodatkowo.

Edytowane przez Dziwne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Dziwne napisał(a):

Ja dostałem 150-0-300mg. Faktycznie biorę 150-0-150mg, bo przy 300mg na noc miałem podwyższony puls i zawroty.Teraz po kilkunastu dniach wyruwnania, zaczynam już brać 300mg na noc i nie ma objawów. Jestem dodatkowo na fluwoksaminie 100mg. Czuję się super i mam wrażenie, że mnie pregabalinie uzależnia i dziala trochę jak alko, ale słabiej. Też macie takie wrażenie? 

Dobrze mi na tym połączeniu 😄😄

Ja nie mam aż takich problemów, żeby brać mocne SSRI, dlatego przeszedłem z paroksetyny. Teraz widze, że miałem mocno obniżony nastroj dodatkowo.

Pregabalina na noc? Żadnego sensu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, daammk1 napisał(a):

Pregabalina na noc? Żadnego sensu..

Jeśli myślisz o pobudzeniu i euforii którą może powodować i dlatego się dziwisz temu lekowi na noc, to zmartwię Cię ale to akurat nie jest pożądany efekt tylko skutek uboczny. Pregabalina jak najbardziej jest stosowana również na noc, ponieważ wpływa pośrednio na sen. I standardem jest stosowanie wyższych dawek wieczorem, niż rano.

Edytowane przez Catriona

"Twój mózg jest wystarczająco potężny, by tworzyć strach.
Wyobraź sobie, co potrafi, gdy zaczyna tworzyć nadzieję."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Catriona napisał(a):

Jeśli myślisz o pobudzeniu i euforii którą może powodować i dlatego się dziwisz temu lekowi na noc, to zmartwię Cię ale to akurat nie jest pożądany efekt tylko skutek uboczny. Pregabalina jak najbardziej jest stosowana również na noc, ponieważ wpływa pośrednio na sen. I standardem jest stosowanie wyższych dawek wieczorem, niż rano.

Tylko że pregabalina działa powiedzmy te 6 godzin. Wzięte wieczorem omija Cię efekt pożądany (czyli przeciwlękowy, antydepresyjny, przeciwbólowy, żadnej euforii). Po tych parunastu godzinach mogą już Cię łapać efekty z odbicia, czyli te nieprzyjemne. Poza tym brama nawet rano i tak zwala z nóg wieczorem, wiem bo mam już spore doświadczenie. I żadna ilość kawy przed snem nic nie da. 

Wiem że nie jestem lekarzem, pisze tylko na bazie własnych (i innych) doświadczeń. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy są tu jacyś nerwicowcy, którzy wraz z pregabaliną (woltaż 300mg) biorą dodatkowo bupropion? Dostałem go w wersji Oribion 150mg i stosując się do wytycznych mojego przesympatycznego psychiatry z rana gilotynuję ją na pół i biorę jedną połówkę. Ma mi to rzekomo pomóc jeśli chodzi o sprawy intymne (brak sensacji w dotyku), z którymi borykam się do dziś przez sertralinę. Jak Wy - zacni pregabaliniarze czujecie się z tym mixem? Ile wam się wkręcał? Zadziałał coś? Pozdrawiam :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy dawka 150mg pregabaliny to jest dużo?

Czy ma taka dawka jakieś działanie przeciwlękowe?

chodze boso po ulicy

Klozapol 300mg

Solian 800mg

Haloperidol 15mg

Pregabalina 150mg

Afobam 1mg doraźnie

Annuszka wylała olej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.12.2025 o 20:41, Lusesita Dolores napisał(a):

Czy dawka 150mg pregabaliny to jest dużo?

Czy ma taka dawka jakieś działanie przeciwlękowe?

Ciężko odpowiedzieć. Dla kogoś 75mg to będzie dużo i poczuje działanie dość mocno, a u kogoś innego 150mg przejdzie praktycznie niezauważone. 

Trzeba sprawdzić na własnej skórze. 

Mi długo pomagało 75 jak i 150. Po dłuższym czasie dopiero tolerancja wzrosła. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Verinia napisał(a):

Najlepiej brać 300- 450mg.

Najlepiej brać najmniejszą dawkę działającą na daną osobę. Z zasady nie pakujemy w pacjenta max dawek dla idei, tylko najmniejsze skuteczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 minut temu, brum.brum napisał(a):

Mam pytanie: jesteś lekarzem psychiatrą?

Nie, ale mam dużo wspólnego z medycyną zawodowo. Nawet jakiś Wydział Nauk o Zdrowiu dał mi kiedyś dyplom 🤷‍♀️

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę poczytałam ten temat i wiele osób pisze że ciężko potem zejść z wysokiej dawki na niższą.

Brałam kilka lat 75 mg ale nie działa na mnie taka dawka przeciwlękowo.

Lekarka powiedziała że mogę brać 150 mg ale wspomniała że ma pacjentów którzy biorą nawet 300mg.

Sama nie wiem czy zwiększać czy nie

chodze boso po ulicy

Klozapol 300mg

Solian 800mg

Haloperidol 15mg

Pregabalina 150mg

Afobam 1mg doraźnie

Annuszka wylała olej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, Lusesita Dolores napisał(a):

Trochę poczytałam ten temat i wiele osób pisze że ciężko potem zejść z wysokiej dawki na niższą.

Brałam kilka lat 75 mg ale nie działa na mnie taka dawka przeciwlękowo.

Lekarka powiedziała że mogę brać 150 mg ale wspomniała że ma pacjentów którzy biorą nawet 300mg.

Sama nie wiem czy zwiększać czy nie

Cóż tak jest, innym nie, na pewno nie tak źle jak benzo, ale gorzej od wielu snri/ssri. ja nie wiem czy kiedykolwiek odstawie jak ponad 6 lat jem i na 600 jestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Cóż tak jest, innym nie, na pewno nie tak źle jak benzo, ale gorzej od wielu snri/ssri. ja nie wiem czy kiedykolwiek odstawie jak ponad 6 lat jem i na 600 jestem

O łał, 600mg to grubo.

Jak taka wysoka dawka działa na Ciebie?

Czujesz się wyciszona?

chodze boso po ulicy

Klozapol 300mg

Solian 800mg

Haloperidol 15mg

Pregabalina 150mg

Afobam 1mg doraźnie

Annuszka wylała olej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Lusesita Dolores napisał(a):

O łał, 600mg to grubo.

Jak taka wysoka dawka działa na Ciebie?

Czujesz się wyciszona?

Bez niej jest gorzej z objawami, więc coś mi tam jeszcze działa. Z tym że ja na fizyczne objawy niż w głowie biorę. Ale efekt spadł, tolerancja rosła raczej normalnie, szybko na 300 byłam i długo, ostatnie 2 lata tak zwiększyłam.

Niektórzy potrzebują tych dużych dawek. Ale ci co mniejsze potrzebują, może można pomyśleć nad sufitem na 300, w kryzysie na 450, więcej to niekoniecznie musi się opłacać przyjmować. Ale nie ma reguły, jeden powie biorę 600 zeszlam do 0 bez problemu, a innemu już 300 będzie wysokie. Lekarz dawke powinien dobierać, co trzeba tu zawsze dodawać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo wracam do leków i nie wiem czy zwiększać i do ilu.

Jestem uzależniona od afobamu i potrzebuje żeby zastąpić afobam chociaż częściowo pregabaliną

chodze boso po ulicy

Klozapol 300mg

Solian 800mg

Haloperidol 15mg

Pregabalina 150mg

Afobam 1mg doraźnie

Annuszka wylała olej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi