Skocz do zawartości
Nerwica.com

CITALOPRAM (Aurex, Cipramil, Citabax, Cital, Citalopram Vitabalans, Citaxin, Citronil, Oropram, Pram)

blackfuck

Czy citalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

13 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy citalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      8
    • Nie
      2
    • Zaszkodził
      3

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, zoom napisał:

No musisz się uzbroić w cierpliwość bo te leki to różnie działają, a jak nie zaskoczy to iść do piguły po inny.

Z innej beczki czy mieliście zaparcia po citalu bo jakoś tam od tygodnia się pojawiły?

Co dobrego polecacie?

Uzbrajam się w cierpliwość, ale zauważyłam że jak zaczęłam brać 20 tkę  ok. 2 tyg. temu to się lepiej czułam niż teraz. Uboki jakby większe. 

U ciebie kiedy zaskoczyła 20 tka jako tako i nie było już uboków?

Jeśli chodzi o zaparcia to ich nie mam po citalopramie, zresztą wcześniej, jak brałam, kilka lat, temu też nie miałam. Może masz od czegoś innego, a w ulotce wymieniają zaparcia? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 4.09.2022 o 20:01, zoom napisał:

No musisz się uzbroić w cierpliwość bo te leki to różnie działają, a jak nie zaskoczy to iść do piguły po inny.

Z innej beczki czy mieliście zaparcia po citalu bo jakoś tam od tygodnia się pojawiły?

Co dobrego polecacie?

Jak tam u Ciebie działa 30 tka? Chyba też muszę podwyższyć do 30 tki. Na 20 tce mam niepokój, jakoś nie zadziałała, a biorę tą dawkę ponad 6 tygodni. A może za duża dawka? Na 30 tce kiedy miałeś poprawę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak sie dalej czujesz na swojej dawce, 30 mg?

Ja robię 3 podejście na 30 mg, stopniując  oczywiście tj. 25 mg przez kilka dni potem znów 20 mg I tak już trzy razy podchodziłam ze względu na uboki, ale chyba już się zawezmę na dobre na tą 30 tkę , chyba że zmienię  w ogóle lek.

Edytowane przez Kerstina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.11.2022 o 16:16, Kerstina napisał:

I jak sie dalej czujesz na swojej dawce, 30 mg?

Ja robię 3 podejście na 30 mg, stopniując  oczywiście tj. 25 mg przez kilka dni potem znów 20 mg I tak już trzy razy podchodziłam ze względu na uboki, ale chyba już się zawezmę na dobre na tą 30 tkę , chyba że zmienię  w ogóle lek.

Ja wróciłem do 20mg ale nie ze względu na uboki etc tylko w końcu chyba lek sam zaskoczył i po 1,5 rocznych zmianach leków i eksperymentach w końcu zaskoczył ten Cital i biorę te 20mg sobie chociaż nie działa na mnie tak jak działała PARO - żaden z przyjmowanych leków nie działa jak ona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, zoom napisał:

Ja wróciłem do 20mg ale nie ze względu na uboki etc tylko w końcu chyba lek sam zaskoczył i po 1,5 rocznych zmianach leków i eksperymentach w końcu zaskoczył ten Cital i biorę te 20mg sobie chociaż nie działa na mnie tak jak działała PARO - żaden z przyjmowanych leków nie działa jak ona

I słusznie zrobiłeś skoro dawka 20 mg zadziałała, bo tak naprawdę po 20 tce okupacja SERT citalopramu jest niewielka, rzędu kilku procent, podczas gdy 10 tka to 70%, 20tka to 80%, a duża dawka nie jest też obojętna dla organizmu. Lekarz mi powiedział żeby jednak nie wchodzić na 30 tkę, zostać na 20tce. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.11.2022 o 15:38, EwaC napisał:

Dziwne. Dali mi to w szpitalu wiedzac,ze escitalipram na mnie nie dzialal. 

Widać jest to jednak inny lek,  czytałam że nieraz ludzie  przechodzą z citalu na esci i odwrotnie z esci na cital. 

A jakie  dawkowanie, i jaka dawka docelowa? I jakie samopoczucie na tym leku? 

Sertralina też jest niezłym lekiem. Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 20.11.2022 o 23:50, ProstyUser napisał:
15 minut temu, Kerstina napisał:

Widać jest to jednak inny lek,  czytałam że nieraz ludzie  przechodzą z citalu na esci i odwrotnie z esci na cital. 

A jakie  dawkowanie, i jaka dawka docelowa? I jakie samopoczucie na tym leku? 

Sertralina też jest niezłym lekiem. Pozdrawiam serdecznie.

Hej. Jak mam byc szczera to cital to moja ostatnia nie tuczaca deska ratunku. Wszelkie sertraliny, duoloksetyny, paroksetyny nie zadzialaly. Chca mi wejsc na 20stke. Teraz na 10 mega lęk, bol glowy i ogolnie sennosc i nijakosc. Mam taka nadzieje,ze przyjmie mi sie ten lek. Wczoraj rozmawialam z lekarka. Esci i citalopram to 2 rozne leki tylko o podobnej nazwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 28.11.2022 o 18:14, Kerstina napisał:

Hej, jak tam terapia citalopramem, widzisz już może jakieś pozytywne efekty?

Chciałam się zapytać w kwestii branej przez Ciebie wcześniej sertraliny, czy nie zadziałała u Ciebie należycie? W jakiej dawce brałaś? 

Hej. Na citoplalopranie raz jest lepiej raz gorzej. Niestety nie działa (jeszcze?) tak jakbym tego sobie życzyła na lęki. One nadal są. Nawet jedna noc miałam okropne nasilenie lękowe,myślalam ze umieram. Benzo nie pomagało bo lęk mnie wybudzał. Biorę ten lek 9tą dobe. Lekarka twierdzi,ze to jeszcze krótko. Co do sertraliny- nie zadzialala mi na lęki. Nie mialam nic poza ubocznymi. Podobnie jak escitalopram, paroksetyna, duoloksetyna i kilka innych. Czy faktycznie jest jeszcze czas na przeciwlękowe działanie citalopramu? I czy komus tez na poczatku kuracji tak nasilił się lęk? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, EwaC napisał:

Hej. Na citoplalopranie raz jest lepiej raz gorzej. Niestety nie działa (jeszcze?) tak jakbym tego sobie życzyła na lęki. One nadal są. Nawet jedna noc miałam okropne nasilenie lękowe,myślalam ze umieram. Benzo nie pomagało bo lęk mnie wybudzał. Biorę ten lek 9tą dobe. Lekarka twierdzi,ze to jeszcze krótko. Co do sertraliny- nie zadzialala mi na lęki. Nie mialam nic poza ubocznymi. Podobnie jak escitalopram, paroksetyna, duoloksetyna i kilka innych. Czy faktycznie jest jeszcze czas na przeciwlękowe działanie citalopramu? I czy komus tez na poczatku kuracji tak nasilił się lęk? 

9ta doba to rzeczywiście jeszcze krótko na efekty, trzeba trochę nasycić organizm tym lekiem żeby zaczął w pełni działać. Na pewno przejdziesz wkrótce na większą dawkę , 20 mg. 

Lęki mogą być na początku terapii tym lekiem, zgodnie zresztą z ulotką.

A ile brałaś sertraliny i jak długo? Może organizm jeszcze się nią nie nasycił, i dlatego nie było efektów. .

Edytowane przez Kerstina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 29.11.2022 o 19:19, EwaC napisał:

Hej, jak terapia citalopramem? Możesz powiedzieć że już co nieco zadziałał? 

Na jakiej jesteś dawce? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Kerstina napisał:

Hej, jak terapia citalopramem? Możesz powiedzieć że już co nieco zadziałał? 

Na jakiej jesteś dawce? Pozdrawiam

Odp co do sertraliny. Lekarka po 2ch tygodniach dzialan ubocznych i zerowym postępie w leczeniu zdecydowała,ze sertralina juz nie zadziała i ze zmieniamy.

Co do citalopramu. Biore 3ci tydzien. Nie jet idealnie, jest w kratki. Sa dni ok (nie jakiej super) a sa jak dzisiaj i takie gdy wspomagam się benzodiazepiną (10tka tranxene) bo lęk jest okropny, trzęsie mną, taki stan mnie wybudza.

Jako,ze słabo reaguje na leki to bede braka ten citalopram, nie mam za bardzo juz wyjścia bo zostały mi same trojpierscienie po których się bardzo tyje. Wszystkie inne sari, snri próbowałam ze slabym skutkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

44 minuty temu, EwaC napisał:

Odp co do sertraliny. Lekarka po 2ch tygodniach dzialan ubocznych i zerowym postępie w leczeniu zdecydowała,ze sertralina juz nie zadziała i ze zmieniamy.

Co do citalopramu. Biore 3ci tydzien. Nie jet idealnie, jest w kratki. Sa dni ok (nie jakiej super) a sa jak dzisiaj i takie gdy wspomagam się benzodiazepiną (10tka tranxene) bo lęk jest okropny, trzęsie mną, taki stan mnie wybudza.

Jako,ze słabo reaguje na leki to bede braka ten citalopram, nie mam za bardzo juz wyjścia bo zostały mi same trojpierscienie po których się bardzo tyje. Wszystkie inne sari, snri próbowałam ze slabym skutkiem.

Dobrze że są już lepsze dni,  z każdym dniem powinno być lepiej, citalopram musi się  dobrze rozkręcić. Juź dawka 20 mg ? A jaka docelowa dawka?

Pozdrawiam

Edytowane przez Kerstina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 7.12.2022 o 12:01, EwaC napisał:

Hej, chciałam się zapytać jak zeszłaś z sertraliny żeby wejść na citaloparm? na zakładkę, czy musiałaś zredukować wpierw sertralinę, z jakiej dawki? Myślę spróbować sertraliny, czyli odwrotnie niż u Ciebie. Jestem na dawce 20 mg citabaxu  i 30 mg lerivonu, słabo u mnie z podnoszeniem dawki citabaxa, organizm się buntuje, zresztą lekarz nie bardzo  widzi te większe dawki.  A czuję że to jeszcze za mało dla mnie. Kiedyś, ze 4 lata temu, z dobrym skutkiem, brałam citabax i może jego moc jest teraz słabsza dla mnie. Lekarz chce żebym zeszła do 10 mg na tydzień i potem sertralina, od najmniejszej dawki, ale nie wiem jak to zniosę, stąd dylemat.

A jak u Ciebie, coś się poprawiło?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.09.2006 o 23:28, iman napisał:

moje doswiadczenie nie jest zbyt bogate, bo biorę go od 4 miesięcy, nie przynosił szczególnych efektów, od miesiąca biorę 40 mg i niestety dalej nie widze różnicy, choc z drugiej strony nie wiem jak byłoby gdybym go nie brała. Przez jakies 2 tygodnie odczuwałam działania niepożądane- większość z ulotki :), ale nie było dramatycznie. U mnie depresja to historia przewlekła, więc jak mowi mój lekarz- na poprawę będzie trzeba poczekać, mi się jednak wydaje że cilon mi w tym nie pomoże... A jakie są Twoje wrażenia po dwóch miesiącach? pomaga?

Zeszli mi w szpitalu. Na zakladke z setki. Dosyc szybko schodzili. Nie biore citalopramy 2 miesiace a troche ponad miesiac. Nie pomaga za bardzo. Codziennie wspomagam sie benzo. Ale ja nie mam depresji tylko nerwice lękowà. Nie dzialaja na mnie leki. Moze jeszcze ruszy- marze i tym. Ps. Zamieniasz na sertraline? A probowalas juz cos innego? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi