Skocz do zawartości
Nerwica.com

CITALOPRAM (Aurex, Cipramil, Citabax, Cital, Citalopram Vitabalans, Citaxin, Citronil, Oropram, Pram)

blackfuck

Czy citalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

13 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy citalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      8
    • Nie
      2
    • Zaszkodził
      3

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, chester napisał:

@Kerstina Od pierwszego dnia 20 mg, po dwóch tygodniach 30 mg. Łącznie 3 miesiące.

Brałeś jakieś benzo? Ja 4 tyg na 10 mg, teraz chę 15 i po kilku dniach 20 ale czuję tę moc, bez wspomagaczy kiepsko by było, biorę też 30 mg lerivonu na noc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.07.2022 o 11:04, chester napisał:

@Kerstina Od pierwszego dnia 20 mg, po dwóch tygodniach 30 mg. Łącznie 3 miesiące.

Powiedz mi jeszcze jak długą miałeś przerwę z citalopramem i jaki rodzaj bierzesz oraz czy teraz  przed nim coś brałeś z SSRI/SNRI, że od razu zacząłeś od 20 mg. Ja jestem na 10 mg przez 4 tyg. i ciężko jest mi wskoczyć wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kerstina Za dużo myślisz i wsłu/cenzura/esz się w swój organizm, przerabiałem to wielokrotnie niestety. Nic Ci się nie stanie na 20 mg, uwierz 😇 Brałem paroksetynę i przeszedłem na cital. Łykam go z Lamotryginą. 

Z ciekawości, brałaś wenlafaksynę?

Edytowane przez chester

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, chester napisał:

@Kerstina Za dużo myślisz i wsłu/cenzura/esz się w swój organizm, przerabiałem to wielokrotnie niestety. Nic Ci się nie stanie na 20 mg, uwierz 😇 Brałem paroksetynę i przeszedłem na cital. Łykam go z Lamotryginą. 

Z ciekawości, brałaś wenlafaksynę?

Myślę, bo boję się czy citabax zadziała. Wcześniej brałam go ze 3 razy , ostatni raz z 5 lat temu. Jak myślisz ma szansę zadziałać? Wenli nie brałam, trochę się boję łomotania serca i wysokiego ciśnienia, sertralinę, esci już też brałam . Myślę że łatwiej ci było przejść  na wysoka dawkę jak już tuż przed citalem coś brałeś. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 godzin temu, chester napisał:

@Kerstina 10 mg to nie jest dawka terapeutyczna, biorąc ją wydłużasz czas niepewności. Może lekarz niech Ci da coś na przetrwanie, benzo jakieś. Powinien zadziałać, ale jakby co to jest mnóstwo innych leków, więc głowa do góry. 

Dzięki za odpowiedź, jestem 3 dni na 15 mg, parę dni i przejdę na 20 mg, benzo dostałam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.07.2022 o 16:16, chester napisał:

@Kerstina 10 mg to nie jest dawka terapeutyczna, biorąc ją wydłużasz czas niepewności. Może lekarz niech Ci da coś na przetrwanie, benzo jakieś. Powinien zadziałać, ale jakby co to jest mnóstwo innych leków, więc głowa do góry. 

Gdybyś jeszcze mógł powiedzieć, jak długo nie brałeś citalu i czy wtedy sam go odstawiłeś czy musiałeś bo już nie działał? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.07.2022 o 16:16, chester napisał:

Gdybyś jeszcze mógł powiedzieć, jak długo nie brałeś citalu i czy wtedy sam go odstawiłeś czy musiałeś bo już nie działał? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może tutaj ktoś wie czy jeżeli kiedyś dany lek przestał działać, np. Citabax, to nawet paroletnia, np. 4 letnia przerwa nie pozwoli na powtórne zadziałanie leku?  Czy jest jakaś reguła w tym temacie?  Może jednak ta przerwa  jest ważna by zadziałał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, zburzony napisał:

@Kerstinapo 4 latach myślę że lek będzie działać jak za pierwszym razem, to bardzo długo. Nie brałem citalopramu ale pary razy wracałem do wenlafaksyny i za każdym razem działała.

Ale czy miałeś tak że wenla pr,estała działać i wracałeś do niej po przerwie i ona znów zadziałała?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, zburzony napisał:

@Kerstinanie przestała całkiem działać ale to działanie osłabło albo chciałem spróbować innego leku, dlatego odstawiałem. Raz na kilka lat, raz około roku i powtórnie działała bardzo dobrze.

Ja kiedyś byłam na 20 mg citabaxu i potem działanie b. osłabło,  podwyższyłam do 30 mg I byłam z miesiąc na tej dawce ale jakoś to nie było takie działanie jak trzeba i zmieniłam na inny lek.

Teraz po 4 latach wróciłam do citabaxu, jestem od 3 dni na dawce 15 mg, wcześniej miesiąc na 10 mg I nie czuje się dobrze, napięcie, zdenerwowanie, pobudzenie, lękliwość. Po tyg. mam podwyższyć do 20 mg, boję się że nie zadziała i cały wysiłek, męka pójdzie na darmo. Choć łudzę się że zadziała. Może ktoś tak miał? Czy to jest jakaś reguła na to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Kerstina napisał:

Ja kiedyś byłam na 20 mg citabaxu i potem działanie b. osłabło,  podwyższyłam do 30 mg I byłam z miesiąc na tej dawce ale jakoś to nie było takie działanie jak trzeba i zmieniłam na inny lek.

Teraz po 4 latach wróciłam do citabaxu, jestem od 3 dni na dawce 15 mg, wcześniej miesiąc na 10 mg I nie czuje się dobrze, napięcie, zdenerwowanie, pobudzenie, lękliwość. Po tyg. mam podwyższyć do 20 mg, boję się że nie zadziała i cały wysiłek, męka pójdzie na darmo. Choć łudzę się że zadziała. Może ktoś tak miał? Czy to jest jakaś reguła na to.

Myślę że to nie ma znaczenia czy ktoś tak miał bo reakcje organzimu są indywidualne , czasem zaskakujące pozytywnie lub negatywnie i pacjenta i lekarza ale czasem ponowne podejście do tego samego leku może być trafione chociaż to również jest jak loteria. Bez poświęcenia na to czasu i cierpliwości odpowiedzi się nie dostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 godziny temu, snilek napisał:

Myślę że to nie ma znaczenia czy ktoś tak miał bo reakcje organzimu są indywidualne , czasem zaskakujące pozytywnie lub negatywnie i pacjenta i lekarza ale czasem ponowne podejście do tego samego leku może być trafione chociaż to również jest jak loteria. Bez poświęcenia na to czasu i cierpliwości odpowiedzi się nie dostanie.

Na pewno w jakimś sensie masz rację

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tam postępy leczenia citalopramem? 

Jakoś cichutko tutaj. 

Ja jestem tydzień na  dawce citabaxa15 mg,  wcześniej 10 mg przez 4 tygodnie. Lekarz mówił żebym 15 mg brała przez 2 tygodnie. Ciężko mi wchodzi ten lek, na razie po 15 mg same skutki uboczne typu niepokój, lęk. Kiedy to minie ? Bo przede mną  jeszcze 20 mg.

Podzielcie się swoim doświadczeniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile mg bierzecie Citalu? Ja 8 miesięcy 20mg i w sumie dzialanie takie sobie tego leku, jeżeli chodzi o uboki to jest ok i toleruje go dobrze więc się zastanawiam czy nie poprosić doktora żebyśmy spróbowali zwiększyć dawkę bo na natretne myśli to slabo dziala i chustawka straszna jakby raz działał a za chwilę nie. Nie chce kolejnego leku i od początku zaczynać wie  pytanko ile tego bierzecie mg?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, zoom napisał:

Ile mg bierzecie Citalu? Ja 8 miesięcy 20mg i w sumie dzialanie takie sobie tego leku, jeżeli chodzi o uboki to jest ok i toleruje go dobrze więc się zastanawiam czy nie poprosić doktora żebyśmy spróbowali zwiększyć dawkę bo na natretne myśli to slabo dziala i chustawka straszna jakby raz działał a za chwilę nie. Nie chce kolejnego leku i od początku zaczynać wie  pytanko ile tego bierzecie mg?

A brałeś kiedykolwiek citaloparm? Ja brałam ze 4 lata temu i znów biorę. Od jutra 20 mg. Mam nadzieję że zaskoczy po takiej długiej przerwie. Może pogadaj z lekarzem w sprawie dawki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, zoom napisał:

Nie brałem nigdy wcześniej, zacząłem brac 30mg teraz i nie chce zapeszać ale jakby czuje ze zaczyna działać- nie wiem czemu się tyle czasu meczylem na 20mg

O, to super że działa. I tak od razu jak wszedłeś na 30 mg? Bez uboków?

Ja drugi dzień na 20 tce i czuję uboki, m.inn.  zamotanie, napięcie, niepokoje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 godziny temu, zoom napisał:

No jakby te 30mg to był strzał w 10. Teraz lek zaczął działać zastanawiam się dlaczego tyle czekał na 20mg to samo z Fluoksetyną zmienił na cital zamiast spróbować podwyższyć dawke

Fajnie, że podwyższenie dawki zadziałało u Ciebie jak trzeba i z tego co piszesz domniemam, że bez uboków i praktycznie od razu.  Powodzenia!!!

Ja jestem 10 dzień na 20 mg, jeszcze lek nie działał, są raczej uboki . Ale to chyba za krótko by zadziałał,  trzeba mu chyba dać szansę, ale ile mi przyjdzie na to czekać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi