Skocz do zawartości
Nerwica.com

Jak żyć w PL

Tella

Rekomendowane odpowiedzi

GUS napisał, że wzrósł poziom wynagrodzenia wśród Polaków, 4 217,96 złotych brutto -aktualnie tyle wynosi.

Wiem, że ranking nie obejmuje "budżetówki" oraz firm powyżej iluś pracowników.

Czy w Polsce naprawdę jest tak dobrze?

W co się "wpakować", aby naprawdę dobrze zarabiać?

Ilu z Was na ma rękę pow.2500zł?

Ja nie mam tyle brutto...

Po prostu system jest patologicznie niesprawiedliwy w sferze prazy zarobkowej ( gospodarka), bo:

Ktoś kto ma pomysł na pracę i zarabianie pieniędzy nie może od razu zacząć działać, tylko najpierw musi wypełnić papiery, dostać pozwolenie od urzędnika, a gdy pozwolenie dostanie i wyznaczony termin w którym może pracować,

Nieprawda. Wystarczy zgłosić rozpoczęcie działalności gospodarczej. Wypełnia się prosty druk i składa w urzędzie gminy. Nie trzeba czekać nawet na potwierdzenie rejestracji. Nikt nie wyznacza terminów i nie daje pozwoleń.

to dodatkowo musi najpierw zarobione pieniądze oddać (pod groźbą kary) na zakład co to się zwie: ubezpieczenie społeczne. Czyli najpierw muszę naprodukować tyle towaru i tyle sprzedać by opłacić ten zakład, później jeszcze na inne podatki oddać co zarobiłem i jeżeli z tym się wyrobię, to wtedy dopiero mogę sobie wziąć co zostało ( a jeżeli za dużo zostało- podatek dochodowy- to jeszcze więcej muszę oddać. A lokal, materiały i inne tikitakie to już mniejsza o to...)...Czyli przy zarobku ok. 2000zł( "na czysto" oczywiście) zostaje chyba ze 400 zł dla pracującego... To już bardziej opłaca się brać zasiłek, bo wystarczy chyba raz miesiącu (?) stawić się do urzędu i ponad (500?) wpada do kieszeni, a i przymusowe ubezpieczenie, na które przedsiębiorczy musi zarobić, też się dostaje. Czyli można tyrać przez cały miesiąc i z tego mieć ok.400zł i można prawie nic nie robić przez miesiąc i też mieć ok. 400zł. ------

Kolejna nieprawda. Przez pierwsze dwa lata płaci się składki jak od 30% minimalnego wynagrodzenia, a potem 60% od średniego wynagrodzenia. Jak ktoś nie potrafi zarobić w ramach działalności 60% średniego wynagrodzenia to nie jest przedsiębiorczy. To jest po prostu ukryte bezrobocie. A zasiłek dla bezrobotnych wypłacany jest tylko przez sześć miesięcy i tylko, jeżeli w ciągu ostatnich 18 miesięcy pracowałeś co najmniej 12 miesięcy.

>SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA<------czyli absurd, bo sprawiedliwość jest albo nie ma ( nie trzeba dodawać tego durnego określenia "SPOŁECZNA"...

Arystotelesa nie czytałeś? Już Arystoteles podzielił sprawiedliwość na kilka typów: m.in. na wyrównawczą, którą teraz nazywamy społeczną. Twój tok myślenia to tak jakby uprzeć się, że nie ma czegoś takiego jak czekolada z marcepanem, bo albo jest czekolada, albo jej nie ma.

Jest to uśmiercanie Polski i robienie z Polaków niewolników tych co mają pieniądze (więc aktualnie jeszcze jako tako np. Niemcy, a w przyszłości np. Chińczycy (w Chinach jest teraz najbliżej wolnego rynku i niedługo to oni będą kupować świat).

Zabawne, że o tym wspominasz. Największy wzrost demograficzny Polska notowała w czasach, które od wolnego rynku były dalekie.

Chodziło mi o sytuacje dla kawalera czy panny, razem na ogół za 2 razy tą samą kwotę co pojedynczo można żyć na wyższym poziomie. Ogółem realne dochody przeciętnych Polaków są wyższe jak te deklarowane. Część wypłaty pod stołem, mężuś przelewa coś z zagranicy, część coś ogarnia na patencie taniej kupi drożej sprzeda itd.

Ja jestem kawalerem. Gdybym miał 2 500 na rękę, to bym żył jak jakiś król, albo co najmniej książę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieprawda. Wystarczy zgłosić rozpoczęcie działalności gospodarczej. Wypełnia się prosty druk i składa w urzędzie gminy. Nie trzeba czekać nawet na potwierdzenie rejestracji. Nikt nie wyznacza terminów i nie daje pozwoleń.

Chyba sobie kpisz z tym wystarczy i z tym nie wyznaczaniem terminów i że nie dają pozwoleń.( co? już nie ma tych głupich klasyfikacji pkd czy jakoś tak to było? ). Z jakiej racji w ogóle coś muszę zgłaszać, coś rejestrować? ( no bo no bo [bonobo] urzędnik musi mieć stanowisko pracy)

To jeżeli nie trzeba czekać na potwierdzenie rejestracji to po co rejestrować? (po to żeby urzędnik miał nic nieznaczącą, znaczy się szkodzącą pracowitym pracę)

Kolejna nieprawda. Przez pierwsze dwa lata płaci się składki jak od 30% minimalnego wynagrodzenia, a potem 60% od średniego wynagrodzenia. Jak ktoś nie potrafi zarobić w ramach działalności 60% średniego wynagrodzenia to nie jest przedsiębiorczy. To jest po prostu ukryte bezrobocie. A zasiłek dla bezrobotnych wypłacany jest tylko przez sześć miesięcy i tylko, jeżeli w ciągu ostatnich 18 miesięcy pracowałeś co najmniej 12 miesięcy.

To powiedz jak zarobić w tym systemie, jeżeli kto ma pomysł(chce nowy produkt wprowadzić do sprzedaży), chce pracować, ma tylko grosze w kieszeni, które wystarczą na rozpoczęcie działalności, jeżeli na starcie musi utrzymać urzędników, którzy siedzą mu na głowie i mówią co i jak, i od pierwszego miesiąca musi już płacić ok.1200(?) (nawet jeżeli zarobił tylko na zwrot materiałów). Gdybyś był producentem, to wiedziałbyś, że na początku liczy się każda złotówka i wydaje się tę złotówkę na konkretne rzeczy związane z interesem, a nie na jakąś emeryturę, zusy i inne nic nie znaczące duperele trelemorele. I nie pisz głupot o jakiś durnych procentach, bo jeżeli ktoś załóżmy od lat pracował i zbankrutował, no i jeszcze raz chce zacząć, to nie ma żadnych ulg (ulg jaśnie wielmożnych łaskawców danych przez o pana o pana wielce czci godnego urzędnika . Logika urzędnicza...: najpierw zabiera, później coś tam da z tego co zabrał i każe się nazywać pomocnikiem, albo ulgodawcą, łaskawcą.).

I żeby nie było, większość urzędników jest nieświadoma tego w czym biorą udział i żyją w przeświadczeniu, ze czynią dobrze i bez nich niemożliwe jest normalne funkcjonowanie państwa. (No smutne.)

Arystotelesa nie czytałeś? Już Arystoteles podzielił sprawiedliwość na kilka typów: m.in. na wyrównawczą, którą teraz nazywamy społeczną. Twój tok myślenia to tak jakby uprzeć się, że nie ma czegoś takiego jak czekolada z marcepanem, bo albo jest czekolada, albo jej nie ma.

Socjaliści, komuniści i tym podobni ( czyli ogólnie ogniwo pośrednie między małpą a człowiekiem ;) ) widzą sprawiedliwość społeczną w swoich urojonych wizjach.

To wykazałem tą "sprawiedliwość społeczną" i co ? Jest to sprawiedliwość? Czy udajesz, że nie widzisz niesprawiedliwości?

W czekoladzie z marcepanem jest czekolada i jest marcepan ( i oczywiście śladowe ilości orzeszków ziemnych...). :P I czekolada jest czekoladą, a marcepan marcepanem (dodatkiem)( czyli czekolada z dodatkiem marcepanu to czekolada marcepanowa dla skrócenia nazwy. I jaki dodatek ma być do sprawiedliwości? (dodatek niesprawiedliwości? ) Nie wystarczy surowa, bez przypraw?

A jeżeli już rzeczywiście ktoś chce żeby zaistniała sprawiedliwość w społeczeństwie, to tylko jest to możliwe, gdy w sferze gospodarki będzie wolność. Wszelka regulacja rządu w sferę pracy zarobkowej powoduje niesprawiedliwość. (powstają nienaturalne warunki)

Jest to uśmiercanie Polski i robienie z Polaków niewolników tych co mają pieniądze (więc aktualnie jeszcze jako tako np. Niemcy, a w przyszłości np. Chińczycy (w Chinach jest teraz najbliżej wolnego rynku i niedługo to oni będą kupować świat).
Zabawne, że o tym wspominasz. Największy wzrost demograficzny Polska notowała w czasach, które od wolnego rynku były dalekie.

Polska i Chiny w latach osiemdziesiątych-ciemność. Chiny poszły drogą kapitalizmu, Polska pseudo kapitalizmu (znaczy, podobno na początku lat dziewięćdziesiątych był moment, że pozwolono się bogacić, ale Balcerowicz szybko to zadusił.) I teraz porównaj co się w Chinach dzieje i co będzie się działo i przyrównaj z Polską (która żebrze o dotacje i pożycza od Chińczyków pieniądze (czyli tak naprawdę sprzedaje się Chińczykom, bo w tym systemie nie odda pieniędzy). Chiny mają nadwyżkę budżetową, w Polsce każdy Polak na ile jest zadłużony? A Chiny w jeszcze większej komunie były niż Polska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thaur...no i jak sobie radzisz w takim razie?

Jest ciężko. Staram się co miesiąc odłożyć chociaż 50 zł na nieprzewidziane wypadki. Potem robię opłaty. Głównie kupuję na promocjach. Jak dobry mam miesiąc to wychodzę na zero. Jak zły, to muszę dopłacić z oszczędności.

Chyba sobie kpisz z tym wystarczy i z tym nie wyznaczaniem terminów i że nie dają pozwoleń.( co? już nie ma tych głupich klasyfikacji pkd czy jakoś tak to było? ).

A co ma klasyfikacja PKD do pozwoleń? Klasyfikacja PKD nijak nie ma się do pozwoleń, licencji czy koncesji. Równie dobrze możesz wpisać do CEIDG, że zajmujesz się handlem obwoźnym a tak naprawdę prowadzić punkt ksero. Za to nie tylko nie ma żadnej kary - tego nawet nikt nie sprawdza.

Z jakiej racji w ogóle coś muszę zgłaszać, coś rejestrować? ( no bo no bo [bonobo] urzędnik musi mieć stanowisko pracy)

To jeżeli nie trzeba czekać na potwierdzenie rejestracji to po co rejestrować? (po to żeby urzędnik miał nic nieznaczącą, znaczy się szkodzącą pracowitym pracę)

Z tych samych przyczyn dla których zgłasza się narodziny i zgony, rejestruje pojazdy czy prowadzi księgi wieczyste. Dla pewności obrotu. Jak ci pani Józia handlująca jajkami sprzeda nieświeże jajka to masz niefart. Bo pani Józia dziś siedzi na Kleparzu a jutro na Stawach. Ale jak ci jakiś Januszex nie zapłaci kilku tysięcy, to sięgasz do CEIDG i tam masz czarno na białym adres i dane Janusza. I już możesz go o tych parę klocków ścignąć. A to pierwszy z brzegu przykład.

To powiedz jak zarobić w tym systemie, jeżeli kto ma pomysł(chce nowy produkt wprowadzić do sprzedaży), chce pracować, ma tylko grosze w kieszeni, które wystarczą na rozpoczęcie działalności, jeżeli na starcie musi utrzymać urzędników, którzy siedzą mu na głowie i mówią co i jak, i od pierwszego miesiąca musi już płacić ok.1200(?) (nawet jeżeli zarobił tylko na zwrot materiałów).

Znowu mijasz się z prawdą. Od pierwszego miesiąca płaci się nieco ponad 400 złotych. Poza tym, gdybym ja zaczynał biznes, to bym się trzymał swojego etatu na początku. Bo wtedy bym płacił tylko składkę zdrowotną, a więc jeszcze mniej. A jak chcesz zaczynać biznes nie mając na koszta stałe przez pierwszy rok to znaczy, że nie masz o tym żadnego pojęcia.

Gdybyś był producentem, to wiedziałbyś, że na początku liczy się każda złotówka i wydaje się tę złotówkę na konkretne rzeczy związane z interesem, a nie na jakąś emeryturę, zusy i inne nic nie znaczące duperele trelemorele. I nie pisz głupot o jakiś durnych procentach, bo jeżeli ktoś załóżmy od lat pracował i zbankrutował, no i jeszcze raz chce zacząć, to nie ma żadnych ulg (ulg jaśnie wielmożnych łaskawców danych przez o pana o pana wielce czci godnego urzędnika .

Jeżeli ktoś pracował, to mógł co najwyżej jego zakład pracy zbankrutować. Przywilej płacenia obniżonych składek przez pierwsze dwa lata dotyczy każdego, kto przez pięć lat przed rozpoczęciem działalności nie prowadził innej działalności. Zatrudnienie nie ma z tym nic wspólnego.

Logika urzędnicza...: najpierw zabiera, później coś tam da z tego co zabrał i każe się nazywać pomocnikiem, albo ulgodawcą, łaskawcą.).

I żeby nie było, większość urzędników jest nieświadoma tego w czym biorą udział i żyją w przeświadczeniu, ze czynią dobrze i bez nich niemożliwe jest normalne funkcjonowanie państwa. (No smutne.)

Bo nie jest. Gdyby nie aparat urzędniczy, to państwo nie mogłoby wykonywać swoich funkcji.

Socjaliści, komuniści i tym podobni ( czyli ogólnie ogniwo pośrednie między małpą a człowiekiem ;) ) widzą sprawiedliwość społeczną w swoich urojonych wizjach.

A umiesz dyskutować bez obrażania ludzi o innych poglądach? Bo wartość merytoryczna tego co napisałeś jest zerowa. Co najwyżej budzi to mój niesmak.

To wykazałem tą "sprawiedliwość społeczną" i co ? Jest to sprawiedliwość? Czy udajesz, że nie widzisz niesprawiedliwości?

W czekoladzie z marcepanem jest czekolada i jest marcepan ( i oczywiście śladowe ilości orzeszków ziemnych...). :P I czekolada jest czekoladą, a marcepan marcepanem (dodatkiem)( czyli czekolada z dodatkiem marcepanu to czekolada marcepanowa dla skrócenia nazwy. I jaki dodatek ma być do sprawiedliwości? (dodatek niesprawiedliwości? ) Nie wystarczy surowa, bez przypraw?

A jeżeli już rzeczywiście ktoś chce żeby zaistniała sprawiedliwość w społeczeństwie, to tylko jest to możliwe, gdy w sferze gospodarki będzie wolność. Wszelka regulacja rządu w sferę pracy zarobkowej powoduje niesprawiedliwość. (powstają nienaturalne warunki)

Ja akurat mam inne zdanie. Dla mnie sprawiedliwym jest, gdy państwo chroni ludzi słabszych, nawet jeżeli dzieje się to kosztem tych silniejszych. Ale to już kwestia formacji intelektualnej i etyki.

Polska i Chiny w latach osiemdziesiątych-ciemność. Chiny poszły drogą kapitalizmu, Polska pseudo kapitalizmu (znaczy, podobno na początku lat dziewięćdziesiątych był moment, że pozwolono się bogacić, ale Balcerowicz szybko to zadusił.) I teraz porównaj co się w Chinach dzieje i co będzie się działo i przyrównaj z Polską (która żebrze o dotacje i pożycza od Chińczyków pieniądze (czyli tak naprawdę sprzedaje się Chińczykom, bo w tym systemie nie odda pieniędzy). Chiny mają nadwyżkę budżetową, w Polsce każdy Polak na ile jest zadłużony? A Chiny w jeszcze większej komunie były niż Polska.

Jakoś większość ludzi wolałaby mieszkać w Polsce, a nie w Chinach. Ciekawe czemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tella, dlatego musisz robić tak jak ja. Po prostu po wypłacie przelewasz 50-100 zł na osobne konto i o nich zapominasz. Nie ma ich. Najlepiej, żeby było w innym banku i żebyś nie miała karty, więc nie będzie ci łatwo po nie sięgnąć. Wtedy się zastanowisz parę razy, czy musisz te pieniądze ruszać. A w budżet jakoś i tak się przy mniejszych pieniądzach zepnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Motio, Już nie przesadzajmy z tym jak to ciężko mają pracodawcy....

Piszę o jednoosobowej działalności, Carlosbueno. Rząd ma stworzyć takie warunki, żeby jednoosobowa działalność mogła się rozwijać i rozwinąć w giganta zatrudniającego tysiące ludzi. Żebyś Ty, ja, ktokolwiek mógł w każdej chwili zarabiać pieniądze. A żeby było to możliwe, to jedyną drogą jest wolny rynek (kapitalizm), czyli rząd nie kładzie swoich łap na sferę gospodarki. Jedynie policja pilnuje porządku wewnątrz, a wojsko na zewnątrz( no i od czasu do czasu podbija jakiś niedorozwinięty kraj...dobra, żartowałem peace and love :) ) Nie ma innej drogi ( inne w przepaść prowadzą, albo na drogę podboju przez bogatsze i bardziej rozwinięte kraje).

Nie interesuje mnie własna działalność, jeden zbyt neurotyczny i lękliwy na to. Na pewno mogło być lepiej w tej sprawie, w UK to podobno najłatwiej, nawet Polacy działający w kraju otwierają tam działalność bo taniej i wygodniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polska i Chiny w latach osiemdziesiątych-ciemność. Chiny poszły drogą kapitalizmu, Polska pseudo kapitalizmu

Chiny otworzyły się nas inwestycje zagraniczne na przełomie lat 70,80 tych niedługo po śmierci Mao. Czy w Chinach jest kapitalizm, oficjalnie nie ma wciąż tam jest gospodarka centralnie polanowana i plany 5-letnie, tyle że na poziomie mikro działalność prywatna jest dużo mniej obciążona regulacjami, opłatami niż w Europie. Natomiast jeśli chodzi o duże firmy, firmy zagraniczne to rządzą tam łapówki, cała partia komunistyczna która wydaje koncesje, pozwolenia jest bardziej przeżarta korupcją niż Polska.

Polska jakby chciała iść drogą Chin to nie powinna uzyskiwać tzw demokracji w 1989 r tylko wyewoluować w komunizmie, pogłębić reformy Wilczka, ale w żadnym razie nie pozwalać na wolne wybory, media i prawa jednostki. Ludzie prawicy( liberałowie gospodarczy) patrzą na Chiny i mówią że wszyscy powinni iśc ta droga tyle że Chiny dużo za to płacą: ogromnie zanieczyszczonym środowiskiem, polityką jednego dziecka, ogromnymi dysproporcjami między miastem a wsią, bogatym wschodnim wybrzeżem a zacofanym interiorem. Chiny to nie tylko Szanghaj i Pekin z imponującymi wieżowcami i superszybką koleją to tez wieś na poziomie sprzed 100 lat, to rodzice zabijający dziewczynki bo wiedzą że jak dorośnie i wyjdzie za mąż to oni będą przymierać z głodu bo emerytury nie dostaną a tylko synowie mają obowiązek łożenia na rodziców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze nic NN4V, przynajmniej wspomagający wiedzą na co dają i mają za to możliwość oglądania tv trwam czy słuchania radia, to zawsze jakaś tam korzyść.

Jest taka fundacja, było o tym na wykopie: http://www.wykop.pl/link/1711986/przyklad-socjotechniki-kierowanej-do-starych-poboznych-ludzi/

To jest dopiero lecenie w uja :/

Jeden z komentarzy

Ten cały Instytut Ks. Skargi został założony przez trzydziestoletnich cwaniaków po to, by wciskać ludziom świecidełka i makulaturę za grube pieniądze oraz żyć z datków. Nawet Kościół się od nich odcina.

http://gosc.pl/doc/760868.Klopotliwi-prywatni-swieccy

Piszę o tym, dlatego, że moja matka wpłaca na tę fundację :hide::hide:

50 albo 30 zł co jakiś czas, a jak nie wpłaci to przychodzi pismo, że nie otrzymali żadnej "wiadomości" i że się o nią troszczą, pytają czy wszystko w porządku :/

Wszystkie listy które dostaje, są z wydrukowanymi podpisami odręcznymi, pewnie wysyłają je do dziesiątek tysięcy ludzi. Nie trafiają do niej żadne argumenty, będzie wpłacać dalej i koniec. Jak to mawia stonoga, to jest k$%^& dramat, chyba powiem księdzowi na kolędzie, może on ją przekona, lepiej żeby ta kasa poszła na tutejszą parafię, bo część pieniędzy (niewielka, ale zawsze coś) idzie na biedne rodziny i chorych.

Jestem za pomaganiem, ale nie takim chujom co wysyłają pocztą spam i żerują na łatwowierności starszych ludzi :/

Trochę zboczyłem z tematu, chociaż robienie w konia starych ludzi, w dodatku legalne, pewnie jest przyjemne i opłacalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no okropne jest takie naciągactwo, ja się zastanawiam, przecież to wymaga normalnej pracy, wysiłku i jakiejś kreatywności to nie lepiej jakby normalną pracą się zajęli? chyba, że są to bardzo duże pieniądze w szybkim czasie.

Pis wziął się za ludzi żyjących w ubóstwie, zepchniętych na margines, minimalna idzie w góre, emerytura w góre, wiek emerytalny w dół, 500+ (a przecież to wielodzietne rodziny żyją w nędzy b. często), kosztem kogo? no cóż wygląda na to, że kosztem klasy średniej, nowy podatek który dotknie zarabiających ponad 6000zł pokryje w 75% roczny koszt 500+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi