Skocz do zawartości
Nerwica.com

Aseksualność /aseksualizm

scrat

Rekomendowane odpowiedzi

aseksualista typu A posiada libido, ale nie odczuwa pociągu romantycznego wobec innych osób

typ B nie posiada libido, ale odczuwa pociąg romantyczny wobec innych osób

typ C posiada libido i odczuwa pociąg romantyczny wobec innych osób, ale nie doświadcza ich jako powiązanych ze sobą

typ D nie posiada libido i nie odczuwa pociągu romantycznego wobec innych osób

Ciekawe, ciekawe :shock:

Ale to nie ja założyłam ten wątek 8) , jakby co.

Nie mam pojęcia, do której grupy się zaliczam. Na pewno mam pociąg romantyczny, ale obawiam się, że tylko taki :?

Ja jestem typ A albo C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji wyhaczylam staroc do top postow ;)
detektywmonk' date=' może o tym, że masz ochotę na seks z koleżankami, mów tym koleżankom, a nie swojej mamie.[/quote']

Za późno :mrgreen: mamie już wszystko wie :lol:

-- 16 gru 2014, 21:48 --

tosia_j, ja już do detektywa napisałam o tym na PW :mrgreen:

Potwierdzam,to fakt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszedłem do wniosku, że to czy jestem aseksualny czy nie, jest zależne od definiowania pociągu seksualnego.

A jakiś konkret ? Też bym się przymierzyła.

Na razie wychodzi mi B ale jakoś z wyjątkami.

Zależy, czy pociąg seksualny definiować jako pociąg danej osoby do uprawiania seksu, czy pociąg do czegokolwiek, co wywołuje u danej osoby fizjologiczne podniecenie.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha, stricte seksulane.

btw. kobiety też mają ererkcję :)

-- 01 sty 2015, 15:06 --

chyba niedoczytałam :x

-- 04 sty 2015, 06:53 --

Też mi się wydaje mało prawdopodobne, żeby aseksualizm występował samoistnie a nie jako skutek czegoś tam, co się wydarzyło.

Nie mniej jednak brak pożądania występuje. Nie wiem jak to jest u mężczyzn ale u kobiet bywa. Na pewno można myśleć o czymś co się wydarzyło w dzieciństwie, o doborze partnerów (egoistycznych, krzywdzących..itp) co mogło spowodować odcięcie i/lub sublimację.

Znalazłam taki kawałek. Jest to opis przypadku "opętanej" dziewczyny i jej analiza dokonana przez psych.klinicznego

Renata jak wiadomo trafiła do sekty w wieku lat czternastu, a więc w wieku dojrzewania, gdy siły popędowe nieodmiennie dają o sobie znać. Z jej relacji wynika, że zaczęła ona wtedy wyraźnie odczuwać potrzeby seksualne. Jednak nie tylko nie mogły być one zrealizowane, ale nawet nie miała tej możliwości, aby intelektualnie zapoznać się z zagadnieniami, które dotyczą sfery seksualnej (gdy z nią rozmawiałem twierdziła, że nadal jest dziewicą). Wręcz przeciwnie, otrzymała nakaz bezwzględnego tłumienia wszelkich seksualnych impulsów, a drogą do tego miała być medytacja i mantry. Potrzeby seksualne były tłumione, lecz nie mogły zaniknąć. Formowały się w ukryty prąd w jej psychice. W klasztorze Renata zetknęła się z podobną sytuacją. Tu również nie było miejsca na wyrażenie jej „drugiej strony". Wkrótce przybrała ona formę tak odszczepioną od pozostałej części psychiki, że mogła wyrażać się już tylko poprzez ataki opętania...

i jeszcze odpowiedź na pytanie w tej sprawie:

Jesli cos ma zwiazek z niezaspokojonym popedem seksualnym, nie znaczy wcale, ze "rozladowanie" przyniosloby wyleczenie. Po prostu owo rozladowanie nie byloby juz mozliwe. Poped zostal uwieziony i nie jest mozliwy do rozladowania w akcie genitalnym.

Całość:http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,4253/q,Opetanie..okiem.psychologa.klinicznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz bardziej dochodzę do wniosku, że nie jestem aseksualny, tylko mój popęd seksualny został zablokowany (być może przez moją nienawiść do spraw związanych z seksem). Lekko się on potrafi odblokować tylko, gdy się na niektórych osobach "odpowiednio skupię" i dlatego erekcję ogólnie miewam tylko wtedy, gdy jest mi żal kogoś i czuję chęć uratowania go. Ale popęd nie odblokowuje się na tyle, bym umiał zidentyfikować uczucie popędu i dlatego odnoszę wrażenie, że moje libido działa na poziomie sumienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jetodik, seksualizm momentalnie nudzi bo każdy sromik/penis wygląda tak samo,jest pusty i zaśmieca pamięć.nie znajdziesz tam u kogoś bomby,wybuchu czy widoku ziemi z dużej wysokości ani złota co by przykuło uwagę.no chyba że ktoś lubi dać sobie nasrać do pamięci długotrwałej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi