Skocz do zawartości
Nerwica.com

Spamowa wyspa

Etna

Rekomendowane odpowiedzi

Karolina66, Dziękuję, jutro zajrzę do apteki, bo mi żołądek wreszcie siądzie od tego podgryzania. ;)

Purpurowy, Powiem tak - machając łapkami na świecie sporo udaje się załatwić, co wiem z doświadczenia. Ale Francuz to specyficzny podlec, który może udawać, że nie rozumie, a po angielsku niespecjalnie chce gadać... ;)

Nie lubię wyjazdów zorganizowanych, ale może to nie jest zła opcja w tym wypadku? Jak się pogrzebie to poza sezonem całkiem fajne ceny są. A nie trzeba się wycieczki trzymać, chodzi o komfort załatwienia dojazdu, noclegu, ewentualnie żarcia - a Paryżewo drogie jest.

cyklopka, Metro jest proste, jak się już obcyka system. Mapkę można też dostać po darmości w kasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Purpurowy, bywało się tu i tam. Marcin, z Tobą zawsze się gdzieś wybiorę. ;) Możesz zawsze wpaść do mnie w odwiedziny!

A w odwiedziny też bym bardzo chętnie wpadł, tylko nie chcę się narzucać za bardzo. ;)

A nie ukrywam że chciałbym wpaść na jedno z tych spotkań w Poznaniu, bo widzę że dosyć często się odbywają, więc wnioskuję że są super. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O! Myślę, że na pewno istnieje taka opcja, żeby wynająć coś u Polaków! Może nie udałoby się w Paryżu, ale zawsze Francja... Albo pod Paryżem

I to jest doskonały pomysł!

Może spróbuj się poduczyć chociaż z angielskiego zwrotów, słówek?

I to też jest niezły pomysł, który na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc.

Lepiej z francuskiego, skoro chcesz coś załatwić we Francji.

W sumie, możesz sobie kupić jakieś rozmówki, samouczek i trochę poklepać, zawsze to rozwojowe.

Muszę się położyć, może coś obejrzę i nie usnę. Wzywa pozycja pozioma. Czuję złą energię w stopach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyklopka, myślę, że lepiej jeśli chodzi o francuski spróbować w internecie [np. darmowe busuu.com], bo francuski jest dosyć trudny początkowo, jest sporo zasad wymowy, które wypadałoby opanować ogólnie - żeby móc przeczytać chociażby nazwę miejscowości. Szczególnie, że jest sporo słów, które rozumiemy na intuicję, ale trzeba je umieć przeczytać [np. pique-nique :D].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyklopka, co Ci da znajomość słówek gdy nie będziesz wiedziała jak je wypowiedzieć?

O co ci, kurczę, chodzi?

Ja się nie planuję uczyć francuskiego, ani słówek, ani w ogóle.

Purpurowemu tylko powiedziałam, żeby ogarnął jakiś samouczek, bo troch nauki nie zaszkodzi. :bezradny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyklopka, co Ci da znajomość słówek gdy nie będziesz wiedziała jak je wypowiedzieć?

O co ci, kurczę, chodzi?

Ja się nie planuję uczyć francuskiego, ani słówek, ani w ogóle.

Purpurowemu tylko powiedziałam, żeby ogarnął jakiś samouczek, bo troch nauki nie zaszkodzi. :bezradny:

Racja.

Tym bardziej wydaje mi się, że są jakieś aplikacje czy programy które uczą też wymowy danych słów. Tate ma taką aplikację na telefonie, tylko do angielskiego. Z resztą chyba nawet google translator coś takiego ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To była tylko taka forma obrazująca dla Purpurowego.

Ja napisałam, że polecam zaczęcie od internetu, na co Ty się ze mną nie zgodziłaś, że trzeba najpierw książki, więc ja tylko uargumentowałam. I tyle, o nic mi nie chodzi :bezradny:

Edit: Ale może faktycznie trochę to nieprzyjemnie napisałam, przepraszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Purpurowy, W razie co jak widać, masz już trzy osoby na Spamowej do szybkiego kursu j. francuskiego - Rolosz, Naemo i ja. :D I Cyklopka jako ekspert ogólno-językowy. :great:

Może się nie pokłócimy o Ciebie...

tosia_j, niech noc Ci serduszko ukoi...

cyklopka, Niedobrze, oj niedobrze, wszak powinniśmy być dobrze "zagruntowani", osadzeni, ta zła energia w Twoich stopach mnie martwi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Purpurowy, W razie co jak widać, masz już trzy osoby na Spamowej do szybkiego kursu j. francuskiego - Rolosz, Naemo i ja. :D I Cyklopka jako ekspert ogólno-językowy. :great:

Może się nie pokłócimy o Ciebie...

Widzę że coś ostatnio o mnie same batalie trwają. :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze zarzucę innym akcentem (niczego nie promuję, pragnę tylko zwrócić uwagę na walory artystyczne tego wykonania) Wszak na Przełęcz Diatłowa też chciałbym się wybrać, to i ten język by mi się przydał. ;)

[videoyoutube=zaw5Zm6EskA][/videoyoutube]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi