Skocz do zawartości
Nerwica.com

Moja twórczość/ drastyczne

Łazarz

Rekomendowane odpowiedzi

Tęsknota

Tęsknotą zbudzony za Tobą

otwieram ramiona rozpaczy

weż mnie, nadzieją przytul

niech łez mych świat nie zobaczy.

Otul me serce zbolałe

dusze mą wypełnij ciszą

by tęskniąc jutro za Tobą

miłość mi była granicą.

Zapomnij

Nie pamiętaj o mnie,bo mnie już nie ma

ani mojej twarzy,ni mojego cienia

nie myśl,że kiedyś byłem

ale,że był sen i ja Ci się śniłem.

Nie pamiętaj nigdy naszych wspólnych chwil,

bo pozostał po nich tylko szary pył.

Tak naprawdę, to ja nie istniałem

byłem Twym marzeniem nim mgłą się stałem

żyłem w Tobie samej i tam ginołem

może byłem kiedyś?ale mnie już nie ma.

Pocałunek

Ostatni pocałunek złożyłem na Twych ustach

gdy spałaś,wtulona w nocną cisze

zabrałem Twój oddech ze sobą-by pamiętać

bicie serca Twego, czułem w piersiach

krew w Twoich żyłach płynęła moimi

i odeszło mnie życie,gdy zamykałem usta na Twoich

wiedząc,że już nie wrócę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nextMatii,

pięknee...

niesamowicie wzruszające... koresponduje z moimi uczuciami, trochę jakbyś wszedł do mojej głowy....

żeby nie być gołosłownym ........... to moja twórczość w tym temacie :

przyjdę do Ciebie w nocy

kiedy bezbronnie śpisz

wślizgnę się cicho

do Twojego łóżka i serca

niczego nie poczujesz

przytulę się do Twoich pleców

obejmę ręką ramię, dłoń wsunę w dłoń

twarz zanurzę we włosach

i będziemy dryfować przez mrok śladami księżyca i gwiazd

aż zniknę w świetle dnia

razem z innymi snami

razem z nimi powrócę kolejny raz

i co mi zrobisz

jak sie obronisz

nie ma dokąd uciec

przed nocą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Do wszystkich, którzy mają coś napisanego i chowają w szufladzie, każdy kto ma ochotę niech śmiało tu wpisuje swoje dzieła. Z pożytkiem dla nas wszystkich.

Cudaczko

Piękny wiersz, jakże obrazowy, przejrzysty, ma się wrażenie, że każdy wers pasuje do następnego, niby to biały wiersz ale pojawiają się czasem rymy na początku zdania ,, przyjdę....wślizgnę oraz przytulę... obejmę''

Dodatkowo można dostrzec, że pierwsze słowa rozpoczynające każdą strofę również są podobne np. ,, przyjdę..przytulę....zniknę''

Utwór jest dynamiczny dzięki nacechowaniu go dużą liczbą czasowników w 1 os. liczby pojedynczej, wszystkie są czasu przyszłego.

Użyto tu również ciekawą metaforę, która w oczywisty, a zarazem subtelny sposób odnosi się do kontaktu damsko-męskiego ,,..i będziemy dryfować przez mrok śladami księżyca i gwiazd''.

Kolejnym interesującym zabiegiem stylistycznym jest użycie klamry, która rozpoczyna pierwszą strofę, a zamyka trzecią,

mam tu na myśli ,,przyjdę do Ciebie w nocy'' i

,,razem z innymi snami / razem z nimi powrócę kolejny raz'' jest nią para czasowników ,,przyjdę'' i ,,powrócę'' dodatkowo są to również rymy dokładne, dzięki wszczepieniu w poszczególne strofy czasowników, które w sposób nieregularny ale jednocześnie równoległy się rymują, wiersz uzyskuję tę właściwość o której wspomniałem na początku,

to podświadome wrażenie, że każdy wers pasuje do następnego, dalej, strofa do strofy, wywołane są właśnie zabiegiem polegającym na upodobnieniu poszczególnych wyrazów, które jakby,,spajają'' i ,,wiążą'' ten utwór w zwartą i dynamiczną całość.

Nie wiadomo czy to był celowy czy nieświadomy zabieg autorki, według mojego wrażenia odpowiada za to natchnienie i podświadoma wrażliwość na wydźwięk poszczególnych wyrazów i całokształtu konstrukcji.

Wiersz jest utrzymany w romantycznym i mistycznym tonie, szczególnie druga strofa

,,przytulę się do Twoich pleców

obejmę ręką ramię, dłoń wsunę w dłoń

twarz zanurzę we włosach

i będziemy dryfować przez mrok śladami księżyca i gwiazd'' przytulę, obejmę, twarz zanurzę we włosach, będziemy dryfować- cechuje się romantyzmem.

Natomiast trzecia strofa

,,aż zniknę w świetle dnia

razem z innymi snami

razem z nimi powrócę kolejny raz

i co mi zrobisz

jak sie obronisz

nie ma dokąd uciec

przed nocą'' ma charakter bardziej tajemniczy, ,,zniknę w świetle dnia'' ,,(zniknę) razem z innymi snami/razem z nimi powrócę kolejny raz''. Dodatkowo tę parę wersów łączą zrymowane zaimki ,,innymi'' i ,,nimi''.

Dzięki doboru odpowiedniej tematyki (spotkania kochanków) i osadzeniu jej w mieszance pokrewnych tonów (romantyczno-tajemniczym), zabiegom stylistycznym(metafora, rymy,) nieregularnemu charakterowi i jego dynamizmowi(duża liczba czasowników w czasie przyszłym), cały utwór można uznać za udane dzieło, zaliczające się niewątpliwie do tej mniejszej, za to tej lepszej części, które tworzą dziedzinę literatury jaką jest poezja.

Chciałby także umieścić osobiste wyrazy uznania za to, że czytanie tego na chwilę przeniosło mnie w innych świat.

Pozdrawiam

:brawo:

P.S. Czekam na następne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki każdemu za słowa zachęty i wsparcia, a szczególnie Tobie, Łazarzu ... nigdy by mi nie przyszło do głowy, że ktoś może poświęcić tyle czasu i uwagi mojej pisaninie, tak jak Ty to zrobiłeś .. za Twoje fachowe komentarze i bezinteresowność jak zwykle składam Ci hołdy :uklon:. Rzeczywiście piszę całkowicie intuicyjnie, coś dla mnie brzmi "dobrze" albo "źle", dopiero przez Twoje uwagi zauważyłam pewne prawidłowości dotyczące rymów czy budowy wiersza. Teraz postaram sie pisać bardziej świadomie.

Zachęcona Twoją życzliwością...

zamarzła woda w jeziorze

płomień zamienił się w szary pył

brak odpowiedzi w ten okrutny czas

w co my się zmieniamy

w żałosne dlaczego

Ty uciekasz od tej goryczy

ja nie opuszczę tego, co kocham

jakbym opiła się trucizny

na zimnych zgliszczach naszego domu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiecałem więc do dzieła. Na razie zajmę się jednym.

Pocałunek

Ostatni pocałunek złożyłem na Twych ustach

gdy spałaś,wtulona w nocną cisze

zabrałem Twój oddech ze sobą-by pamiętać

bicie serca Twego, czułem w piersiach

krew w Twoich żyłach płynęła moimi

i odeszło mnie życie,gdy zamykałem usta na Twoich

wiedząc,że już nie wrócę.

Wiersz biały, czyli bez rymu, sprawia wrażenie wypowiedzi, ale wypowiedzi przemyślanej, w której każde zdanie ma swoje odrębne znaczenie i nawiązuje do motywu przewodniego jakim jest rozstanie.

Niewątpliwie utwór dotyczy pożegnania, podmiot liryczny, który objawia się w pierwszym wersie

,,Ostatni pocałunek złożyłem na Twych ustach'' w sentymentalny i refleksyjny sposób rozstaje się ze swoją oblubienicą. Bohater robi to niewątpliwie z dużym żalem i bólem serca ,,i odeszło mnie życie,gdy zamykałem usta na Twoich'', można się domyślać, że robi to wbrew siebie, że chciałby pozostać ze swą miłością na dłużej, ale niestety najprawdopodobniej kierują nim ważniejsze pobudki.

Obiekt westchnień podmiotu lirycznego śpi, ,,gdy spałaś,wtulona w nocną cisze'', wiersz cechuje się dużą liczbą metafor, np. ,, krew w Twoich żyłach płynęła moimi'' nawiązuje to zapewne do zbliżenia jakie do jakiego pomiędzy żegnającym i żegnaną.

W zasadzie prawie wszystkie wersy można uznać za metafory, odniosę się teraz do poszczególnych linijek utworu, a zatem:

,,...wtulona w nocną ciszę'' - kobietę ogarnia noc, otacza ją, zabieg ten służył zobrazowaniu miejsca akcji;

,, zabrałem Twój oddech ze sobą -by pamiętać'' - odnosi się do pożegnalnego pocałunku, który służyć mu miał jako pamiątka po ukochanej;

,,i odeszło mnie życie, gdy zamykałem usta na Twoich''- jest to dobitne, ostatnie potwierdzenie żalu i bólu, który ogarnia bohatera, wiąże się to również z końcem pocałunku ,,..zamykałem usta na Twoich'', który najprawdopodobniej jest jego ostatnim kontaktem z kobietą.

Utwór jest bardzo uczuciowy, romantyczny ale również melancholijny. Doskonały prezent na walenynki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki, spieszyłem się z końcówką bo mecz Polska- Portugalia się zaczynał.:P

Jeszcze raz zakończenie. Korekta ostatniego zdania- .... Doskonały sposób by zerwać z dziewczyną.

-- 01 mar 2012, 02:42 --

Sprzed 10 minut.

Enjoy.

,,female''

Wszystkie kobiety

są takie same,

dobre opinie o nich,

są z palca wyssane,

są złe,

bezwzględne,

nie mówią prawdy

wprost.

będą siać ułudę,

budują najpierw

zaufania most,

by potem złamać kłodę,

czekają tylko na

pretekst,

by wyjść z twarzą,

wystarczy jeden

nietrafiony tekst,

one tylko o tym

marzą,

bo za małe profity,

bo nie trafiłeś w

gusta,

liczą się z banku

kwity,

i czyś przystojny, czy

odpowiednie usta,

ale bracie,

gdy w portfelu

kapusta,

możesz nosić nawet

brudne gacie,

nawet i wtedy przyjdzie

kobieta,

bo każda próżna i

pusta

-- 01 mar 2012, 17:37 --

Już nieaktualne :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie co dowiedziałem się o katastrofie kolejowej na pograniczu woj. śląskiego i świętokrzyskiego.

W trakcie oglądania relacji z miejsca katastrofy coś mnie natchnęło, więc się z tym dzielę:

,,3.03.2012 godzina 21''

Zginęliście wszyscy,

pasażerowie,

w szczerym polu,

pustkowie,

zmiażdżyło Wasze

ciała,

siła wypadkowa,

prędkość stała,

czołowe zderzenie,

mózgu zmiażdżenie,

odpoczywajcie w