Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy to Borderline? Pomóżcie.

On^31

Rekomendowane odpowiedzi

Stonka, przeczytaj proszę "Osobowość borderline – ujęcie psychoanalitycze", tu masz link lek. Bartosza M. Puk:

http://psychiatria.mp.pl/zaburzenia_osobowosci/show.html?id=77329

Osobowość borderline charakteryzują: wahania nastroju, napady intensywnego gniewu, niestabilny obraz siebie, niestabilne i naznaczone silnymi emocjami związki interpersonalne, silny lęk przed odrzuceniem i gorączkowe wysiłki mające na celu uniknięcie odrzucenia, działania autoagresywne oraz chroniczne uczucie pustki (braku sensu w życiu).

Kryteria diagnostyczne:

1. gorączkowe wysiłki uniknięcia rzeczywistego lub wyimaginowanego odrzucenia,

2. niestabilne i intensywne związki interpersonalne, charakteryzujące się wahaniami pomiędzy ekstremami idealizacji i dewaluacji,

3. zaburzenia tożsamości: wyraźnie i uporczywie niestabilny obraz samego siebie lub poczucia własnego ja (sense of self),

4. impulsywność w co najmniej dwóch sferach, które są potencjalnie autodestrukcyjne (np. wydawanie pieniędzy, seks, nadużywanie substancji, lekkomyślne prowadzenie pojazdów, kompulsywne jedzenie),

5. nawracające zachowania, gesty lub groźby samobójcze albo działania o charakterze samookaleczającym,

6. niestabilność emocjonalna spowodowana wyraźnymi wahaniami nastroju (np. poważnym epizodycznym głębokim obniżeniem nastroju (dysphoria), drażliwością lub lękiem trwającymi zazwyczaj kilka godzin, rzadko dłużej niż kilka dni),

7. chroniczne uczucie pustki,

8. niestosowny, intensywny gniew lub trudności z kontrolowaniem gniewu (np. częste okazywanie humorów (ang. frequent displays of temper), stały gniew, powtarzające się bójki),

9. przelotne, związane ze stresem myśli paranoiczne (ang. paranoid ideation) lub poważne symptomy rozpadu osobowości (ang. dissociative symptoms).

B

borderline

O

obezwładniające uczucie pustki

R

ryzykowne działania autoagresywne

D

dążenie do uniknięcia odrzucenia

E

emocjonalna chwiejność

R

rozpad osobowości lub myśli paranoiczne

L

labilny obraz samego siebie

I

impulsywność w niektórych sferach życia

N

niestabilne związki interpersonalne

E

erupcje niekontrolowanego gniewu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem stonka co sie z Toba dzieje. Sama u siebie podejrzewalas rozpad osobowosci i ze mozesz miec borderline. Teraz piszesz ze to wszystko odnosnie kolezanki. To jedna sprawa...Druga to miedzy innymi kasowanie konta(wczesniej brac uczuc) a takze posty na innych forach(hyperreal) i w tym problem tej natury ze nie przyznajesz sie do tego wszystkiego. We wszystkim sobie zaprzeczasz. 10tki wizyt u roznych lekarzy , 1500 diagnoz ..mialas i Spect i chyba bylo ok? Teraz guz przysadki. No cos mi tu nie gra...Nie wiem czy Ty tak skumulowalas cala zlosc w sobie i to wszystko to forma takiej autoagresjii?.

Nie ma tez co za wszystko winic lekow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi o mnie, bo ja nie mam borderline. chce zrozumiec znajoma ktora ma bpd ichcialabym wiedziec co to znaczy rozpad osobowosci w bpd- ale prosze o odpowiedz EXPERTA ( bez urazy Monika)

Rozpad osobowości w BPD to tzw. dekompensacja psychotyczna. Jest to krótkotrwałe, przejściowe zaburzenie adaptacyjne, które w nasileniu i objawach może przypominać psychozę. Czasami dekompensacji towarzyszą niekontrolowane zachowania typu acting-out (utrata kontroli nad pewnymi zachowaniami). Do rozpadu osobowości/dekompensacji dochodzi w sytuacjach trudnych czy kryzysowych u ludzi z osobowością borderline. Na forum istnieje już wątek na ten temat. Szukaj tutaj: rozpad-osobowosci-w-bpd-t40499.html?hilit=rozpad%20osobowo%C5%9Bci%20w%20BPD. Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi