Skocz do zawartości
Nerwica.com

Książki, książki..i książeczki.

meskalina

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Harding napisał(a):

Wolicie czytać zwykłe książki czy e-booki? (np. w formacie pdf)

Zwykle. Lubię ich zapach. Mają to coś w sobie. Ja nawet zdjęcia drukuje bo lubię mieć takie które mogę trzymać w ręce. Co do książek czytam też na telefonie w pdf. Ale jednak taka normalna najlepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam właśnie "Euforię. Powieść o Sylvii Plath" Elin Cullhed.
Wstrząsające ostatni rok życia Sylvii ukazany w powieści opartej na faktach. Autorka wczuła się w główną bohaterkę i odwzorowała (całkiem udana próba) styl pisania Sylvii. Osoby nieznające jej twórczości pewnie tego nie zauważą, ale ci, którzy znają jej twórczość mogą dojrzeć podobieństwo. Co prawda jestem dopiero na 70 stronie, ale już z całą pewnością mogę ją polecić. Bardzo dobra pozycja i gratka dla fanów samej Sylvii Plath!

1007233-352x500.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tytuły książek przeczytanych przeze mnie lub ich autorzy:

:arrow: kryminały: Agata Christie, Harlan Coben, Ian Rankin 

:arrow: literatura grozy/horror: Stephen King, Graham Masterton 

:arrow: literatura rosyjska: Bracia Karamazow, Mistrz i Małgorzata, Wojna i pokój, Anna Karenina, Doktor Żywago etc.

:arrow: książki sensacyjne: Robert Ludlum (trylogia o Jasonie Bourne'ie), Eric van Lustbader (kontynuacja wcześniej wymienionej trylogii)

:arrow: książki przygodowe: Zbigniew Nienacki [seria Pan samochodzik i (...)], Alfred Szklarski (Tomek na tropach Yeti etc.)

Przepraszam za spam, ale przypomniały mi się jeszcze inne książki lub seria książek:

:arrow: Andrzej Pilipiuk - seria książek o Jakubie Wędrowyczu 

:arrow: Henryk Sienkiewicz - Ogniem i mieczem, Potop, Pan Wołodyjowski, Krzyżacy, Quo vadis, W pustyni i w puszczy

:arrow: Władysław Reymont - Chłopi

:arrow: Bolesław Prus - Lalka 

:arrow: Stefan Żeromski - Przedwiośnie 

:arrow: Albert Camus - Dżuma

:arrow: Joseph Conrad - Jądro ciemności

Edytowane przez Harding

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem czytnika e-booków Kindle Paperwhite 5. Na allegro taki sprzęt można kupić w granicach 600-700 złotych. Na razie zbieram hajs - mam odłożone 550 zł, czyli brakuje już niewiele. Polecacie czy odradzacie kupno tzw. Kundelka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Harding hej, wiesz, że ja od jakiegoś czasu też zbieram kasiorę? Mam 320 zł. Planuję wydać do 1500 zł, bo chcę z większym ekranem bo taki 6' to dla mnie za mały. Nie znam się na tym, więc nie doradzę, sama prędzej potrzebowałabym pomocy w wyborze. Jeśli ktoś się zna i ma, to prosimy o doradzenie. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.10.2023 o 15:16, Szczebiotka napisał(a):

Zwykle. Lubię ich zapach. Mają to coś w sobie. (...) taka normalna [książka - przypis by Harding] najlepsza.

@Szczebiotka ja przemyślałem sprawę i też jednak pozostanę przy zwykłych książkach. Mam bardzo blisko do biblioteki - raptem 3km, ok. 15-20 minut jazdy rowerem. Mają tam masę książek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Książki wypożyczone przeze mnie z biblioteki 2. kwietnia 2024 r. (gatunek: powieść wojenna):

• (1) Wiosna 1941 ― Ida Fink 
  • (2) Żołnierze wyklęci ― Marek A. Koprowski (na 11. maja 2024 r. ― przeczytane 206/327 stron = 63% całości)
  • (3) Odważyli się wrócić ― Patrick K. O'Donnell
  • (4) Dzieci Hitlera ― Gerald Posner
  • (5) Polski most szpiegów ― Łukasz Walewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.10.2024 o 19:12, acherontia styx napisał(a):

18 książek w 4 miesiące - nieźle ;) biorąc pod uwagę, że u mnie okres wakacyjny totalnie nie sprzyja czytaniu :D 

@acherontia styx, gratulacje, wielkie brawa :brawo: 

Ja rocznie przeczytam raptem kilka książek, bardzo powoli czytam blob.png.f3edf08f49dbc8e6740d8223222dfa92.pngOd kwietnia 2024 r. męczę dopiero 3. pozycję (z 5. wypożyczonych). Ma ktoś pomysł, jak czytać więcej? :bezradny:blob.png.454c074273166413985ce0a5414b60c0.png

A w ogóle imponuje mi też facet z innego forum o pseudonimie Spinacz [https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=26.0]

Cytat

staram się czytać ok 100 książek rocznie

Niesamowite...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś dużo czytałam, kochałam to, a teraz sobie ubzdurałam, że książki się mogą zakazić i już ich nie zdezynfekuje i raczej nie czytam. Książki z biblioteki w jakimś sensie mnie brzydzą. Zaczęłam czytać "Chłopki. Opowieści o naszych babkach" Joanny Kuściel-Frydryszak, bo kupiłam dla mamy na prezent, ale niedokończłam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, bei napisał(a):

Książki z biblioteki w jakimś sensie mnie brzydzą.

@bei, ja właśnie wprost przeciwnie:

― od dzieciństwa (szkoła podstawowa) zacząłem wypożyczać książki z biblioteki szkolnej

― po ukończeniu liceum ogólnokształcącego zacząłem wypożyczać książki z biblioteki gminnej

Preferuję książki w wersji papierowej i stwierdziłem, że czytniki e-booków (np. Kindel) lub tablety to nie moja bajka, to nie dla mnie. Bardzo szanuję wypożyczane pozycje i zawsze przed czytaniem myję ręce, nie zaginam rogów, nie robię notatek na marginesach, odkładam je na suche miejsce (regał lub parapet) etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, Harding napisał(a):

@bei, ja właśnie wprost przeciwnie:

― od dzieciństwa (szkoła podstawowa) zacząłem wypożyczać książki z biblioteki szkolnej

― po ukończeniu liceum ogólnokształcącego zacząłem wypożyczać książki z biblioteki gminnej

Ja też wypożyczałam, uwielbiałam to. Dopiero od niedawna mam problem książkami, tzn. kolejny objaw ocd którego wcześniej nie miałam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, acherontia styx napisał(a):

Czytam +/-70 książek rocznie, przynajmniej wg statystyk na lubimy czytać a zaznaczam tam książki przeczytane od 2011 roku

@acherontia styx, a możesz mi napisać, jak krok po kroku dodać na lubimy czytać przeczytane książki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.10.2024 o 20:31, acherontia styx napisał(a):

Musisz założyć konto na stronie, jak to zrobisz to wyszukujesz książkę po tytule i/lub autorze i dodajesz do przeczytanych. Możesz też zaznaczyć datę kiedy skończyłeś czytać daną książkę i ocenić ją gwiazdkami w skali 1-10.

@acherontia styx, udało się, bardzo dziękuję.

Teraz kilka pytań do Was:

― Wolicie książki w wersji papierowej czy elektronicznej = e-book?

― Kupujecie książki np. w księgarni lub przez internet np. na allegro?

― Wypożyczacie książki z biblioteki?

― Ile tak mniej więcej książek czytacie średnio rocznie?

― Czy dbacie o książki?

― Jakie książki lubicie czytać?

Edytowane przez Harding

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Bez różnicy. Czytam i eBooki i tradycyjne książki.

- Przeważnie kupuję przez neta, ale zdarza się bywać w księgarni.

- teraz nie, bo za dużo pożyczam i nie oddaję na czas

-Hmm... 30/40. Ale chcę więcej. 

- Oczywiście!

-Przeróżne. Filozoficzne, psychologiczne, dzienniki, biografie, naukowe, powieści, thrillery, scifi, poezje..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi