Skocz do zawartości
Nerwica.com

Cytaty, aforyzmy.. (i inne fajne teksty)

ewa125

Rekomendowane odpowiedzi

"Nie podejmujmy przypadkowych działań. “Nawet najmniejsza rzecz powinna być robiona w odniesieniu do celu” - mówi Marek Aureliusz"

(c) Mała księga stoicyzmu - Jonas Salzgeber / Marek Aureliusz

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Żaden traf - ani nic innego, co ma jakąś wartość - nie przydarzy ci się, jeśli nie podejmiesz jakiegoś działania. Aby odnieść sukces finansowy, musisz coś zrobić, coś kupić, coś rozpocząć. A wtedy, czy to tylko szczęście, czy może świat lub jakaś siła wyższa udziela ci cudownego wsparcia za twoją odwagę i zaangażowanie? Nie ma znaczenia co to jest, ważne, że jest"

(c) Bogaty albo biedny, po prostu różni mentalnie - T. Harv Eker

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"

Nigdy nie zapominaj o tym, kim jesteś, bo świat na pewno o tym nie zapomni. Uczyń z tego swoją siłę, a wtedy przestanie to być Twoim słabym punktem. Zrób z tego swoją zbroję, a nikt nie użyje tego przeciwko Tobie. " 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

„Raz półgłówka uwierał podgłówek. Całą noc doskwierał mu ból. Lecz na zdrowiu ucierpiał w połowie, bowiem główki miał tylko pół. Doznajemy bowiem przykrości proporcjonalnie do świadomości.”

Nazywała go tatusiem, bo zawodził ją tak samo, jak prawdziwy ojciec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Jesteśmy tak skonstruowani, żeby szukać wsparcia u innych. Jest to naturalna, optymalna ludzka reakcja na strach i kluczowa umiejętność niezbędna do tego, aby cieszyć się pasmem sukcesów w takich obszarach jak praca, zdrowie i relacje z ludźmi" (c) Robert Maurer

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Dobrze jest odczuwać strach. Odczuwasz strach, znaczy, jest się czego bać, bądź więc czujny. Strachu nie trzeba pokonywać. Wystarczy mu nie ulegać. I warto uczyć się odeń."
Andrzej Sapkowski

Sometimes I pretend to be normal but it gets boring so I go back to being me

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Badania pokazują, że najszczęśliwsi ludzie to ci, którzy w największym stopniu wykorzystują swoje naturalne zdolności. Częścią twojej życiowej misji musi być dzielenie się twoimi darami i wnoszenie wartości do życia jak największej liczby ludzi. A to oznacza gotowość do działań na dużą skalę" (c) T. Harv Eker

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Można powiedzieć, że aby stworzyć szczęśliwe życie, powinniśmy zadbać o to, by działo się w nim wciąż coś nowego, stwarzać możliwość, by pojawiały się w nim niespodziewane nagrody, oraz wierzyć w to, że zawsze będzie ciut lepiej" (c) David Rock

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Biologicznie, fizjologicznie nie różnimy się tak bardzo jeden od drugiego. Jako “opowiadanie”, historia - każdy z nas jest wyjątkowy, niepowtarzalny. Aby być sobą musimy mieć siebie - posiadać historię swojego życia. Musimy pamiętać siebie, swoją historię, by posiadać tożsamość" (c) Oliver Sacks

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, shadow_no napisał(a):

"Biologicznie, fizjologicznie nie różnimy się tak bardzo jeden od drugiego. Jako “opowiadanie”, historia - każdy z nas jest wyjątkowy, niepowtarzalny. Aby być sobą musimy mieć siebie - posiadać historię swojego życia. Musimy pamiętać siebie, swoją historię, by posiadać tożsamość" (c) Oliver Sacks

Czytasz człowieka, który pomylił żonę z kapeluszem? Pamiętam ten fragment 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Doktor Indor napisał(a):

Czytasz człowieka, który pomylił żonę z kapeluszem? Pamiętam ten fragment 🙂

Już przeczytałem pare miesięcy temu, ale mam zapisany ten fragment. Tak to z tej książki 🙂

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Nauki mistyczne wszystkich czasów mówią, że godzenie się z przeznaczeniem, czyli akceptacja woli Stwórcy sprawia, że życie toczy się spokojnie, bez większych przeszkód i problemów" (c) Piotr Listkiewicz

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, shadow_no napisał(a):

Już przeczytałem pare miesięcy temu, ale mam zapisany ten fragment. Tak to z tej książki 🙂

Ja ją przerwałem, bo ta od ciebie (o dziedziczeniu traum) jest ciekawsza :D Sporo mam takich przerwanych książek, do których wrócę, jak przeczytam te ciekawsze (i część przerwanych, do których już raczej nie wrócę, bo mnie rozczarowały).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Catriona napisał(a):

@Doktor Indor, Panie Indor, proszę good reads uaktualnić jeśli nie jest na bieżąco 😉

No w sumie nie jest :D 

Ja tam raczej po prostu dodaję książki, gdy już je przeczytam. Jak chcę przeczytać to albo tam, albo na swoją prywatną listę (bo nie każda książka jest na goodreads, kiedyś je tam dodawałem, potem zasady się zmieniły i chyba już nie każdy może).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi