Skocz do zawartości
Nerwica.com

Benzodiazepiny - Moja walka z uzależnieniem i odstawieniem

gosia hd

Rekomendowane odpowiedzi

Zobaczcie jakie bzdury wypisuja niektorzy w temacie alprozolam. 🤦‍♀️

"Wydaje mi się że dopóki człowiek boi się uzależnienia, zastawia się i trzyma się stałej dawki benzo to uzależnienie jest mało prawdopodobne, ostatnio coś psycholog tak stwierdził, że człowiek który wchodzi już w uzależnienie benzo nie boi się co będzie potem,  bierze jak leci, bo jak może się czegokolwiek bać jak cały czas jest na prochach przeciwlękowych"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, Miss Worldwide napisał:

Zobaczcie jakie bzdury wypisuja niektorzy w temacie alprozolam. 🤦‍♀️

"Wydaje mi się że dopóki człowiek boi się uzależnienia, zastawia się i trzyma się stałej dawki benzo to uzależnienie jest mało prawdopodobne, ostatnio coś psycholog tak stwierdził, że człowiek który wchodzi już w uzależnienie benzo nie boi się co będzie potem,  bierze jak leci, bo jak może się czegokolwiek bać jak cały czas jest na prochach przeciwlękowych"

Wg tej osoby lub psychologa jak sie bierze ciagle stala dawke to sie nie uzaleznia no i jak sie boi ktos uzaleznienia to sie nie uzaleznia. Ale jak sie zmulisz prochami to wtedy sie nie boisz uzaleznienia i sie uzalezniasz 🤦‍♀️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 minut temu, Lusesita Dolores napisał:

Lekarka w czwartek stwierdziła że jestem uzależniona od afobamu.

Nie wiem co zamierza ale póki co przepisała mi dwa opakowania 0,5mg

Potrzebuje tego leku na lęki :((((

Nie potrzebujesz. Porzebujesz antydepresanta i terapii. Benzo tylko sie bierze do czasu jak antydepresant zacznie dzialac a antydepresant dopoki terapia przyniesie skutki. 

Edytowane przez Miss Worldwide

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.03.2020 o 22:02, Miss Worldwide napisał:

To bardzo prosze informuj o odstawianiu pregabaliny. Bo o wiele latwiej jest przejsc z benzo na pregabaline wiec jak latwo jest odstawic pregabaline to wtedy mamy problem rozwiazany  😊

Takze informuj w miare mozliwosci.

Czwarty dzień na pierwszej redukcji Pregabaliny i nie ma zadnych odczuwalnych skutków. Dzisiaj redukuję o kolejną dawkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, SayYes napisał:

Czwarty dzień na pierwszej redukcji Pregabaliny i nie ma zadnych odczuwalnych skutków. Dzisiaj redukuję o kolejną dawkę.

To super. Ciekawe jak to bedzie dalej. Informuj.

Ja zredukowalam ostatnio z 0.5 na 0.4 lorazepamu. Zadnych skutkow. Tylko sie budze wczesnie ale zasypiam takze ok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Wam, 

poczytuję systematycznie 🙂

Jastara, wyszłaś z benzo, brawo!

A ja potrzebuję Waszej opinii, rady... jak wiecie wyszłam z benzo, potem brałam co jakiś czas kiedy nie wyrabiałam histerii (tak to nazwijmy), ostatnio histerii nie mam aż tak, żebym musiała brać, ale z kolei znów mam  bardzo duży kłopot ze snem i w nocy jak dostanę wkurwa, że nie śpię, to sięgam po benzo, najczęściej relanium (5 mg) i teraz patrzę na notatki, a w styczniu to było 4 x, w lutym 5 x. Czuję się generalnie podle bardzo i fizycznie i psychicznie, czy to jednak nie jest zbyt dużo?  4,5 x w miesiącu? Czy ja sobie nie funduję jakiejś kolejki górskiej z tym braniem "co jakiś czas"? Oczywiście wspieram się miansą i mirtą, ale mogę rzadko,  bo jak za często to nie działają. Co sądzicie?  Co z tym snem. Czy ktoś by polecił pramolan na sen?

J.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, ja_słababa napisał:

Hej Wam, 

A ja potrzebuję Waszej opinii, rady... jak wiecie wyszłam z benzo, potem brałam co jakiś czas kiedy nie wyrabiałam histerii (tak to nazwijmy), ostatnio histerii nie mam aż tak, żebym musiała brać, ale z kolei znów mam  bardzo duży kłopot ze snem i w nocy jak dostanę wkurwa, że nie śpię, to sięgam po benzo, najczęściej relanium (5 mg) i teraz patrzę na notatki, a w styczniu to było 4 x, w lutym 5 x. Czuję się generalnie podle bardzo i fizycznie i psychicznie, czy to jednak nie jest zbyt dużo?  4,5 x w miesiącu? Czy ja sobie nie funduję jakiejś kolejki górskiej z tym braniem "co jakiś czas"? Oczywiście wspieram się miansą i mirtą, ale mogę rzadko,  bo jak za często to nie działają. Co sądzicie?  Co z tym snem. Czy ktoś by polecił pramolan na sen?

J.

Obawiam się że mixowanie tych leków nie wpływa korzystnie na sen i z czasem będzie coraz gorzej... lepiej unikać mixowania i trzymać się dłużej tylko jednego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.03.2020 o 23:50, Miss Worldwide napisał:

Nie potrzebujesz. Porzebujesz antydepresanta i terapii. Benzo tylko sie bierze do czasu jak antydepresant zacznie dzialac a antydepresant dopoki terapia przyniesie skutki. 

Na terapie chodze

antydepresanty odpadają bo słyszę głosy jak je biore

Edytowane przez Lusesita Dolores

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, ja_słababa napisał:

Hej Wam, 

J.

Witaj, tak wyszłam z benzo i powiem Ci, że teraz paradoksalnie lepiej radzę sobie ze stresem niż w trakcie brania☺.Niestety mam jeszcze dni, kiedy zle się czuję, bardzo dokuczja mi zawroty głowy.Z kolei serce przestało szarpać i kopać i w nocy śpię o dziwo!Myślę, że te 4, 5 razy w miesiącu to jeszcze nie dramat, ale musisz trzymać rękę na pulsie .Pozdrawiam Cię i życzę zdrowia i pogody ducha☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, ja_słababa napisał:

Hej Wam, 

J.

Nie wiem. Wiem tylko jedno, ze jest ryzyko ze coraz czesciej nie bedziesz mogla zasnac i coraz czesciej bedziesz musiala brac.

U mnie odstawka benzo powolna tylko takie skutki ma: nie moge zasnac albo sie budze po 2h i nie moge juz zasnac. Dlatego teraz juz mikrodawki odstawiam. 

A ta reszta lekow to na co jest? Nie mozesz tez odstawic?

Kolega napisal wyzej, ze niezbyt dobry mix. Ja nie znam tych lekow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki bardzo za opinie!

Say, tak, domyślam się, że to nie jest dobre, tylko w nocy człowiek, żeby spać, zeżre wszystko. Refleksja przychodzi w dzień! Naprawdę mam mega problem ze spaniem. Tylko widzisz, ja nie mam po co trzymać się na przykład tylko miansy na sen, bo po prostu następnego dnia w ogóle nie działa nasennie, a jak wezmę od czasu do czasu wtedy super działa.

Miss, nie biorę niczego "na stałe", doraźnie właśnie na spanie. albo mianserynę albo mirtazapinę albo to cholerne benzo. Dla mnie nieprzespana noc (a takie właśnie mam, że leżę i nie śpię calutką) to cierpienie fizyczne i psychiczne następnego dnia.

Może komuś coś przyjdzie do głowy, coś poradzi, odradzi, zaradzi? 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 godzin temu, Miss Worldwide napisał:

Nie wiem. Wiem tylko jedno, ze jest ryzyko ze coraz czesciej nie bedziesz mogla zasnac i coraz czesciej bedziesz musiala brac.

U mnie odstawka benzo powolna tylko takie skutki ma: nie moge zasnac albo sie budze po 2h i nie moge juz zasnac. Dlatego teraz juz mikrodawki odstawiam. 

A ta reszta lekow to na co jest? Nie mozesz tez odstawic?

Kolega napisal wyzej, ze niezbyt dobry mix. Ja nie znam tych lekow.

Przy odstawianiu skoro masz problemy ze snem spróbuj mianseryny 10 mg. Bardzo pomaga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, ja_słababa napisał:

Dzięki bardzo za opinie!

Say, tak, domyślam się, że to nie jest dobre, tylko w nocy człowiek, żeby spać, zeżre wszystko. Refleksja przychodzi w dzień! Naprawdę mam mega problem ze spaniem. Tylko widzisz, ja nie mam po co trzymać się na przykład tylko miansy na sen, bo po prostu następnego dnia w ogóle nie działa nasennie, a jak wezmę od czasu do czasu wtedy super działa.

Miss, nie biorę niczego "na stałe", doraźnie właśnie na spanie. albo mianserynę albo mirtazapinę albo to cholerne benzo. Dla mnie nieprzespana noc (a takie właśnie mam, że leżę i nie śpię calutką) to cierpienie fizyczne i psychiczne następnego dnia.

Dziwię się że relanium Cie usypia...  Nadal uważam że powinnaś pozostać przy jednym leku . Przykładowo zauważyłem że większość ludzi pisze ze mianseryna w dawce 15 mg usypia najlepiej a wyższe wręcz nic nie dają.  To samo z mirtazapiną… tylko nizsze dawki dobrze usypiają a wraz ze wzrostem zaczyna się pobudzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, ja_słababa napisał:

Dzięki bardzo za opinie!

Ciekawe co u ciebie powoduje bezsennosc. Czy sama nerwica czy tabsy. Moze nie bierzesz codziennie ale organizm i tak swoje sie przyzwyczail. Odstaw wszystko w cholere. 

Ile nocy na miesiac nie bierzesz nic??

Jak wiekszosc nocy bierzesz to zmniejszaj dawki. Oszukuj organizm jak nie bedziesz mogla spac. Odlam okruszek z danej tabletki. .

Probowalas melatonine? Mi nie pomagala ale niektorym pomaga bardzo. Tyle ze w mlodym wieku trzeba brac minimum 4mg na noc. Mi lekarz kazal 5mg brac. Im starszy czlowiek tym mniejsza dawka mu potrzebna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Miss Worldwide napisał:

Ciekawe co u ciebie powoduje bezsennosc. Czy sama nerwica czy tabsy. Moze nie bierzesz codziennie ale organizm i tak swoje sie przyzwyczail. Odstaw wszystko w cholere. 

Ile nocy na miesiac nie bierzesz nic??

Jak wiekszosc nocy bierzesz to zmniejszaj dawki. Oszukuj organizm jak nie bedziesz mogla spac. Odlam okruszek z danej tabletki. .

Probowalas melatonine? Mi nie pomagala ale niektorym pomaga bardzo. Tyle ze w mlodym wieku trzeba brac minimum 4mg na noc. Mi lekarz kazal 5mg brac. Im starszy czlowiek tym mniejsza dawka mu potrzebna.

Z melatoniną akurat jest odwrotnie. Im bardziej szyszynka się starzeje tym mniej jej produkuje. A w przypadku kiedy Ktoś zazywał często leki na bezsenność to staję się ona polekowa czyli megatrudna do opanowania. Pisałaś że wybudzasz się po 2h wiec wnioskowałem że nie jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, SayYes napisał:

Z melatoniną akurat jest odwrotnie. Im bardziej szyszynka się starzeje tym mniej jej produkuje. A w przypadku kiedy Ktoś zazywał często leki na bezsenność to staję się ona polekowa czyli megatrudna do opanowania. Pisałaś że wybudzasz się po 2h wiec wnioskowałem że nie jest ok.

Wybudzam jak za duzo odstawie. Troche zle zlozylam zdanie. Teraz jak odstawiam mikro dawki to nie budze sie. Zreszta budzenie sie to nie jest jakis straszny ubok. Gorzej jak wcale nie mozna spac albo o inne uboki.

Nie wiem o co ci chodzi z melatonina. Tak by bylo logicznie ze starsi wydzielaja mniej wiec potrzebuja wiecej jednak tak to nie dziala. Mlodszy musi wziac wiecej zeby zadzialala nasennie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Miss Worldwide bierzesz jeszcze Omegę3?

Ja kiedyś dawno zacząłem brać przez  jakiś czas i na tydzień czasu na początku brania dużo lepiej się poczułem.

Po tygodniu już czułem się normalnie, to znaczy niedobrze.

Ale teraz biorę tran Mollers naturalny i mam zamiar brać go przez dłuższy czas.

Tran, Omega3 wspiera funkcje mózgu i dla mózgu jest bardzo potrzebna.

Nie tylko dla mózgu ale też obniża poziom cholesterolu no i witamina D3 jest w tranie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 godzin temu, Miss Worldwide napisał:

Wybudzam jak za duzo odstawie. Troche zle zlozylam zdanie. Teraz jak odstawiam mikro dawki to nie budze sie. Zreszta budzenie sie to nie jest jakis straszny ubok. Gorzej jak wcale nie mozna spac albo o inne uboki.

Nie wiem o co ci chodzi z melatonina. Tak by bylo logicznie ze starsi wydzielaja mniej wiec potrzebuja wiecej jednak tak to nie dziala. Mlodszy musi wziac wiecej zeby zadzialala nasennie. 

Miss jak tam u Was sytuacja z koronawirusem? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi