Skocz do zawartości
Nerwica.com
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
MOCca

Euthyrox/tarczyca

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdziłam, nie ma takiego tematu, a wielu nam cierpiących na stany lękowe i depresyjne może się przydać, otóż częstą przyczyną tych stanów jest właśnie tarczyca, dlatego przed pójściem do lekarza specjalisty od "głowy" warto wcześniej zrobić badania na hormony tarczycy, które to odpowiadają i sterują całym naszym organizmem, jest to najważniejszy hormon do prawidłowego i normalnego funkcjonowania.

 

Przyjmowanie tego leku też nie należy do najprzyjemniejszych, dlatego chiałabym podzieliś się swoimi i przeczytać Wasze spostrzenienia dotyczące przyjowania Euthyroxu oraz jakiej dawki.

 

Kiedy pierwszy raz dowiedziałam się, że głownym winowajcom może być tarczyca, zbagatelizowałam sprawę, wyniki krwii mieściły się w normie i zaczęłam przyjmować leki psychotropowe, które w pewien sposób wyciszyły sytuację. Póżniej, czyli teraz znów wszystko wróciło, całkowite poczucie beznadziejności, zrobiłam znów wyniki, już nie mieściły się w normie, tsh jest delikatnie podwyższone, a guzek od ostaniego USG powiększył się, obecnie jeden cm.

 

Już wtedy, za pierwszym razem miałam przepisany ten lek w dawce 25, ale nie przyjmowałam go, działam trochę nie przepisowo bo na wizytę u endo musiałabym czekać z pół roku, na prywatną nie mam teraz pieniędzy, w zasadzie nie mam już wyboru, stan jest dla mnie uciążliwy...i przechodze teraz "terapię" z Euthyroxem. Biorę tak jak wcześniej mi przepisano 25, na tzw. lekką niedoczynność, ale ja czuję jakby była to wielka...

 

 

Zapraszam wszystkich do dyskusji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Tarczyca może powodowąć depresję ale nie musi. Ja odkryłem, że mam nadczynność, byłem leczony zbyt dużymi dawkami leków i wpadłem w sporą niedoczynność, moje tsh wynosiło 35, a jakiegoś pogorszenia depresji nie odczułem. Byłem za to dużo bardziej spokojny. Teraz z powrotem mam tsh 3 i nie czuję większej poprawy stanu samopoczucia, za to jestem bardziej nerwowy. Niezła kicha...wyniki w normie a ja mam depresję i nerwicę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

miko84, to co napisałeś nie jest pocieszające...może to oznaczać, że będę zmuszona dołączyć cuksy do tego wszystkiego. A dlaczego za dużą dawke brałeś, lekarz tak Cię pokierował?

 

Przy niedoczynności, zacytuję:

Niedoczynność tarczycy rozwija się powoli i w sposób dyskretny, a jej początkowe objawy są niecharakterystyczne. Pacjenci skarżą się na senność, uczucie osłabienia oraz uczucie zimna (nawet podczas upałów), obrzmienie twarzy, powiek i rąk związane z gromadzeniem się w przestrzeniach międzykomórkowych tkanek substancji podobnych do śluzu (dlatego też często niedoczynność tarczycy nazywana jest obrzękiem śluzowatym), spowolnienie ruchowe, zmianę barwy głosu na bardziej szorstką, sztywność stawów i mięśni oraz zaparcia. Apetyt ulega zmniejszeniu, ale chorzy nie chudną – wręcz przeciwnie – masa ciała ulega wzrostowi. Skóra staje się sucha, łuszcząca. Zmiany dotykają również włosów, które stają się rzadkie, suche, matowe i łamliwe. Niedobór hormonów tarczycy odbija się także niekorzystnie na pracy serca, powodując zwolnienie akcji serca, a towarzyszące zaburzenia lipidowe wpływają na przyspieszenie rozwoju miażdżycy i wystąpienie objawów choroby wieńcowej. Czasem dochodzi do gromadzenia się płynu w worku osierdziowym, w opłucnej i w jamie otrzewnowej. Pacjenci z niedoczynnością tarczycy odczuwają również wyraźne zmniejszenie się zdolności do koncentracji oraz upośledzenie pamięci. Praca fizyczna lub intelektualna, która wcześniej nie sprawiała choremu żadnej trudności w wykonywaniu, teraz staje się zadaniem ponad jego możliwości i fizyczne (wskutek spowolnienia ruchów), i umysłowe (wskutek osłabienia koncentracji i pamięci). Kobiety zauważają, że miesiączki występują nieregularnie oraz ulegają wydłużeniu. U mężczyzn dochodzi do impotencji.

Następstwem ciężkiej i nie leczonej niedoczynności tarczycy jest śpiączka, której towarzyszy znaczne obniżenie temperatury ciała do 24-32 st. C, drgawki i zaburzenia oddychania. Do śpiączki może doprowadzić działanie zimna, zakażenie, uraz lub podanie leków hamujących czynność mózgu.

 

 

Natomiast nadczynność:

 

Objawy choroby są bardzo różne i zależą od przyczyny zaburzenia funkcji tarczycy, wielkości zaburzeń oraz wieku pacjenta. Są zwykle wyrazem oddziaływania zwiększonej ilości hormonów tarczycy na komórki. Najczęściej dominują objawy osłabienia, nerwowości lub niepokoju, a nawet bezsenność. Częstym symptomem jest zła tolerancja ciepła (stałe uczucie gorąca). Mimo zwiększonego apetytu u osób z nadczynnością tarczycy dochodzi do zmniejszenia masy ciała; osoby takie skarżą się też na uczucie kołatania serca z przyśpieszoną akcją serca i drżenie rąk. Zaobserwować można również ciepłą, wilgotną skórę oraz powiększenie gruczołu tarczowego. U kobiet bardzo często dochodzi do zaburzeń miesiączkowania w postaci skrócenia cyklu i samych krwawień miesięcznych, a w dalszej kolejności do zmniejszenia płodności wskutek cykli miesiączkowych bez jajeczkowania. Mężczyźni skarżą się na osłabienie popędu płciowego oraz nierzadko na bolesne powiększenie gruczołów piersiowych. Rzadziej występują zaburzenia osobowości i osłabienie koncentracji. Innymi objawami mogącymi wskazywać na nadczynność tarczycy są: duszność, nadmierna osteoporoza, zaburzenia rytmu serca lub migotanie przedsionków, niewydolność serca, a u osób chorych na cukrzycę pogorszenie kontroli choroby. U osób w podeszłym wieku objawy nadczynności tarczycy są słabiej wyrażone niż u ludzi młodych. Rzadziej stwierdza się u nich powiększenie gruczołu, zaś głównymi symptomami są objawy kardiologiczne np. migotanie przedsionków oraz zaburzenia emocjonalne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Brałem trochę większe dawki leków bo chciałem szybkiej poprawy - trochę zbyt duże te dawki. Ale tsh spadło dość szybko. Wkurza mnie to, że nawet przy tak ogromnej niedoczynności miałem szybkie bicie serca i potliwość !! Teraz gry hormony skoczyły to się nasiliło. Moje Ft4 wysoniło 8 (norma dolna 12), a ja dalej miałem objawy nadczynności - chore.. może nie tak silne ale dalej miałem. Łudziłem się, że to objawy od strony tarczycy, ale widać, że to albo coś innego albo psychika.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Brałem trochę większe dawki leków bo chciałem szybkiej poprawy - trochę zbyt duże te dawki. Ale tsh spadło dość szybko.

 

Współczuje Ci to musiał być szok dla organizmu. Rób badania kontrolne co pół roku, żeby mieć spokojne sumienie, to psychiczne również. TSH 35 ! szok, ja mam 5 z hakiem przy normie ok. 4,5 i czuje się jak wrak...ale guzek bez problemów tarczycowych by się nie pojawił.

 

Czyli wpadłeś w niedoczynność i później wyrównałeś hormony. Każdy skok stężenia hormonów jest odczuwalny przez nas. Może potrzeba jeszcze troche czasu, podobno tak słyszałam, że można mieć objawy i problemy z tarczycą wcześniej, niż wyjdzie to w wynikach krwii.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

To wiem, wszystko w przypadku tarczycy wymaga czasu. Zdziwisz się, ale czułem się lepiej mając tsh 35 niż teraz mając 3.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobrze, ze jest taki temat.

 

Mam objawy nadczynnosci tarczycy, natomiast wyniki krwi w normie. Rzuccie okiem:

 

Hormon tyreotropowy 0,485 mlU/l (norma 0,27 - 4,2)

Trijodotyronina wolna 6,4 pmol/l (norma 3,4 - 6,8)

Tyroksyna wolna 17,45 pmol/l (norma 10,6 0 22,7)

 

Przesadzam czy cos jest na rzeczy - co myslicie ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chupacabra, widzisz ja miałam w normie wyniki a guzek wyszedł mi na usg, możesz sobie zrobić dla pewności i spokoju, czy miąż tarczycy jest w porządku. Jeśli robiłeś badania rano i na czczo to nie powinieneś się martwić, a objawy są pokrewne tak to już jest.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Orientujecie się co może powodować stosunkowo wysoki wapń we krwi i zwapnienia tarczycy (są pewnie z powodu wysokiego wapnia, więc ważniejsze jest moje 1 pytanie).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

FT4 1,16 ng/dL zakres referenc. 0,8-1,9

FT3 3,78pg/Ml zakres ref. 1,8-4,4

P/ciała TPO 24,7U/Ml <60,0

 

Podaję również wyniki TSH:

Z dnia 17.03.2009 1,48u IU/mL 0,4-4,0

Z dnia 22.06.2009 2,74 mIU/l 0,27-4,20

Z dnia 24.06.2009 2,69mIU/l 0,27-4,20

Z dnia 02.03.2010 1,84 ( nie podano zakresów ani jednostek) FT4 1,50 FT4 3,92 (nie podano zakresów ani jednostek na wypisie)

Z dnia 11.05.2010 1,26 uIU/ml

na wypisach ma napisane zespoł przedsionkowy osrodkowy wrodzony ,nadczynnosc tarczycy,hiperandrogenizm,hipoestrogenizm.

napadowe zaburzenia rownowagi,zaburzenia lękowo subdepresyjne.

Byłam k..wa u 2 endokrynologów i nic nie dostatłam zadnych lekarstw.

usg tarczycy w obu płatach zmian ogniskowych nie uwidacznia sie dajlej podaja wymiary i ze wszystkogra to dlaczego jest mi ciagle goraco,nie moge spac i mam potworne zawroty??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Niestety miko nie wiem co może być tego przyczyną.

Sam mam niedoczynność tarczycy i przyjmuję regularnie leki już ponad 10 lat (euthyrox).W ciągu tych lat dawki nieco się zmieniały a był okres,że z własnej głupoty sam odstawiłem leki (nie wiedząc jakie zagrożenie niesie ze sobą odstawienie leku).

Pierwsze objawy przy niedoborze hormonów to kołatania serca,arytmia lub zwiększona senność.Wzmaga się też nerwowość ale nieznacznie.Nie leczona niedoczynność może nawet spowodować zapadnięcie w śpiączke,więc nie należy tego lekceważyć.

Ja usg zawsze miałem w normie a pomimo tego moja tarczyca praktycznie nie pracuje.Euthyrox zażywam w dawce 100 w powszednie dni tygodnia i 125 w weekendy.Dawka 25 jest więc dawką bardzo,bardzo małą.

Z tego co się dowiedziałem od mojej Pani doktor przy niedoczynności im mniejszy wynik TSH tym lepiej.Dąży się do wyniku około 2.5 bo jest on bardziej korzystny dla organizmu.Niedoczynność niestety jest chorobą nieuleczalną i jesteśmy zmuszeni do zażywania hormonów dożywotnio.

 

Drastyczny wzrost przypadków zachorowań na tą przypadłość miala miejsce po 1986 - wtedy to nasi koledzy z Ukrainy (Czarnobyl) postanowili sobie przetestować na nas jak organizmy żywe będą reagowały na promieniowanie.

Tarczyca jest narządem bardzo podatnym na uszkodzenia nawet po otrzymaniu niezbyt dużej dawki promieniowania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

RafQ, jeśli do końca życia to ja oszaleje chyba...tamten lekarz kazał przyjmowanie leku trzy miesiące, w dawce 25, zawsze mozna zwiększyc dawke, a pamiętasz jekie TSH miałeś przed lekami?

 

[Dodane po edycji:]

 

miko84, wysokie wapno jest w chorobie przytarczyc http://www.poradnikmedyczny.pl/mod.php3/archiwum/644

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Valeria - stoimy podobnie, tez mam wyniki w miare w normie i tez robia ze mnie hipochondryka...

 

Miko, MOcca - czy moglibyscie zinterpretowac moje wyniki ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chupacabra, cytuję za...http://www.endokrynologia.net/?q=content/badania-hormon%C3%B3w

 

•Przy nadczynności (nadmiernej produkcji) tarczyca produkuje hormony zazwyczaj bez udziału TSH, dlatego jego poziom jest niski .

 

•Aby potwierdzić chorobę tarczycy (zazwyczaj nadczynność tarczycy) u osób z niskim TSH stosujemy oznaczenia wolnych hormonów tarczycy FT3 albo/i FT4. W nadczynności przeważnie wyniki są podwyższone.

 

Jeśli Twoje objawy odpowiadają temu opisowi to chyba endokrynolog

może wskazać na nadczynność, ale jak widać nadal jeszcze w normie, może potwierdzi się za jakiś czas faktu, iż norma we krwi nie odzwierciedla stanu faktycznego kondycji tarczycy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Ja mam zdanie, że nie trzeba mieć przekroczonych norm by mieć objawy nadczynności. Ja najlepiej czuję się gdy mam ft4 niższe (w normie ale niższe). Teraz się badałem i mam już ft4 - 20 (norma góna 22), muszę je zbić do ok 16.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

miko84, poczytałeś sobie o tych przytarczycach? I niedoczynności również...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Chupacabra,

Jeśli Twoje objawy odpowiadają temu opisowi to chyba endokrynolog

może wskazać na nadczynność, ale jak widać nadal jeszcze w normie, może potwierdzi się za jakiś czas faktu, iż norma we krwi nie odzwierciedla stanu faktycznego kondycji tarczycy.

 

Czy USG tarczycy da mi 100 % pewnosci, ze wszystko gra lub nie ? Sa jeszcze jakies inne badania ?

 

Miko - ja tez do konca nie wierze w te normy, testosteron tez mialem w normie - ledwo, ledwo (3 przy normie 2,5-8) - ale mialem i czulem sie fatalnie, zaczalem przyjmowac testosteron egzogenny i samopoczucie sie poprawilo, ze nie wspomne o libido. Inna sprawa, ze dalej nie jest do konca ok, wiec szukam dalej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chupacabra, usg tarczycy :

 

*podaje rozmiary płatów tarczycy,

 

*sprawdza jej echostrukturę,

 

*wykrywa przy zmianach ogniskowych, np. torbiele, guzki,

 

Nie zaszkodzi wykonać...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Chupacabra, usg tarczycy :

 

*podaje rozmiary płatów tarczycy,

 

*sprawdza jej echostrukturę,

 

*wykrywa przy zmianach ogniskowych, np. torbiele, guzki,

 

Nie zaszkodzi wykonać...

 

 

Ok, ale sa jeszcze jakies lepsze metody diagnozy ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

USG może być w normie co nie oznacza,że tarczyca pracuje poprawnie.Ja mam zawsze USG dobre i brak jakichkolwiek oznak,że z tarczycą jest coś nie tak.Jednak jak się okazuje w moim przypadku tarczyca praktycznie wogóle nie pracuje.Mój kolega jest po usunięciu tarczycy i bierze identyczne dawki hormonów co ja.

U mnie to się zaczęło ostrą arytmią i leczyłem się początkowo u kardiologa.Szukali przyczyny i wkońcu zrobili badania tarczycy TSH,FT3 i FT4.Wyniki były fatalne więc natychmiast dostałem euthyrox.Leki na serce odstawiłem bo przyczyna tkwiła właśnie w tarczycy i w miarę przyjmowania hormonów po jakimś czasie arytmia ustąpiła całkowicie.

 

U mnie wystąpiła jeszcze inna dziwna sprawa po tym jak zacząłem zazywac hormony tarczycy.Coś stało się z wątrobą i w wieku 19 lat wylądowałem w szpitalu.Nie mogli dojść od czego to się wzięło i co spowodowało niewydolność tego narządu u mnie.Ktoś wkońcu pomyślał,że może to być reakcja na hormony tarczycy ale endokrynolog zaprzeczał i mówił że to mało prawdopodobne.Niemniej jednak postanowiłem spróbować odstawić hormony i od razu poczułem się lepiej jeżeli chodzi o wątrobę.Niestety po 6 miesiącach pojawiła się mega arytmia i po ostrej reakcji mojego lekarza wróciłem do przyjmowania euthyroxu.Problem z wątrobą mam do tej pory,ale tak na prawdę najgorsze chyba już za mną.Przez około 5 lat miałem niezłe jazdy,nie mogłem jeść bo miałem non stop nudności,często wymiotowałem,bardzo bolało mnie w boku.Miałem nawet taki okres że jak zjadłem cokolwiek to od razu kładłem się bo tak byłem osłabiony.Nie wspomne o alkoholu bo to oczywiste,że ani kropli nie mogłem wypić bo od razu następowało zatrucie.

Jakoś się to ustabilizowało chociaż wyniki są dalej powyżej normy.Zdania co do mojej przypadlości z wątroba są podzielone,ale kilku lekarzy wspomniało że przyczyną mogły być hormony tarczycy,które zacząłem zażywać.Tak czy inaczej sprawa pozostaje niewyjaśniona.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Czytałem o tych przytarczycach, ale nadal nie wiem jak to się diagnozuje. Miałem robione usg i wychwyt jodu, nie wiem jakie badania zrobić by wykluczyć przytarczyce.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Tak czy inaczej sprawa pozostaje niewyjaśniona.

 

:?:-|

 

Czy teraz przyjmujesz jakieś leki wspomagające pracę wątroby ?

 

miko84

 

Nadczynność przytarczyc.

Polega na zwiększeniu w surowicy stężenia parathormonu – hormonu przytarczyc, którego nadmiar powoduje hiperkalcemię (wzrost poziomu wapnia) oraz hipofosfatemię (spadek poziomu fosforanów) we krwi. Przytarczyce to niewielkie narządy wewnętrznego wydzielania, położone w obrębie szyi tuż obok tarczycy. Nadczynność przytarczyc wpływa na kości, zęby, naczynia krwionośne, nerki, układ pokarmowy, ośrodkowy układ nerwowy i skórę. Choroba atakuje zarówno kobiety, jak i mężczyzn, dotyczy chorych w różnym wieku, jednak najczęściej chorują osoby w wieku 30-50 lat.

 

Najczęstsze dolegliwości i objawy, cytuje:

 

Bóle kostne

Złamania kości

Kolka nerkowa wynikająca z obecności kamieni w drogach moczowych

Krwiomocz

Bóle brzucha (mogą wskazywać na zapalenie trzustki lub wrzód żołądka)

Utrata łaknienia

Nudności, wymioty

Zaparcia

Depresja

Psychoza

Niekiedy choroba może przebiegać bezobjawowo, a zwiększone stężenie wapnia w surowicy wykrywane jest przypadkowo.

 

Stężenie wapna we krwi jest chyba jedyną mi znaną wychwytu choroby przytarczyc. Nalepiej skonsultuj sie z lekarzem. ;) Może już to czytałeś http://www.emedica.pl/szczeg_choroby.php3?nr=40&typ=1

 

[Dodane po edycji:]

 

Chciałam zapytać jeszcze.. osoby z niedoczynnością czy krwawią Wam też dziąsła? :roll:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

No depresja jako jeden z objawów, ciekawe. Dzięki za info. Zrobię jeszcze badanie parathormonu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

MOCca w tej chwili na wątrobe nie biorę praktycznie nic.Kiedyś brałem Hepatil,ale nie powiedziałbym żebym odczuwał jakieś pozytywne działanie tego leku.

 

Odnośnie krwawiących dziąseł,to u mnie nic takiego nigdy nie występowało.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×