Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy taki test na depresje

Gość k_o82

Rekomendowane odpowiedzi

Ja niebardzo wierzę w testy, więc ich po prostu nie robię.Uwazam , że niczego nie wnoszą..A zresztą , po co mi test , skoro od dawna wiem , że mam depresję? Pozdrawiam Cię.

Dokladnie tak. Zaden test nie zastapi ani nie uzupelni diagnozy lekarza, chyba, ze przeprowadzony przez zawodowca. To raz. A dwa: powątpiewanie we wlasną depresje, usilowanie potwierdzenia jej testami kojarzy mi sie ze sławną schizofrenia jantarka. On takze wszystkim dookoła udowadnia, ze ma schize (nawet tych, ktorzy maja to w głębokim poważaniu), choć wcale jej nie ma.

Pozdrowienia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak na stronie z testem napisano, to jest skala depresji Becka. test jest prosty i szybki do wykonania, na pewno żaden test psychologiczny nie zastąpi badania przewz psychologa czy psychiatrę, i że tak powiem "laik" w tych sprawach - średnio poważnie może podchodzić do wyniku. jak dla mnie to test jest całkiem niezły w badaniu postępów lub ich braku w terapii [na stronie zamieszczono test bez dodatkowych pól, które się wypełnia - bo odpowiedzi dotyczyć mogą określonego czasu - minionego tygodnia czy miesiąca, a nie "wszystkiego w ogóle"). sama taki test rozwiązuję na terapii chyba co miesiąc, i choć dla mnie jest średnio przydatny [raz, że sama jestem psychologiem i znam go troszkę od drugiej strony co pewnie, niekoniecznie celowo z mojej strony, może wpływać na moje odpowiedzi i interpretację pytań; a dwa - test rozwiązywany kolejny raz z rzędu może nużyć i prowadzić do wypełniania mechanicznie, wg schematu "jak zawsze"].

sobie myślę, że jeśli wypełniać test starannie i udzielać szczerych odpowiedzi - koncentrując się na przeżyciach z okresu, którego badanie dotyczy, to można zauważyć okresowe wahania w wyniku.

test nie służy autodiagnozie, diagnozie w ogóle, czy temu aby się przestraszyć i móc powiedzieć sobie "ojeju, mam depresję". raczej ja w nim widzę narzędzie pracy terapeuty dające możliwość obserwacji w czasie stanu pacjenta/klienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi