Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie dziwnie sie czuje na tych lekach momentami jak nacpany, albo na zjezdzie z fety, ten kto brał to wie o co mi chodzi.

-- 20 kwi 2016, 16:46 --

Byłem dzisiaj u lekarki, i powiedziałem, że chce tianeptyne i wellbutriny, zapytała co ma mi przepisać żeby mi pomogło, bo ona nie wie :P mówi, że brałem ssri i już nie ma co brać. :pirate:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień lekarza. Nie brałeś jeszcze tianeptyny i wellbutrinu ?
Brałem ale krótko i małe dawki.

-- 20 kwi 2016, 17:12 --

sebo001, Zmiana lekarz nic nie da, bo inny lekarz nie wyczaruje mi leków z kosmosu, brałem bardzo dużo tego wszystkiego, mam tak beret zryty, że to się w głowie nie mieści, mam dość.

-- 20 kwi 2016, 17:14 --

Oni i tak tylko ssri ładują, a to takie gówno te leki, masakra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde u mnie 6 tydzień na esc od tygodnie 15mg i znowu strasznie dużo natrętnych myśli całą noc nie spałem ktoś ma jakiś sensowny pomysł (na noc już biorę olanzapine) ??????/

Od jakiego czasu bierzesz olanzapine? Z tego co wiem ona powinna Ci pomóc na natrętne myśli i w spaniu. Może za krótko jeszcze bierzesz....

-- 20 kwi 2016, 15:11 --

Natomiast co do Nassa Vengence ma racje, mogą Ci nasilic zok, choc są dobre na sen.

Od miesiaca 5mg na nocbyło już lepiej ale wczoraj się zdenerwowałem i wszystko wróciło ladywind myślisz że to przejściowe???

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odrealnienie u mnie objawaia sie tym, że dotąd znane mi miejsca jak mieszkanie, praca, czy ktos z rodziny widzą mi się jako tacy obcy. Towarzyszy temu brak koncentracji - słowem okropne uczucie:/

-- 20 kwi 2016, 16:23 --

rulonnpk myśle , że to przejsciowe moze byc i wynikło z sytuacji stresowej. Musisz poprostu siebie obserować, żeby sie to nie pogorszyło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalne, uspokoiłeś się. Jak się u Ciebie sprawdza na depresję?

Ja niewiem czy mam depresje zdiagnozowano u mnie nerwice lękowa

-- 20 kwi 2016, 19:07 --

Normalne, uspokoiłeś się. Jak się u Ciebie sprawdza na depresję?

Sebo jak czujesz się na 20mg esci ja zaczynam od poniedziałku kurde jakoś szybko wskoczyłeś na pełna dawke esc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czuje się jak totalnie pijany i tak też odbieram oczami otoczenie np. jadące auta mi się rozmywają. Byłeś kiedyś pijany to wiesz o co chodzi.

U mnie to odrealnienie objawia sie troche inaczej i tak jakbym ogladała jakis teatr patrzac na to co sie dzieje na zewnatrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasilenie tego efektu odczuwam z każdym zwiększeniem dawki więc myślę, że organizm po prostu musi się przyzwyczaić do substancji. Druga sprawa, że szybko wskoczyłem na maksymalną dawkę. Czekamy z lekarzem jeszcze, jaki taki stan będzie się utrzymywał zmienimy lek.

-- 21 kwi 2016, 10:16 --

Zwiększenie dawki o 5mg i jest dramat... leżę i nie wstaję.

-- 21 kwi 2016, 16:11 --

Również pogarszał się wasz stan przy zwiększaniu dawki ? Ile czasu dać sobie na zadziałanie leku ? Biorę 4 tygodnie i dupa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biore esc w dawce 15mg od 7 tygodni po odstawieniu olanzapiny natrętne myśli sa nie do zniesienia już rozmawiałem z lekarzem w poniedziałek zmieniam na serotax ogólnie uważam że ten esc jest przereklamowany !!!

Dokładnie tak jest, Lundbeck go tak rozreklamował, jako zajebisty lek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fatalnie. Kurwa z każdym zwiększeniem dawki jest masakra choć przed zwiększeniem wydaję się, że gorzej być nie może. Wszystkie te tabletki mam ochote wyjebać do kosza. Ręce pieką, lęk ogromny. Narzeczona przed chwilą zrobiła mi awanturę, że wszyscy widzą, że jest dużo lepiej tylko ja ciągle uważam, że nic się nie zmienia. Nie wiem o co już chodzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fatalnie. /cenzura/ z każdym zwiększeniem dawki jest masakra choć przed zwiększeniem wydaję się, że gorzej być nie może. Wszystkie te tabletki mam ochote wyjebać do kosza. Ręce pieką, lęk ogromny. Narzeczona przed chwilą zrobiła mi awanturę, że wszyscy widzą, że jest dużo lepiej tylko ja ciągle uważam, że nic się nie zmienia. Nie wiem o co już chodzi...
Nie zwiększaj dawek, ile bierzesz 20mg?

-- 22 kwi 2016, 10:59 --

Ja znowu zamiast zmulenia maxymalnego, odczuwam otępienie lekkie, też mam dość już, człowiek wpierdala siano w lekarzy, leki, paliwo na dojazd, stara się i chuj z tego jest, :tel::time:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde ja mam tak samo wszyscy wokół niby widzą poprawę a ja nie bardzo daje ostatnia szanse esc dzisiaj wskoczyłem na 20mg no zobaczymy mam nadzieje że w końcu skasuje mi natrętne myśli....
Bo może i jest poprawa, tylko ty byś chciał być całkowicie zdrowy i dlatego negujesz to, że jest lepiej, mi paroksetyna natręctwa zmiażdżyła, i według mojej subiektywnej opinii, jest to najlepszy z ssri

-- 22 kwi 2016, 11:15 --

Mało tego to nie wróciło, a nie biorę paro już z 1,5 roku, kulam się na innych lekach, które póki co pogarszają mój stan, czasem wręcz do niebotycznych rozmiarów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vengence we wtorek wskoczyłem na 20mg. Depakina 500mg na wieczór. Może jest tak jak piszesz, zbyt wielkie oczekiwania odnośnie leku choć z drugiek strony jak czuję się fatalnie to tak jest. Nie masz otępienia z samej choroby? Moze po prostu wskocz znowu na Paro lub Wenle i trzymaj się tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vengence we wtorek wskoczyłem na 20mg. Depakina 500mg na wieczór. Może jest tak jak piszesz, zbyt wielkie oczekiwania odnośnie leku choć z drugiek strony jak czuję się fatalnie to tak jest. Nie masz otępienia z samej choroby? Moze po prostu wskocz znowu na Paro lub Wenle i trzymaj się tego.
Ale ja nie chcę już serotoniny, bo robi ze mnie wraka człowieka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fatalnie. /cenzura/ z każdym zwiększeniem dawki jest masakra choć przed zwiększeniem wydaję się, że gorzej być nie może. Wszystkie te tabletki mam ochote wyjebać do kosza. Ręce pieką, lęk ogromny. Narzeczona przed chwilą zrobiła mi awanturę, że wszyscy widzą, że jest dużo lepiej tylko ja ciągle uważam, że nic się nie zmienia. Nie wiem o co już chodzi...

sebo001, spróbuj w okresie wzmożonego lęku wesprzeć się afobamem 0,5, wszak lekarz przepisała Ci go na te gorsze chwile. Nie męcz się tak. Jak będziesz brał z rozsądkiem, to nie uzależnisz się od niego. Od jednego opakowania tym bardziej.

A z pewnością poczujesz się lepiej, lęki wyciszysz i będziesz miał możliwość wyjścia na jakiś spacer na powietrze. To zwiększenie dawki niestety znowu będziesz odczuwał przez jakiś czas, więc podratuj się.

Te zmiany w nastroju na lepsze są bardzo powolne, ale są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sebo001, spróbuj się nie nakręcać tym złym samopoczuciem i nie wsłuchiwać się w objawy. Byłeś prawdopodobnie w gorszym stanie depresji/nerwicy na początku leczenia niż my i stąd ta różnica w "szybkości" poprawy. Poza tym, masz większą dawkę esci, ja jechałam cały czas na 10mg, teraz biorę co drugi dzień, odstawiam i też miewam gorsze dni podczas schodzenia z esci. Organizm musi się przestawić na inne tory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi