Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Myślice że lepiej zamienić esc na paro czy może zwiększyć dawkę esc bardzo proszę o pomoc???????????????????

Escytalopram to dobry lek, mało prawdopodobne, żeby zamiana na paroksetynę sprawiła poprawienie działania w zakresie natręctw.

Porozmawiaj z lekarzem, zasugeruj zwiększenie dawki, ewentualnie poproś o lek poprawiający sen w małych dawkach (trazodon 75 mg, mianseryna 30 mg, mirtazapina 7.5 - 15 mg).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślice że lepiej zamienić esc na paro czy może zwiększyć dawkę esc bardzo proszę o pomoc???????????????????

Escytalopram to dobry lek, mało prawdopodobne, żeby zamiana na paroksetynę sprawiła poprawienie działania w zakresie natręctw.

Porozmawiaj z lekarzem, zasugeruj zwiększenie dawki, ewentualnie poproś o lek poprawiający sen w małych dawkach (trazodon 75 mg, mianseryna 30 mg, mirtazapina 7.5 - 15 mg).

Myślisz że olenzapina na sen w dawce 5mg to zły pomysł (ogólnie mi pomaga)????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja brałam kiedyś samą olanzapinę 2,5 mg na cały dzień, zlikwidowała całkowicie lęki, ale do życia to ona nie nadawała się na depresję, ten lek stosują przy schizofrenii.

Aha tak od siebie dodam, że to nie jest lek na sen, tylko na cały dzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olanzapine dostałem na sen i na uspokojenie tylko na 1miesiąc ewentualnie 1,5. Czy od olanzapiny można się uzależnić ???

Nie, od olanzapiny nie ma żadnego uzależnienia.

Ja pamietam tylko, że przy 2,5 mg słaniałam się dosłownie na nogach cały dzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olanzapine dostałem na sen i na uspokojenie tylko na 1miesiąc ewentualnie 1,5. Czy od olanzapiny można się uzależnić ???

Uzależnić to się można od żarcia, które Ola ci zafunduje + z 15kg wagi więcej.

Mam ją tylko brać przez około 1-1,5 miesiąca nie sadzę abym przytył 15 kg w tym czasie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzależnić to się można od żarcia, które Ola ci zafunduje + z 15kg wagi więcej.
Mam ją tylko brać przez około 1-1,5 miesiąca nie sadzę abym przytył 15 kg w tym czasie....
Hehe no zobaczymy, może nie 15 kg, ale z 10kg. już tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ustalaj z lekarzem.

Osobiście nie jestem zwolennikiem stosowania neuroleptyków w zaburzeniach snu (stosowałem chlorprotyksen, który mi nie pomagał ani w zasypianiu ani w lęku). Osobiście poleciłbym najbardziej trazodon w dawkach 75 - 150 mg.

Neuroleptyki blokując receptory dopaminowe zwiększają stężenie prolaktyny i obniżają libido, jeśli Ci na nim oczywiście zależy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ustalaj z lekarzem.

Osobiście nie jestem zwolennikiem stosowania neuroleptyków w zaburzeniach snu (stosowałem chlorprotyksen, który mi nie pomagał ani w zasypianiu ani w lęku). Osobiście poleciłbym najbardziej trazodon w dawkach 75 - 150 mg.

Neuroleptyki blokując receptory dopaminowe zwiększają stężenie prolaktyny i obniżają libido, jeśli Ci na nim oczywiście zależy.

Ja też polecam trazadon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wzięłam tylko 1 tabletkę chlorprotixenu wieczorem i o 1 w nocy wezwałam pogotowie, najpierw mnie zwaliło z nóg a potem dostałam potężnego lęku.

Okey dobry pomysł i dla mnie z tym trazadonem, zapiszę go sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy po odstawieniu olenzapiny wszytko wraca do normy głównie chodzi mi o to łaknienie i tycie ?????????????

Wszystko wróci do normy raz dwa, odstawiłam po miesiącu stosowania i nie ma obaw, bez niczego, nie miałam po takim czasie nawet ataków obżarstwa, nie przytyłam nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecacie trittico na sen a nie mirte ? Why ? Dzisiaj do lekarza muszę sobie dobrze ułożyć wypowiedź aby niczego nie pominąć. Również u mnie chlor nie działał.

Ponieważ mirta to tycie niesamowite.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecacie trittico na sen a nie mirte ? Why ? Dzisiaj do lekarza muszę sobie dobrze ułożyć wypowiedź aby niczego nie pominąć. Również u mnie chlor nie działał.

Ponieważ mirta to tycie niesamowite.

No na mircie nie przytyć to jest wyczyn, bardzo ciężko jest opanować głód, a nawet jak będziesz mało jadł w co osobiście wątpię, tym bardziej w twoim stanie, to i tak napuchniesz, pominę może zamułę początkową :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na sam sen uważam, że trochę lepszy jest trazodon niż mirtazapina.

Z tym, że w Twoim przypadku (epizod ciężki depresji) uważam, że mirtazapina to najlepsze wyjście. Nie dość, że jest skuteczniejsza przeciwdepresyjnie od trazodonu, efekt przeciwdepresyjny występuje szybciej, to skuteczniej niweluje kastrację po SSRI.

W moim przypadku 30 mg mirtazapiny okazało się znacznie skuteczniejsze przeciwdepresyjnie niż escytalopram 20 mg + trazodon 150 mg.

Mirtazapina powoduje tycie, ale przy odpowiedniej diecie problem ten może w ogóle nie wystąpić. Ja zrzuciłem 5 kg z 15 kg przytycia, a moja waga jest teraz najbardziej optymalna.

A jak ktoś nie potrafi pohamować się z żarciem, to już problem nie leży tylko po stronie leku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miesiąc stosowałem mianseryne w dawce 15mg i 30mg. Nie odczułem jej działania przeciwdepresyjnego czy przeciwlękowego a wręcz przeciwnie, lęk był nasilony. Nie przytyłem a nawet straciłem na wadze ale to było spowodowane tym, że po prostu bardzo mało jadłem, nie odczuwałem większego apetytu.

Obawiam się, że po mircie zwiększy mi się jeszcze zamuła a i tak już jestem w trybie zombie.

Trittico poprzedni lekarz wycofał mi po...tygodniu. Pierwsza dawka rewelacja, sen jak za starych dobrych czasów. Drugi dzień zwiększenie dawki i znowu dobry sen. Trzeci dzien kolejne zwiększenie dawki i dobry efekt. 4 dzień i każdy kolejny bezsenności. Pisałem gdzieś, że swego czasu miałem taką nerwice, że kombinacja minasy, ketrelu, hydroksozyny i pregabaliny nie byla mnir w stanie uśpić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi