Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

mirunia, na pewno opowiem o tym wszystkim a jutrzejszej wizycie. Będę chciał coś co pozwoli mi przespać te 6-7h bez wybudzenia się. Rozumiem, jednak po 16 dniach nasilone objawy w skutek rozpoczęcia kuracji powinny chyba ustępować a u mnie jak lęk i cała reszta był wywindowany tak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mirunia, na pewno opowiem o tym wszystkim a jutrzejszej wizycie. Będę chciał coś co pozwoli mi przespać te 6-7h bez wybudzenia się. Rozumiem, jednak po 16 dniach nasilone objawy w skutek rozpoczęcia kuracji powinny chyba ustępować a u mnie jak lęk i cała reszta był wywindowany tak jest.
U niektórych ludzi ten czas się wydłuża, po miesiącu nie powinno być już takich akcji, jeśli będą to znaczy, że lek jest zle dobrany, ja brałem prawie wszystko i na każdym zdychałem miesiąc, a na esci ponad 6 tygodni i właśnie wtedy chciałem się już odjebać na poważnie bo nie wyrabiałem, a producent twierdzi, że to taki lajtowy lek mało skutków ubocznych i szybko odpala!, Tia! :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vengence, uwierz mi, że nie ma dnia abym nie miał myśli samobójczych od początku tego gówna. Pewnie lekarz zwiększy mi dawkę z 10 na 20mg.
Ciężką masz tą depresje, ja też miewam myśli samobójcze, teraz pewnie się zaostrzą bo biorę nowe leki, kiedyś też miałem codziennie.

-- 06 kwi 2016, 13:59 --

sebo001, Powiem ci, że na taka depreche, to chyba lepsze by była paroksetyna, to naprawdę silny lek, esci przy paro to słabiutkie jest, ale już bierzesz esci to musisz wytrzymać, nadejdzie dzień, że będzie lepiej, wieczorami ci się poprawia czy nie??

-- 06 kwi 2016, 14:02 --

2 dni temu mój kolega odebrał sobie życie, byłem u niego na sylwka teraz, boże co to się kurwa dzieje. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumpel chorował ? Tak, wieczorem jest lepiej, nie ma cudów ale jest lepiej. No mega ciężką, zobaczymy co jutro wymyśli lekarz. Najgorsze są poranki.
Wygląda na to, że chorował, nie powiedział nic nikomu, miał ze mną jechać do Anglii niedługo do innego kolegi, masakra, od wczoraj cały czas o tym myślę, nie dość, że sam jestem jak warzywo, to jeszcze taka wiadomość!. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uwierz mi, że nie ma dnia abym nie miał myśli samobójczych od początku tego gówna. Pewnie lekarz zwiększy mi dawkę z 10 na 20mg.

Być może zwiększy, ale lepiej na 15mg tak z tydzień - stopniowo.

Sebo, ja z kolei pakowałam już torbę na wyjazd do szpitala, bo myślałam, że tak się skończy i nagle nastąpiła poprawa. Zaczęłam lepiej spać i lęki zanikały.

Trwało to ok. miesiąca, zanim poczułam się lepiej.

Wytrzymaj do jutra, zobaczysz co na to lekarz. Esci ma takie działanie, potrafi zwiększyć lęki i depresję w pierwszym miesiącu stosowania.

Ja wydzwaniałam co raz do lekarza, mówiąc jak podle się czuję, a on spokojnie pocieszał, że będzie lepiej i tak było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

esci przy paro to słabiutkie jest

:lol:

Tylko nie wklejaj, swoich tabelek, please :P

Ja przynajmniej mam co wkleić (rzetelnego!) na zanegowanie tego stwierdzenia :P

-- 06 kwi 2016, 14:55 --

Esci ma takie działanie, potrafi zwiększyć lęki i depresję w pierwszym miesiącu stosowania.

Dlatego uważam, że każdy pacjent z lękiem (GAD, PD) powinien dostawać obowiązkowo 1 opakowanie alprazolamu 0.5 mg lub klonazepamu 0.5 mg na początek kuracji SNRI/SSRI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grabarz666, Patrze na porównania to faktycznie esci pokonuje paroksetyne, no ale chuj tam, mi osobiście paro uratowało życie, a esci prawie mnie zabiło.

-- 06 kwi 2016, 14:57 --

Grabarz666, Statystycznie esci jest lepsze na depreche od paro, ale paro rządzi jeśli idzie o lęki, fobie, natręctwa itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sebo, ja z kolei pakowałam już torbę na wyjazd do szpitala, bo myślałam, że tak się skończy i nagle nastąpiła poprawa. Zaczęłam lepiej spać i lęki zanikały.

Wytrzymaj do jutra, zobaczysz co na to lekarz. Esci ma takie działanie, potrafi zwiększyć lęki i depresję w pierwszym miesiącu stosowania.

Ja wydzwaniałam co raz do lekarza, mówiąc jak podle się czuję, a on spokojnie pocieszał, że będzie lepiej i tak było.

Czekam, nie mam specjalnie innego wyjścia. Dzwoniłem przed chwilą do lekarza potwierdzić wizytę. Powiem Ci, że masz bardzo wyrozumiałego lekarza. Co do szpitala mam bardzo podobnie. Wynika z tego, że miałaś bardzo duży lęk.

-- 06 kwi 2016, 16:23 --

Generalnie to myślę, że jestem najcięższym przypadkiem na świecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sebo001, dla mnie akurat trzeci tydzień przyjmowania esci był najtrudniejszy (przyjmowałem wtedy 15 mg) - najgorsze lęki, nasilenie depresji, takie głupie odrealnienie. Dopiero po 21 dniach dostrzegłem wyraźnie działanie przeciwlękowe leku. Z nastrojem i napędem jest nadal różnie, taka trochę loteria, ale daje sobie jeszcze czas. Mój lekarz z góry założył, że poczekamy 2 miesiące i wtedy dopiero ocenimy działanie leku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam, nie mam specjalnie innego wyjścia. Dzwoniłem przed chwilą do lekarza potwierdzić wizytę. Powiem Ci, że masz bardzo wyrozumiałego lekarza. Co do szpitala mam bardzo podobnie. Wynika z tego, że miałaś bardzo duży lęk.

-- 06 kwi 2016, 16:23 --

Generalnie to myślę, że jestem najcięższym przypadkiem na świecie.

Każdy tak myśli na początku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rolosz, nawet mi nie pisz o odrealnieniu, nadal jazda samochodem czy robienie czegokolwiek jest mega misją. Lek zaskoczył z dnia na dzień ? Sam efekt uspokajający i zniknięcie derealizacji bardzo podniesie mi nastrój. Nie oczekuję, że miał uśmiech od ucha do ucha. Cel jest jeden - powrót do pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grabarz666, Patrze na porównania to faktycznie esci pokonuje paroksetyne...

Fakty mówią same za siebie.

... no ale /cenzura/ tam, mi osobiście paro uratowało życie, a esci prawie mnie zabiło.

W to nie wątpię.

Grabarz666, Statystycznie esci jest lepsze na depreche od paro

Bo tak jest.

ale paro rządzi jeśli idzie o lęki, fobie, natręctwa itd.

Badania twierdzą, że jest wręcz przeciwnie:

Odnośnie zaburzeń lękowych:

http://bjp.rcpsych.org/content/bjprcpsych/189/3/264.full.pdf

Escitalopram10 mg was significantly more efficacious than paroxetine 20 mg (in GAD treatment).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16075658

After 24 weeks of treatment, mean changes in HAMA scores were -15.3 and -13.3 for escitalopram and paroxetine, respectively (p = 0.13)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20067433

Patients with severe depression together with comorbid anxiety symptoms responded significantly better to treatment with escitalopram 20 mg compared with paroxetine 40 mg. Contrary to paroxetine, escitalopram maintained its efficacy with increasing baseline anxiety levels.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17459976

Escitalopram 10 mg daily is more effective than paroxetine and placebo for generalised anxiety disorder.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17407626

Given that escitalopram 20 mg/day was associated with an earlier onset, higher response and remission rates, improved functioning, and better tolerability than the reference drug, escitalopram deserves to be considered as one of the first-line agents in the pharmacotherapy of OCD for longer-term treatment periods.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16014329

Escitalopram 20 mg was significantly more effective than paroxetine 20 mg on 5 of the 6 symptom dimensions.

Odnośnie ciężkich epizodów depresji:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16834832

Escitalopram is significantly more effective than paroxetine in the long-term treatment of severely depressed patients.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16528138

In severely depressed patients (baseline MADRS total score >or=30), escitalopram was superior (P<0.05) to paroxetine at week 27 (end of maintenance treatment)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sebo001, mirunia ma rację - nie wsłuchuj się w objawy. Już tyle przetrzymałeś, wytrzymasz jeszcze te parę dni. Może lekarka Ci jutro zaproponuje zwiększenie dawki. Jeszcze parę dni i się uspokoisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie powyższe badania dotyczyły porównań równoważnych dawek obydwu leku, tj.:

- 10 mg escytalopramu vs 20 mg paroksetyny

- 20 mg escytalopramu vs 40 mg paroksetyny

Nie ma więc tutaj nic niepewnego/niejasnego, po prostu przyjmij to do wiadomości, że tak jest i koniec.

Jeśli masz wątpliwości co do równoważności dawek to przeczytaj:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25911132

Fluoxetine 40 mg/day was equivalent to paroxetine dosage of 34.0 mg/day and escitalopram dosage 18.0 mg/day.

Z proporcji łatwo obliczyć, że 20 mg paroksetyny odpowiada 10.6 mg escytalopramu, tym samym 40 mg paroksetyny odpowiada 21.2 mg escytalopramu, więc porównanie w badaniach jak najbardziej na miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam biorę esc (elicea) w dawce 10mg dokładnie od miesiąca pierwsze 6 dni w dawce 5 mg na nerwice ( natręctwa, lęki, brak snu, zespól jelita wrażliwego) lęki ustąpiły ale nadal mam straszny problem ze snem i natręctwami na sen biorę 5mg olenzapiny . Myślice że lepiej zamienić esc na paro czy może zwiększyć dawkę esc bardzo proszę o pomoc???????????????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi