Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

smutna82, ja wręcz przeciwnie, odkąd zażywam leki jak muszę wstać do pracy to długo się zwlekam z łóżka, ale jak mam wolne to budzę się wcześniej, nie mogę spać i szybko wstaje. Przed lekami mogłam spać do 12 bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki lęk przed pierwszą tabletką jest bardzo częsty. Wątpliwości, czy brać leki, czy nie również. Człowiek z nerwicą boi się wszystkiego co nowe, nawet jeśli może mu to pomóc. Lepiej mu tkwić w tym, co dobrze zna.

Bierzesz tabletki i już masz ból tego, że leczysz się psychiatrycznie, sami się szufladkujemy, że jesteśmy zaburzeni psychicznie i to boli. Bo przecież tak niedawno byliśmy zdrowi i normalni.

A może to wcale nie nerwica? Zawsze lepiej być chorym na coś innego, byle nie na głowę.

Lisa_ pierwszą podstawową sprawą w przezwyciężeniu nerwicy jest jej akceptacja. Trzeba przyznać się przed sobą, ok mam to cholerstwo, więc biorę się za leczenie. Im szybciej, tym lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, cholera, ja to wszystko wiem, ale nie umiem tego przełożyć na siebie... Jest ta myśl, że od razu poszłam do psychiatry, zamiast poszukać u innych lekarzy... Nie zrobiłam żadnych badań poza morfologią i tsh kiedyś tam. Jestem w tym wszystkim totalnie zielona... Chyba mogę się tak czuć pogubiona...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj najadłam się na zapas i na wszelki wypadek. Dziś zjadłam porządne śniadanie (też na wszelki wypadek) i godzinę temu wskoczyłam na 7,5mg. Planuję (ach, te plany, plany ;)) pozostać na tej dawce 4 dni (bo tak mi wychodzi najlepiej z dzielenia tabletek) i przejść na 10mg kończąc te cyrki w wprowadzaniem leku. Trzymam za siebie kciuki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

freda

Kompletnie żadnej różnicy, tylko opakowanie brzydsze :)

Lisa_

Ja też nie robiłem wielkich badań. Morfologia, EKG i tyle. Objawy nerwicy są tak charakterystyczne, że łatwo się ją diagnozuje.

Najłatwiejszy test to wzięcie jakiegoś benzo, np. Afobamu. Jeśli po nim objawy somatyczne znikają, to niestety to nerwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się tylko zastanawiam, z jakiego cholera powodu, dziewczyna, która zawsze była wesoła, uśmiechnięta, pełna życia, która mówiła o sobie, że patrzy na świat przez różowe okulary... Nagle ma nerwicę...? Z jakiego kija?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lisa_

A czemu ja, facet w sile wieku, szczęśliwy mąż i ojciec. Mam pracę i dom. Brak kryzysów, więc czemu JA?

Nerwica nie wybiera.

Dopiero jak cofniesz się na psychoterapii do wczesnych lat, co nieco zrozumiesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie:)

Ja nadaje z oddzialu.....zeby Wam poprawic humor:)

Dzisiaj jajek nie bylo.Za to kobiety robimy salatki:)

Czyli czesc gastryczna.....

Mnie sie uda,bo akurat przeprowadzali ze mna wywiad po raz któryś tam....wiec salatki nie robilam:)

Lunatic

Miales racje odnośnie osób na dziennym....Dzisiaj mialam porównanie,bo ze szpitala wyszla grupka ludzi na spacer....no i moi towarzysze również...tak sie przygladalam i masz racje,ci z oddzialu dziennego wygladalo gorzej niż ci ze szpitala....:)

-- 12 mar 2014, 12:50 --

Inez

A Ty masz rozdzielona ta tabletkw,czy bierzesz cala?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elmopl79, całą, a co?

Hehe, to masz ciekawe doświadczenie ;).

Ja nie wiem o co dziś ze mną chodziło, rano na prawdę się lepiej czułam, ale chyba za szybko chciałam odstawić afobam i się wystraszyłam... Boję się tego uzależnienia i to może dlatego. Teraz ogólnie czuje się lepiej niż wczoraj tylko taka spieta znów. Wczoraj tego nie było tylko mdłości... Boże i bądź tu mądry....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inez, a nie wkręcasz ty sobie dodatkowo tego afobamu? W sensie, że doprodukowałaś sobie kolejny powód do zamartwiania się: wezmę - to się uzależnię, nie wezmę - to gorzej się poczuję, wezmę - to gorzej się poczuję, bo może to on działa. A może bez niego czułabyś się dokładnie tak samo (bo by ci jeden lęk i powód wkurwienia odpadł)

Mnie na 5mg zmora siedziała na klacie przez 5 dni. Szóstego dnia odleciała. Jeszcze byłam trochę spięta całościowo, ale z klaty ciężar zniknął. A ty który dzień dziś bierzesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś w tym może i jest. W końcu nerwicowcy wszystko analizujemy aż nadto. Tylko, że on faktycznie mi pomaga i pani psychiatra kazała na razie brać aż się esci rozkręci...

-- Śr mar 12, 2014 2:22 pm --

U mnie dzień 10 w tym 8 na 10 mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inez

Doświadczenia są "zacne":)

Odnośnie tabletki,mnie moja p.dr kazala brac pól tabletki rano,pól popoludniu-żeby sobie rozlozyc tableteczke i to mi pasowalo....

Dzisiaj na oddziale kazali wziasc mi cala(zostaliśmy narazie przy esci z tym,ze jakis inny zamiennik),dzisiaj w końcu lekarz ze mna porozmawiam i przystal na tym żeby poczekac jeszcze przyszly tydzień na esci.

Ale po ok3godzinach od wziecia tej calej tabletki dostalam potwornych zawrotow Glowy i takiego w pewnym rodzaju oszolomienia.Mogl tak zareagować organizm na większą dawke na raz?Po miesiącu chyba nie powinien?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazulka, a tak ogólnie to starym zwyczajem moim bardziej się skupiam nad złymi rzeczami niż dobrymi, w sensie nie zauważam, że ogólnie to jestem w lepszym stanie niż tydzień temu, że jestem w pracy i daje radę tylko non stop się wsluchuje w siebie. elmopl79, wszystko jest możliwe, ale zawroty już przeszły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazulka, a tak ogólnie to starym zwyczajem moim bardziej się skupiam nad złymi rzeczami niż dobrymi, w sensie nie zauważam, że ogólnie to jestem w lepszym stanie niż tydzień temu, że jestem w pracy i daje radę tylko non stop się wsluchuje w siebie.
To chyba całkiem normalne zachowanie w tym towarzystwie. Codzienny, codobowy, cogodzinny scanning samopoczucia (fizycznego i psychicznego). Prawa nóżka, lewa, nerka, żołądek, wątroba, a może trzustka? Nie? To może serce nam dziś szwnakuje? Nie. A jak się czujemy psychicznie? Mamy doła? Tak, mamy doła. A jak wstaniemy to będą zawroty głowy? Wstajemy. Są. Jak na zawołanie. Pani myśli - pani ma. "I tak kur... do zaje...nia", jak mówił Adaś Miauczyński

Gdyby mi ktoś rok temu powiedział, że myślenie szkodzi, to bym mu się roześmiała w nos. Teraz już nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja, jak podejrzewam, z nerwicą jestem na ty od lat. Tyle, że do tej pory chyba ślizgałam się po powierzchni, muskając zaledwie problem, czując głównie objawy wegetatywne, a ze strachami sobie radziłam, bo szybko mijały. Dopiero ostatnio wszystko się tak nasiliło, że mnie powaliło (dosłownie). Najpierw było zdumienie: co jest? jak to? dlaczego? skąd? co się dzieje? potem lęk: boże, umieram! teraz lęk dalej siedzi, ale dochodzi wkurzenie. Ciekawe, jak to się dalej potoczy. To mój pierwszy poważny "epizod" nerwicowy, więc wszystko dla mnie nowe. I znowu zabieram się za analizowanie. Szlag by to! :silence:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi