Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Uważacie, że leki z esci są lajtowe? Przy tym co dziś przeżyłam to nie wiem... W sumie w Asentre podobnie mi się wchodziło, ale to było 10 lat temu prawie... Czy te uboki przechodzą? Wiem, że Wam w temat sie wbijam, ale mam problem i nie mam kogo spytać... :/

Jeszcze jutro dawka 5 mg, a potem już docelowe 10... Trochę mam pietra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luki

Staram sie porownac te obydwa leki.

I wydaje mi sie,ze paro jest o wiele lepszym lekiem niz esci-oczywiscie to moje odczucie....

Ja na esci czuje sie dziwnie... Nie umiem tego określić,ale napewno inaczej niż jak bralam paro....

Tu czuje jakby mój umysl byl"zamkniety",jakbym nie do końca miala nad nim "wladze".Na paro tak nie bylo....no moce na początku,ale potem juz bylo ok.bawet bardzo ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elmopl79

Ja jestem z paro bardzo zadowolony. Co prawda nie mam porównania z innymi antydepresantami, bo to mój pierwszy lek tego typu, ale ciężko mi sobie wyobrazić, żeby jakiś inny mógł zrobić więcej dobrego mojemu mózgowi.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xyz90

Mam tylko nadzieje, że z upływem czasu będą łagodnieć. Nie moge się czuć w pracy tak jak dzisiaj... W przyszły poniedziałek musi być już trochę lepiej... Najśmieszniejsze jest to, że psychiatra mi powiedział, że ten lek nie ma prawie w ogóle skutków ubpcznych, tzn., że pacjenci raczej lajtowo w niego wchodzą i że zaczyna działać już po tygodniu... Wszystkie ant zaczynają działać po kilku tyg...

Chyba się trochę bałam tego leku, więc wszystko się skumulowało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elmopl79,

dlatego ze nie moge sobie pozwolic na lek ktory swoimi skutkami ubocznymi mnie na jakis czas zetnie z nog, niestety ostatnio na wiele tak reaguje, nawet na te które teoretycznie nie maja prawa czegos takiego spowodować a jednak, asentra byłaby najlepsza ale nie wiem co się stało ze fatalnie na nia reaguje od jakiegos czasu i nie ma szans na takie dzialanie jak kiedys, jakas ogolna nietolerancja tej substancji powodujaca calą gamę roznych objawow nadwrażliwosci, nie wiem ciezko powiedziec, pierwszy raz nie mam zadnego pomyslu co zrobic, musze lekarza odwiedzic znow i tyle

-- 03 mar 2014, 20:52 --

inez3,

ja nie pisałem o esci ze jest lajtowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luki

No esci raczej za wiele dobrego mojemu mózgowi nie zrobilo....A wręcz na piczotku bardzo pogirszylo mój stan i obawiam sie,ze moze to byc lek źle dobrany w moim przypadku.Chociaz moha p.dr.stwierdzila,ze lek mu śluzy,ale ja czuje zupelnie co innego....nie do końca jest rak jak powinno byc.Co prawda to4albo5tydzien na10mg,ale nie potrafie zaufać temu lekowi.Moze dlatego,ze te początku z esci byly tragiczne....

Przymierzam sie do zmiany leku,wlasnie na paro....Ale chce jeszcze poczekac trochę i zobaczymy czy będzie potrzebna zmiana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj sorry, wszystko mi sie pomerdało :).

A czy na początku z esci ktoś dodatkowo używał benzo? Mam afobam, ale nie lubie tego za bardzo...

-- Pn mar 03, 2014 10:00 pm --

Tak ogólnie to ja jestem jakimś ewenementem, zarówno Asentra jak i Axyven dobrze na mnie działały poza oczywiście początkowymi skutkami ubocznymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lunatic

A moze lagodne,kosmetyczne esci?

Nie,to byl zart z esci....Ty chcesz cos pobudzajacego,tak?A wenla?

Albo moklobenit-nie wiem czy tak to sie pisze....

-- 03 mar 2014, 21:03 --

Inez

No to tylko sie cieszyc,ze doktorek tak ladnie trafia z lekami....w takim leczeniu o to wlasnie chodzi,żeby trafić w lek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elmopl79,

oo stawy to najmniejszy problem, gorączka, tachykardia,uczucie rozpalenia i bole głowy tez bylyby do opanowania, ale najgorsze było cos w rodzaju silnego oszołomienia i otumanienia, cos w rodzaju silnej sennosci połączone z uczuciem odpływania z tego świata,strasznie dziwne uczucie

-- 03 mar 2014, 21:15 --

wiele razy zmieniałem lekarza, to co niektórzy wyprawiali to ja juz wole tego swojego

-- 03 mar 2014, 21:18 --

najprawdopodobniej dostane fluoksetyne jak do niego pojde, wydaje sie najbardziej zblizona dzialaniem do sertraliny, chyba ze wymysli cos lepszego jeszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lunatic

I to pojawilo sie po jakims czasie brania leku,czy od początku to miales?

Kurcze,strasznie dziwna sytuacja...I po odstawieniu wszystko wrócili do normy?

-- 03 mar 2014, 21:24 --

Lunatic

wyslalam Ci wiadomość na pw.

Kurcze,to jest jakas masakra żeby po leku przeciwdepresyjnym wystapila cos takiego....

Czemu tak sie dzieje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie od razu, pojawiło sie po kilku miesiacach w których dzialanie było tak dobre ze bardzo szybko sie pozbierałem i wrocilem na przerwane studia, juz to pisalem kiedys, wtedy to był lek idealny ktory zadziałal na kazdy objaw optymalnie, ani za słabo ani za mocno i wlasnie ten moj lekarz z nim tak trafil bo wczesniej przepisywali inne które słabo działały, 1-2 tygodnie po odstawieniu wrociło do normy wszystko, zniknęła wysypka i wszystkie inne objawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cżesc z wieczora.Ale sie tu rozgadaliscie dzis :D Przeżyłam ten dzień jakoś. W robocie mnóstwo pracy, ogarnelam sie jakoś. Zawsze byle do południa, potem jest troszkę lepiej, choc trudno powiedzieć ze normalnie. Teraz mam coraz wiecej obowiązków, zastępuje jednego z dwóch szefów i kieruje praca kilkunastoosobowej grupy. Nie jest to łatwe, oj nie jest...

Wieczór na basenie, troche zrelaksowalam sie. Teraz siedze z kocurkiem na kolanach i mruczy mi cudnie :D

Eliora, luki, krista ,,xyz dzieki za wsparcie, ciepłe słowa i pamięć. Bardzo mi miło, ze o mnie pytacie. :D

Eliora bardzo mnie rozsmieszylas tym opisem nakopania do d..y kurwicy. Ty ją ża kudły, ja jej w d..e :mrgreen::mrgreen:

Smutna, gdzie jesteś? Wszystko ok??

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elmopl79,

tak jak mówiłem wczesiej, wysypka i ogolna nadwrażliwośc na rózne inne alergeny która sie w tym czasie zaczęłą pojawiać świadczyła o powstaniu silnej reakcji alergicznej, bo leki przeciwalergiczne pomagały troche, nawet na to otumanienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lunatic

No aż ciarki mnie przechodza....kurcze,czemu tak sie dzieje?!!Lek,który pomaga najbardziej.....eh,szkoda gadac,to jest jedna wielka niesprawiedliwość....

Tojaaa

Kobitko,wez Ty przejdź na samo paro....na chusteczkę Ci dwa leki o podobnej skuteczności.Wskocz na wuwksza dawke paro,a esci pozegnaj,bo tyle czasu,a ono nic nadzwyczajnego nie uczynili u Ciebie...

Myślę,ze to nie tylko moja rada.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi