Skocz do zawartości
Nerwica.com

Nadopiekuńcza matka - toksyczna matka !

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie przejawiałem nie tylko społecznych form aktywności, lecz także innych.

W takim razie jakie formy aktywności przejawiała Twoja osoba?

Np. z pracami domowymi z przedmiotów humanistycznych często szedłem do matki, żeby odrobiła za mnie, bo nie chciało mi się odrabiać przedmiotów, których nie lubiłem.

Pewnie Twoja mama była tym wniebowzięta. Skrycie marzyła o wyręczeniu nieporadnego, biednego syna. A jakie przedmioty lubiłeś?

Wykorzystywałem nadopiekuńczość matki dla swojej wygody w prawie każdej dziedzinie życia.

Czy wynikało to z zaprogramowania, z lenistwa czy może z braku należytych umiejętności?

Moja jedna babcia była nadopiekuńcza, moja druga babcia była nadopiekuńcza, moja matka jest nadopiekuńcza i moja przyszła żona też będzie nadopiekuńcza. Poszukuję niani na żonę, która mnie utrzyma, za mnie posprząta i za mnie wszystko załatwi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie jakie formy aktywności przejawiała Twoja osoba?

Odrabiałem niektóre prace domowe, uczyłem się oraz lubiłem wykonywać pewne dziwactwa, zapisywać kartki w zeszycie chronologicznie ułożonymi liczbami (lubiłem "zanurzać się" w świecie liczb), albo dokładne przepisywać do zeszytu strony z telegazety telewizyjnej, szczególnie te z ułożonym harmonogramem programów, filmów itp dla danej stacji telewizyjnej, albo chronologicznie układać karty do gr, mieszać i ponownie ułożyć chronologicznie.

A jakie przedmioty lubiłeś?

Ścisłe, a szczególnie matematykę.

Czy wynikało to z zaprogramowania, z lenistwa czy może z braku należytych umiejętności?

Z lenistwa, z rozpieszczenia, z lęków i z braku niektórych umiejętności.

We wczesnym dzieciństwie "pierwsze skrzypce" w wychowywaniu mnie podobno "grała" babcia, a rodzice byli bardziej skupieni na problemach małżeńskich. A babcia była jeszcze bardziej usługująca niż matka i ona rozpieściła mnie najbardziej. Babcia w ogóle była taka do płci męskiej, bo moich wujków też podobno rozpieszczała, usługiwała, za to wobec mojej matki była despotyczna.

Poszukuję niani na żonę, która mnie utrzyma, za mnie posprząta i za mnie wszystko załatwi.

Ja na chwilę obecną nie planuję związku, (a jeśli mi się kiedyś odmieni, to na pewno nie będę szukał niańki, związek nie powinien się opierać na niańkowaniu) i w ogóle mam nadzieję, że nigdy się nie zakocham, uważam, że nie warto tworzyć więzi uczuciowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi