Skocz do zawartości
Nerwica.com

FLUOKSETYNA(Andepin, Bioxetin, Fluoksetyna EGIS, Fluoxetin Polpharma, Fluoxetine Aurovitas/ Vitabalans, Fluxemed, Seronil)

shadow_no

Czy fluoksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

250 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy fluoksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      160
    • Nie
      70
    • Zaszkodziła
      40

Rekomendowane odpowiedzi

@Piyerekpiyerek restart nie zadziałał po krótkiej przerwie. Tylko skutki uboczne i lęk, który nie zmalał nawet po 4 miesiacach, a zawsze znikał po dwóch,  większa dawka to samo

@danka123 pamiętaj, że łatwiej zwiększyć niż schodzić i wchodzić ponownie. Powrót na fluo był zawsze koszmarem. Ja też przeszedłem od razu z fluo na Sertralinę I źle to wspominam (nałożenie się dwóch leków). Jak I ogólnie samą sertralinę. Może gdybym właśnie wchodził na czysto po kilkutygodniowym odstawieniu fluoksetyny reakcja byłaby lepsza? A tak było źle na 50 mg i z każdym następnym zwiększeniem. Powinienem siedzieć po prostu na 50 mg przez 6 tygodni na czystych receptorach, to mógłbym w pełni ocenić jakie by było działanie tej dawki. No, ale tak jak Ty, wraz z lekarzem nie chcieliśmy tracić czasu. W naszym przypadku każdy dzień to męczarnia I chcemy szybko, a tu trzeba spokojnie bo pośpiech nic nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

48 minut temu, mio85 napisał(a):

@Piyerekpiyerek restart nie zadziałał po krótkiej przerwie. Tylko skutki uboczne i lęk, który nie zmalał nawet po 4 miesiacach, a zawsze znikał po dwóch,  większa dawka to samo

@danka123 pamiętaj, że łatwiej zwiększyć niż schodzić i wchodzić ponownie. Powrót na fluo był zawsze koszmarem. Ja też przeszedłem od razu z fluo na Sertralinę I źle to wspominam (nałożenie się dwóch leków). Jak I ogólnie samą sertralinę. Może gdybym właśnie wchodził na czysto po kilkutygodniowym odstawieniu fluoksetyny reakcja byłaby lepsza? A tak było źle na 50 mg i z każdym następnym zwiększeniem. Powinienem siedzieć po prostu na 50 mg przez 6 tygodni na czystych receptorach, to mógłbym w pełni ocenić jakie by było działanie tej dawki. No, ale tak jak Ty, wraz z lekarzem nie chcieliśmy tracić czasu. W naszym przypadku każdy dzień to męczarnia I chcemy szybko, a tu trzeba spokojnie bo pośpiech nic nie da.

A probowałeś escitalopramu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 minuty temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

A probowałeś escitalopramu?

Tak, fatalnie. A co jeśli u niektórych zwiększanie dopaminy jest błędem tak jak u mnie? Wiesz, że zbyt duży poziom dopaminy w stosunku do innych neuroprzekaźników powoduje depresję? Nie zawsze dopminę trzeba podbijać? Pokutuje taki mit, że im więcej dopaminy tym lepiej I zawsze będziesz się po niej dobrze czuł. Moja relacja na boost dopaminowy medikinetu była zła. A może właśnie spróbować jak by było, gdyby zmniejszyć jej poziom. Do fluoksetyny dlatego daje się nieraz Olanzapinę w małej ilości. Może neuroleptyk pomógł by w tym, żeby fluoksetyna zadziałała skuteczniej na wychwyt serotoniny?

Edytowane przez mio85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, mio85 napisał(a):

Tak, fatalnie. A co jeśli u niektórych zwiększanie dopaminy jest błędem tak jak u mnie? Wiesz, że zbyt duży poziom dopaminy w stosunku do innych neuroprzekaźników powoduje depresję? Nie zawsze dopminę trzeba podbijać? Pokutuje taki mit, że im więcej dopaminy tym lepiej I zawsze będziesz się po niej dobrze czuł. Moja relacja na boost dopaminowy medikinetu była zła. A może właśnie spróbować jak by było, gdyby zmniejszyć jej poziom. Do fluoksetyny dlatego daje się nieraz Olanzapinę w małej ilości. Może neuroleptyk pomógł by w tym, żeby fluoksetyna zadziałała skuteczniej na wychwyt serotoniny?

A jak długo byłeś na escitalopramie? I co ci w nim nie pasowało? Wychwyt zwrotny dopaminy to zupełnie co innego niż wydzielanie dopaminy w małej ilości. Medikinet działa wyłącznie przez wychwyt zwrotny a to u mnie nie działało dobrze. A mała dawka sulpirydu amantadyny i fluoksetyna powodują wydzielanie dopaminy i to w moim przypadku lepiej dzialala niż wychwyt zwrotny. 

9 minut temu, mio85 napisał(a):

K

Jak chcesz mocno l

Poczuć serotonine to zostaje co chyba tylko paroksetyna i w ostateczności anafranil. Po paroksetynie czujesz coś takiego jak Poduszka serotoninowa. Czy polecam? Nie wiem. Powoduje sadacje i ciężko ją odstawić. Ale wiem że i mnie na lęk działała jak nic innego. A brałem tylko 20 mg. Jak dostałem 40 to myślałem że mi głowę rozsadzi od serotoniny i szybko wróciłem do 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, mio85 napisał(a):

No i właśnie tego wszystkiego się najbardziej obawiam. Tyle lat byłam na fluo, pojawił się kryzys i od razu próba zmiany leku i myślę sobie, że chyba za bardzo się z tym wszystkim pospieszyłam. Od 2 dni biorę już sertralinę, fluoksetynę odstawiłam całkowicie i mam chyba jeszcze większy zjazd niż wcześniej. A teraz jeszcze szykuje mi się wyjazd i nakręcam się jeszcze bardziej bo jestem w momencie kiedy skutki uboczne mogą być największe…

No a jak sobie pomyślę, że czasem jak nie wyjdzie z tym lekiem to wrócę na fluo i będzie tak ciezko jak piszesz to martwię się jeszcze bardziej. Wiem, że nie ma co wybiegać do przodu może akurat sertralina się rozkręci i zadziała, ale martwię się 

Edytowane przez danka123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą @mio85 czy miałeś problem z zespołem serotoninowym? Martwię się bo brałam 40 mg fluoksetyny po czym przez 3 dni byłam na dawce o połowę mniejszej i od razu odstawienie i wejście na sertralinę i martwię się tak jak piszesz, że te dwa leki się na siebie nałożą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, danka123 napisał(a):

Swoją drogą @mio85 czy miałeś problem z zespołem serotoninowym? Martwię się bo brałam 40 mg fluoksetyny po czym przez 3 dni byłam na dawce o połowę mniejszej i od razu odstawienie i wejście na sertralinę i martwię się tak jak piszesz, że te dwa leki się na siebie nałożą.

Mi zawsze lekarz zmieniał lek na lęk i nic mi nie było. 40 mg paroksetyna zmieniłem od razu na 100 sertraliny i nic mi nie bylo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi