Skocz do zawartości
Nerwica.com

Jak odpocząć od własnego życia?

Dryagan

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Dryagan napisał(a):

Wiem. Tylko że „postawić siebie na pierwszym planie” brzmi dużo prościej, niż wygląda w praktyce. Ja od dawna działałem odwrotnie. Jak był problem, to się go załatwiało. Jak było za dużo, to się zaciskało zęby. Bez większego zastanawiania się, czy mam jeszcze z czego dawać.

Teraz nagle mam prosić o pomoc przy rzeczach, które jeszcze tydzień temu zrobiłbym bez zastanowienia. Mam siedzieć, kiedy ktoś inny nosi, załatwia, dzwoni, organizuje. I szczerze mówiąc, znoszę to fatalnie. Ta bezradność przy najprostszych czynnościach mnie wkurza. Czasem tak bardzo, że kończy się łzami, co doprowadza mnie do jeszcze większej furii. Bo głowa nadal działa na pełnych obrotach i mówi: „wstań, zrób, ogarnij”, a ciało stawia veto.

Więc tak, wiem, że muszę zmienić życie. Tylko na razie bardziej uczę się, że naprawdę nie mogę już żyć po staremu, niż umiem jeszcze żyć inaczej.

Rozumiem. Pomyśl o tym jak o zakładaniu maski w samolocie, może to pomoże. Dbanie o siebie i stawianie granic to też oznaka odpowiedzialności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Dryagan napisał(a):

Ta bezradność przy najprostszych czynnościach mnie wkurza. Czasem tak bardzo, że kończy się łzami, co doprowadza mnie do jeszcze większej furii. Bo głowa nadal działa na pełnych obrotach i mówi: „wstań, zrób, ogarnij”, a ciało stawia veto.

Może inna sytuacja ale znam to bardzo dobrze. Moja głowa zawsze mówi "dasz rade" i przede wszystkim "musisz dać radę". Od zawsze tak mam. Co prawda zawału nie miałam ale jebło mnie inaczej, że znalazłam się tutaj. Teraz widzę jak przez lata nie zdawałam sobie sprawy z konsekwencji. Zatrzymało mnie dopiero łóżko i lęki. Przez lata uczyłam się i uczę jak funkcjonować inaczej- bardziej rozważnie i w trosce o siebie. Nauczyłam się, że jak ja nie bedę zdrowa lub w ryzach to całe otoczenie na tym straci też.  Teraz coraz bardziej myślę i staram przewidywać konsekwencje bo naturalnie potrafię się zapędzić. Tak więc Mikołaj powoli musisz się przestawić na inny tryb. Nawet gdy już wrócisz do zdrowia to warto o tym nie zapominać bo to też bardzo naturalne. Bardzo łatwo wracamy do starych złych nawyków, które działają niekorzystnie bo to takie "nasze". To mechanizm, który ciężko się wyzbyć ale warto nad tym pracować.  Zdrówka ,dbaj o siebie ❤️

Jak pokonasz sam siebie to już nic nie stanie Ci na drodze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, shadow_no napisał(a):

@Dryagan a mówili Ci coś o witaminie D? I wiesz może jaki masz jej poziom?

Czytałem jakiś czas temu, że ludzie z dobrym poziomem wit D mają dużo większą przeżywalność zawałów 

O witaminie D akurat nic mi nie mówili. Jeśli ją oznaczali, to zginęła gdzieś wśród tych wszystkich wyników, których dostałem tyle, że na razie bardziej je posiadam, niż rozumiem.

Nie mam pojęcia, jaki mam poziom. Przy najbliższej kontroli mogę zapytać, bo teraz i tak wychodzi na to, że trzeba zrobić przegląd trochę dokładniejszy niż dotychczas. Kontrola za dwa tygodnie.

A z tą przeżywalnością nie wiem, nie czytałem. Na razie staram się nie googlować wszystkich rzeczy, które zwiększają albo zmniejszają szanse po zawale, bo podejrzewam, że psychicznie długo bym tego nie wytrzymał.

Są odpowiedzi, które przychodzą dopiero wtedy, gdy człowiek przestaje walczyć ze światem, a zaczyna słyszeć własną duszę (Aida)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Dryagan napisał(a):

O witaminie D akurat nic mi nie mówili. Jeśli ją oznaczali, to zginęła gdzieś wśród tych wszystkich wyników, których dostałem tyle, że na razie bardziej je posiadam, niż rozumiem.

Nie mam pojęcia, jaki mam poziom. Przy najbliższej kontroli mogę zapytać, bo teraz i tak wychodzi na to, że trzeba zrobić przegląd trochę dokładniejszy niż dotychczas. Kontrola za dwa tygodnie.

A z tą przeżywalnością nie wiem, nie czytałem. Na razie staram się nie googlować wszystkich rzeczy, które zwiększają albo zmniejszają szanse po zawale, bo podejrzewam, że psychicznie długo bym tego nie wytrzymał.

Trochę mam fioła na punkcie Omegi oraz wit D I naczytałem się o tym dużo. Jeśli układasz sobie w glowie "listę pytań" do doktorka to sugerowalbym o witaminie D z nim też porozmawiać.

Minus jest taki że badanie tej witaminy jest nierefundowane i trzeba za nie zapłacić. Ale wiekszosc populacji w naszym obszarze geograficznym ma jej niedobór.

A istnieje korelacja między jej stężeniem a incydentami sercowymi więc na pewno nie zaszkodzi to przegadać

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, shadow_no napisał(a):

Trochę mam fioła na punkcie Omegi oraz wit D I naczytałem się o tym dużo. Jeśli układasz sobie w glowie "listę pytań" do doktorka to sugerowalbym o witaminie D z nim też porozmawiać.

Minus jest taki że badanie tej witaminy jest nierefundowane i trzeba za nie zapłacić. Ale wiekszosc populacji w naszym obszarze geograficznym ma jej niedobór.

A istnieje korelacja między jej stężeniem a incydentami sercowymi więc na pewno nie zaszkodzi to przegadać

To dopisuję do listy pytań do kardiologa. Skoro i tak będę robił badania kontrolne, to o witaminę D też zapytam. Tylko nadal zostawiam interpretowanie korelacji lekarzowi, bo ja na razie mam wystarczająco dużo własnych katastroficznych scenariuszy bez dokładania sobie nowych

Są odpowiedzi, które przychodzą dopiero wtedy, gdy człowiek przestaje walczyć ze światem, a zaczyna słyszeć własną duszę (Aida)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, Dryagan napisał(a):

Wiem, że piszesz to wszystko z dobrej intencji, ale u mnie to naprawdę nie jest tak czarno-biało. To, że jesteśmy rodziną i się kochamy, nie znaczy, że właśnie w tej rodzinie nie było rzeczy, które dokładały mi stresu. Choroba żony to jedno, ale były też jej decyzje i pomysły, które swoje zrobiły. Nie ma co teraz o tym mówić, bo nie chcę jej wpędzać w poczucie winy. Z ojcem podobnie. Przez długi czas nie chciał słyszeć o żadnej obcej osobie w domu, więc bardzo dużo spadało na mnie. Dopiero kiedy okazało się, że teraz to ja potrzebuję pomocy, nagle dało się tę opiekę zorganizować. I chyba pierwszy raz nie miał za wiele do powiedzenia, bo tym razem nawet nie ja to załatwiałem.

A z tym „następnym razem dzwoń od razu po karetkę” jest jeden problem. Jak zaczęło się naprawdę źle, to nie było czasu na rozsądne decyzje. Najpierw ból, potem duszność, pot, słabość, a potem mnie po prostu odcięło. Pamiętam, że stałem, potem już siedziałem na podłodze, a dalej mam dziurę. Podobno na chwilę straciłem przytomność.

Więc gdybym wtedy był sam, to całe „zadzwoń po karetkę” mogłoby się skończyć tym, że nie byłoby komu zadzwonić. I to jest chyba ta część, która siedzi mi teraz w głowie najmocniej. Nie sam ból. To, jak szybko człowiek może przestać mieć wpływ na cokolwiek. 

Dlatego bardzo bym chciał, żeby żadnego „następnego razu” już nie było.

Myślę, że to niezły pomysł. Lubię smak kawy

Oczywiście nie wtedy gdy sam masz zawał masz zadzwonić po karetkę i nie po to żeby Cię zabierali nieprzytomnego! Bo napisałeś że to osłabienie ileś dni wcześniej to chyba już było z tym związane. A że na karetkę można dzwonić w różnych przypadkach, nawet jak starsza osoba upadnie i nie może wstać to zadzwoni a oni jadą pomóc. Nie zawsze karetki jadą na sygnale, jeśli coś nie jest pilnego A np potrzebne jest osłuchanie, pomiar tętna, ciśnienia, kroplowki no różne rzeczy to oni przyjadą gdy karetka wolna zrobią takie badanie, i pojadą. Zawsze warto sprawdzić przecież, a nie każdy ma zdrowie i wgl możliwość spędzenia całego dnia na izbie co jest też wykanczajace ani nie dostanie się na cito do lekarza. 

Nie miałam na celu Cię zdenerwowac raczej tylko pocieszyć, napisać że co by nie było to dacie sobie radę wszyscy. Nie wiem jaka masz rodzinę ani nową ani starą domową, mogła przecież być i okropna i faktycznie to by zle zabrzmialo i też tylko komuś dorzuciło smutku. Nie zastanawiam się zbyt nad tym co pisze ale teraz starałam się zastanowić żeby już nie wyszło zle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Dalila_ napisał(a):

Swoją drogą zamartwianie się że w czarnej godzinie ktoś będzie sam i umrze jest mimo wszystko bezsensu, bo każdego z nas może trafić szlag z miliona przyczyn, i to otoczony ludzmi

Zgadzam się w stu procentach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi