Skocz do zawartości
Nerwica.com

Działanie arypriprazol

Lukas83

Rekomendowane odpowiedzi

Arypiprazol 15 mg – dziwne pobudzenie i zmiana zachowania po 3 tygodniach

Cześć. Piszę, bo chciałbym zapytać osoby, które brały arypiprazol 15 mg, czy miały podobne doświadczenia.

Chodzi o moją 20-letnią córkę. Wcześniej przez dłuższy czas brała Zolafren, ale ze względu na skutki uboczne lekarz zmienił jej leczenie na arypiprazol 15 mg. Bierze go od około 3 tygodni.

Po wyjściu ze szpitala na początku było wszystko w porządku. Natomiast ostatnio zauważyliśmy, że jest jakby bardziej pobudzona i aktywna, zamyślona, ma bardziej intensywny wzrok i zachowuje się trochę inaczej niż wcześniej. Zaczęła też być bardziej podejrzliwa – np. podsłuchuje nasze rozmowy albo sprawdza, z kim rozmawiam przez telefon.

Nie ma obecnie głosów, omamów ani urojeń. Normalnie z nami rozmawia, je, wychodzi z domu, wie co się dzieje i przez wiadomości potrafi zachowywać się zupełnie normalnie.

W pewnym momencie powiedziała spokojnie do mamy: „Jak jeszcze raz wsadzisz mnie do szpitala, to cię zabiję”. Nie było wtedy kłótni ani awantury. Później sama przyszła przeprosić, miała wyrzuty sumienia i powiedziała, że bardzo boi się ponownej hospitalizacji, bo pobyt w szpitalu był dla niej traumatyczny.

Czy ktoś z Was miał po arypiprazolu podobne pobudzenie, większą podejrzliwość, niepokój albo zmianę zachowania? Czy takie działania mogą pojawić się dopiero po kilku tygodniach?

Nie pytam o diagnozę przez internet – chcę po prostu poznać doświadczenia osób, które brały ten lek, zanim porozmawiamy z psychiatrą. Leku oczywiście nie odstawiamy ani nie zmieniamy dawki samodzielnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi