Skocz do zawartości
Nerwica.com

Mgła mózgowa i nerwica?

supersebaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

mam dziwny problem od 2 miesięcy i nie mogę sobie z nim poradzić. Ogólnie od wielu lat mam lęki ale zawsze mijały po 2-3 dniach. Prowadzę dość siedzący tryb życia. mam 40 lat. Nie wiem za bardzo gdzie się z tym udać. Na początku maja obudziłem się ale czułem się strasznie osłabiony, senny i jakby "nieobecny". Myślałem, że to jakiś wirus, gdyż przez ponad tydzień nie miałem siły nic robić. praktycznie większość dni przeleżałem. po jakimś czasie senność i osłabienie minęły ale dostałem jakby dziwnych lęków związanych z mgłą mózgową. Do dzisiaj mam jakby problem z wysławianiem się. mam przez to lęki. tak jakby coś uciskało mi na mózg i nie mogę powiedzieć tego co chcę a jak powiem to wydaje się to chaotyczne. Przez to odpowiadam tylko krótkimi słowami / zdaniami bo mam jakby problem z opowiedzeniem o co mi chodzi. Byłem u neurologa, zbadał mnie i to wszystko. Zrobiłem morfologie, ferretyne, żelazo, magnez, lipidogram, glukoza - ok. byłem również u energoterapeuty i wydawało mi się że już mi to przeszło. był tydzień kiedy miałem wrażenie, że jest już ok ale od lipca ponownie jest z każdym dniem coraz gorzej. na razie biorę persen forte na uspokojenie. Najlepiej czuję się wieczorem kiedy jestem sam. a jedynie czuję się spokojnie kiedy kładę się do łóżka. I mam takie myśli oby ta noc trwała jak najdłużej. bo jak przychodzi rano to mam straszne lęki. jak ktoś do mnie podchodzi i coś mówi to robię się nerwowy, gdyż czasami jakby nie umiem zrozumieć o co mu chodzi. widzę i słyszę go przez jakby mgłę. czasami też mam taki ścisk w skroniach. 

Czy ktoś miał podobny problem? Nie wiem gdzie się udać z tym. Czy iść jeszcze na rezonans magnetyczny? czy do psychiatry? czy to samo minie? czy raczej sam nie dam sobie rady? Dodam jeszcze że 16 lat temu leczyłem się u psychiatry na trochę inne lęki. przeszły one po 4 latach. nie wiem czy coś nie tak z moją głową czy znowu lęki wróciły ale pod inną postacią.

Proszę o pomoc! dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej @supersebaa a wiesz, że też mam z tym problem. Niby w swojej głowie myślę, że jest wszystko w miarę dobrze ale gdy przychodzi do tego, żeby się wysłowić to czasem mam z tym ostatnio problem. To samo ma moja siostra i ona mówi, że to zaobserwowała od... covidu. 

Tak czy siak najlepiej zrobić pełne badania zaczynając od lekarza rodzinnego. Ja u siebie tego raczej nie wiążę z fizycznym defektem natomiast kto wie... lepiej byłoby się upewnić. Niektóre leki psychiatryczne poprawiają też elokwencję i "rozgadują" człowieka więc docelowo jeśli wyjdzie, że fizycznie jesteś zdrowy to może to będzie dobry kierunek aby skonsultować z psychiatrą co można z tym zrobić. 

Ale zacznij od sprawdzenia czy fizycznie z głową jest wszystko git:)

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28 minut temu, shadow_no napisał(a):

hej @supersebaa a wiesz, że też mam z tym problem. Niby w swojej głowie myślę, że jest wszystko w miarę dobrze ale gdy przychodzi do tego, żeby się wysłowić to czasem mam z tym ostatnio problem. To samo ma moja siostra i ona mówi, że to zaobserwowała od... covidu. 

Tak czy siak najlepiej zrobić pełne badania zaczynając od lekarza rodzinnego. Ja u siebie tego raczej nie wiążę z fizycznym defektem natomiast kto wie... lepiej byłoby się upewnić. Niektóre leki psychiatryczne poprawiają też elokwencję i "rozgadują" człowieka więc docelowo jeśli wyjdzie, że fizycznie jesteś zdrowy to może to będzie dobry kierunek aby skonsultować z psychiatrą co można z tym zrobić. 

Mgla mozgowa po covidzie jest dosyc powszechna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, shadow_no napisał(a):

Ale może trwać latami? Już do piachu z tym się idzie?

A to nie wiem. Chyba powinno przejsc po jakims czasie. Moze ma zespol zmeczenia przewleklego, to mozna miec latami.

Sprawdzilam w internecie i mgla mozgowa tez moze sie utrzymywac latami po infekcji, choc to chyba mniej spotykane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, shadow_no napisał(a):

cześć

dzięki za odp. podobnie jak Twoja siostra również mam wrażenie, że to zaczęło się od wirusa. mam nadzieję, że to nic takiego i samo przejdzie. Czytałem o tym co pisze Żaba Monika, że taka mgła mózgowa może trwać po wirusie nawet 18 miesięcy. 

Poczekam jeszcze jakiś czas i porobię wszystkie badania 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie kluczowe jest że objawy są nieregularnie. Choroba fizyczną powiedzmy nie korelowalaby z tym że wieczorem jest ci lepiej psychicznie. Nerwicowcy właśnie wtedy czują się lepiej, bo mózg po całym dniu mobilizacji wchodzi w fazę relaksu, odpoczynku, stres kortyzol przecież na koniec dnia spada, mózg idzie w sen

Edytowane przez Dalila_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Noire Panthere napisał(a):

Znam takich co z powodu mgły mózgowej na zwolnienia lekarskie chodzą😆

To ja bym cale zycie musiala byc na zwolnieniu, bo u mnie mozg zawsze slabo funkcjonuje :D

Taki zart, nie jest moja intencja bagatelizowanie czyichs problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Noire Panthere napisał(a):

Znam takich co z powodu mgły mózgowej na zwolnienia lekarskie chodzą😆

Narkomani, alkoholicy, łykacze tabletek psychiatrycznych czy osoby z początkowym Alzheimerem czy też otępieniem czołowo-skroniowym? 

Obyś nigdy nie czytała jednego zdania po 10 razy. Przekonałabyś się co to za wspaniałe uczucie.

Godzinę temu, Żaba Monika napisał(a):

Taki zart, nie jest moja intencja bagatelizowanie czyichs problemow.

Dokładnie. Nigdy nie wiemy czy nie dopadną nas schorzenia neurodegeneracyjne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, mała_mi123 napisał(a):

Narkomani, alkoholicy, łykacze tabletek psychiatrycznych czy osoby z początkowym Alzheimerem czy też otępieniem czołowo-skroniowym? 

Nie, zupełnie zdrowa osoba, dla której chodzenie na zwolnienia lekarskie jest sposobem na życie i nie pracowanie 🙃 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Noire Panthere napisał(a):

Nie, zupełnie zdrowa osoba, dla której chodzenie na zwolnienia lekarskie jest sposobem na życie i nie pracowanie 🙃 

A to dobrze że siedzisz w czyimś ciele żeby orzec o zdrowiu tej osoby. W życiu bym nie oceniała czy ktoś symuluje czy nie. Nie jestem w ciele tej osoby by móc to z całą pewnością stwierdzić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Noire Panthere napisał(a):

No to hejtuj że udaje a nie że ma mgłę mózgową lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, mała_mi123 napisał(a):

A to dobrze że siedzisz w czyimś ciele żeby orzec o zdrowiu tej osoby. W życiu bym nie oceniała czy ktoś symuluje czy nie. Nie jestem w ciele tej osoby by móc to z całą pewnością stwierdzić. 

Za to Ty wiesz na pewno nie wiedząc nawet o kim mowa 😆

1 minutę temu, Dalila_ napisał(a):

No to hejtuj że udaje a nie że ma mgłę mózgową lol

No cóż, po tej akcji nawet pracodawca jej podziękował a ZUS uznał zwolnienie za niezasadne (nie pierwszy zresztą raz w jej karierze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy żyje jak sobie chce. Ja nigdy nie czuje śmiechu z kogoś, nawet się pośmiać nie mogę bo zwyczajnie mnie to nie obchodzi czy nie rusza. Jak siostra ostatnio z dziewczyny co chce helikopter na ślub. Tak mało rzeczy mnie rusza aaa!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za to Ty wiesz na pewno nie wiedząc nawet o kim mowa 😆

No i co z tego. Zauważam tylko że na kilometr widać że lubisz oceniać innych nie znając ich dolegliwości. To tak jakbyś ty wzięła L4 na biegunkę a ktoś mówił że na pewno symulujesz.

Co innego jakby ci się ta osoba zwierzyła że to taka metoda by nie pracować. Albo jakbyś podsłuchała coś takiego. A tak to można tylko teoretyzować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

No i co z tego. Zauważam tylko że na kilometr widać że lubisz oceniać innych nie znając ich dolegliwości. To tak jakbyś ty wzięła L4 na biegunkę a ktoś mówił że na pewno symulujesz.

Co innego jakby ci się ta osoba zwierzyła że to taka metoda by nie pracować. Albo jakbyś podsłuchała coś takiego. A tak to można tylko teoretyzować. 

No na pewno była ciężko chora skoro nawet toczy się w sądzie postępowanie wobec niej o wyłudzanie świadczeń :D 
Ja nie mam nic do osób chorych, ale to nie ten przypadek. 

A dwa,ja mam w dupie co ktoś sądzi o moich zwolnieniach. Jak się komuś nudzi w życiu to niech się zajmuje moim zwolnieniem - pozostaje mi się tylko cieszyć że dostarczam rozrywki
🤷‍♀️ niestety rzadko kiedy bo nie chodzę praktycznie na zwolnienia 🤷‍♀️ 

Edytowane przez Noire Panthere

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, mała_mi123 napisał(a):

Dobrze że Cię coś takiego rusza. Ale spokooojnie, jak ktoś ma zab narcystyczne to też nie jest tak że chce być wredny celowo idk

🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Noire Panthere napisał(a):

No na pewno była ciężko chora skoro nawet toczy się w sądzie postępowanie wobec niej o wyłudzanie świadczeń :D 

Jesteś świadkiem w sprawie? Bo wiedzę masz niczym laska z HR.

Zatem zrobiła błąd nie biorąc zwolnienia od psychiatry. Na takim zwolnieniu można ponoć robić wszystko i łazić gdzie się chce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, mała_mi123 napisał(a):

Zatem zrobiła błąd nie biorąc zwolnienia od psychiatry. Na takim zwolnieniu można ponoć robić wszystko i łazić gdzie się chce.

Zwolnienie od psychiatry kiedyś było bezpieczne, teraz nawet ZUS sam zapowiadał że w okresie wakacyjnym kontrole zwolnień psychiatrycznych będą wzmożone, bo są nadużywane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwolnienie od psychiatry kiedyś było bezpieczne, teraz nawet ZUS sam zapowiadał że w okresie wakacyjnym kontrole zwolnień psychiatrycznych będą wzmożone, bo są nadużywane.

A cóż mogą zrobić takiemu skoro na takim zwolnieniu masz robić wszystko by poprawić swój stan psychiczny. Możesz koncertować, latać na wczasy, latać po kosmetyczkach i siłowniach. Zawsze możesz powiedzieć że poprawa sylwetki i wyglądu wpływa na twoją psychikę w pozytywny sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, mała_mi123 napisał(a):

Możesz koncertować, latać na wczasy, latać po kosmetyczkach i siłowniach.

No nie. Zasady co wolno na zwolnieniu, każdym, nie tylko od psychiatry, w kwietniu zostały uszczegółowione przepisami i są jasne. 
A żaden lekarz gwarantuje, że nie wpisze nikomu wakacji w zaleceniach lekarskich, bo jednak zdecydowana większość woli uniknąć kontroli ZUSu, tym bardziej że ZUS wobec lekarza też może wyciągnąć konsekwencje, np. ograniczyć mu czasowo możliwość wystawiania zwolnień (chyba do 12 miesięcy max., ale tu nie mam pewności, trzeba by sprawdzić przepisy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Dobrze że Cię coś takiego rusza. Ale spokooojnie, jak ktoś ma zab narcystyczne to też nie jest tak że chce być wredny celowo idk

🤔

No wkurza mnie takie ocenianie gdy nie jesteś na miejscu drugiej osoby. 

A może laska ma hemoroidy albo WZJ i nie chce nikomu zdradzać takich detali, to mówi że mgła mózgowa. Albo ładuje sobie zastrzyki z ozempicu na zwolnieniach żeby schudnąć.

Generalnie kobiety są wrażliwe na wahania poziomów hormonów. Na pewnym etapie życia każdą z nas dopadnie mgła mózgowa. Jak ktoś miał do tej pory mózg jak brzytwę to może się załamać takim "cofnięciem umysłowym". 

2 minuty temu, Noire Panthere napisał(a):

No nie. Zasady co wolno na zwolnieniu, każdym, nie tylko od psychiatry, w kwietniu zostały uszczegółowione przepisami i są jasne. 

Do tej pory ludzie na zwolnieniach od psychiatry - takich długotrwałych, wielomiesięcznych - robili co chcieli. Aż mi się nie chce wierzyć że ktoś tu coś zmieni. 

Co innego jeśli chodzi o L4 od innych lekarzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z mówieniem nie mam problemów takich, a już na pewno nie w stanie maniakalnym xd Ale narzekam na pamięć, nie pamiętam kto coś mi mówił, choć w końcu przypomnę sobie osobę. Nawet nie pamiętam co rano czy co wczoraj robiłam niekiedy. Prega chyba zjadła mózg niestety coś tak czuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

No wkurza mnie takie ocenianie gdy nie jesteś na miejscu drugiej osoby. 

A może laska ma hemoroidy albo WZJ i nie chce nikomu zdradzać takich detali, to mówi że mgła mózgowa. Albo ładuje sobie zastrzyki z ozempicu na zwolnieniach żeby schudnąć.

Generalnie kobiety są wrażliwe na wahania poziomów hormonów. Na pewnym etapie życia każdą z nas dopadnie mgła mózgowa. Jak ktoś miał do tej pory mózg jak brzytwę to może się załamać takim "cofnięciem umysłowym". 

Powiem tak: moja szefowa jest baaardzo wyrozumiała i nikomu nie robi pod górkę nawet jeśli choruje i chodzi często na zwolnienia, bo mamy taką osobę w firmie również - od 2 lat więcej jej nie ma niż jest, bo ma problemy ze stawami. Już dawno mogłaby rozwiązać umowę z taką osobą bo wykorzystała już cały okres zasiłkowy plus wymagane minimum 3 miesiące świadczenia rehabilitacyjnego, czyli art. 53 KP już dawno miałby zastosowanie - nie zrobiła tego, ta osoba normalnie wróciła do pracy na 2 miesiące i znowu poszła na zwolnienie (bo otworzył się nowy okres zasiłkowy i nabyła ponownie prawo do płatnego L4) i tak to wygląda w kółko od 2 lat a nadal jest zatrudniona, mimo że tak na prawdę blokuje etat. I są też inne osoby chorujące na różne inne choroby, które też czasami często  korzystają ze zwolnień - zero problemów.
W tamtym przypadku, osoba totalnie dezorganizowała prace firmy (stanowisko takie samo), było kilka zwolnień uznanych przez orzecznika ZUS za nieuzasadnione medycznie, znikała, nie informując w ogóle o tym że idzie na zwolnienie (przypominam że obowiązkiem pracownika jest poinformowanie pracodawcy najpóźniej w 2 dniu zwolnienia o nieobecności, ale z zasady niezwłocznie), później wpływało wsteczne zwolnienie, które ZUS podważał czasami. Ulubionym momentem na znikanie bez słowa były gorętsze okresy w pracy, a poprosić ją o coś (o nic nadprogramowego co nie wynika z zakresu obowiązków) - mur beton że wpłynie zwolnienie. W międzyczasie zatrudniała się dodatkowo na część etatu w innych miejscach i też chodziła na zwolnienia - ZUS uznał wszystkie te umowy za fikcyjne i sam wniósł do sądu o wyłudzanie świadczeń. 
A mgła mózgowa którą "pochwaliła" się w pracy dot. tylko czynności zawodowych, wychodząc z pracy, w tramwaju np. już problemu nie miała z czytaniem, tak samo jak w pracy z siedzeniem na telefonie. 
Chcesz udawać chorobę? To udawaj konsekwentnie a nie wybiórczo, wtedy większa szansa że ktoś uwierzy.

Edytowane przez Noire Panthere

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi