Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wady wzroku

alone05

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

Ja sobie kupiłam okulary w internecie, tanie są 😄

nie mozna kupic w internecie bo kazdy ma inny rozstaw oczu mozesz miec sfere czy cylinder itd. tylko sobie popsujesz wzrok okularami z internetu. swiatlo musi sie ogniskowac w konkretnym punkcie ktos ci musi to zmierzyc zeby wiedziec jak maja byc szkla ustawione zeby ogniskowa byly w tym miejscu w ktorym ma byc. ludzie maja rozny rozstaw oczu :D

soczewki sobie mozesz kupic w necie ale nie okulary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, libed napisał(a):

nie mozna kupic w internecie bo kazdy ma inny rozstaw oczu mozesz miec sfere czy cylinder itd. tylko sobie popsujesz wzrok okularami z internetu. swiatlo musi sie ogniskowac w konkretnym punkcie ktos ci musi to zmierzyc zeby wiedziec jak maja byc szkla ustawione zeby ogniskowa byly w tym miejscu w ktorym ma byc. ludzie maja rozny rozstaw oczu :D

soczewki sobie mozesz kupic w necie ale nie okulary

Zmierzyłam sobie na apce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Nie mogłeś tego napisać tydzień temu? 😴

To nie jest jakieś bardzo przeszkadzające na co dzień. Najbardziej to widać jak się patrzy np. na śnieg lub jasne powierzchnie, poza tym, ja nie widziałam większej różnicy w kolorach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Noire Panthere napisał(a):

To nie jest jakieś bardzo przeszkadzające na co dzień. Najbardziej to widać jak się patrzy np. na śnieg lub jasne powierzchnie, poza tym, ja nie widziałam większej różnicy w kolorach.

To może śnieg nie będzie taki oślepiający 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Nie wiem, bo w czasach gdy nosiłam okulary regularniej tego śniegu było tyle co kot napłakał😅 ale ja mam taką wadę, że ja mogę, ale nie muszę nosić okularów, bo akomodacja póki co sama sobie koryguje wadę i nie idzie mi dobrać szkieł żadnych🤷‍♀️ te co mam, które były robione z 6-7 lat temu właśnie z tą niebieską powłoką aktualnie powodują ból oczu po noszeniu ich przez 5 min., także leżą i się kurzą 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Śmojda napisał(a):

Parę miesięcy temu zrobiono mi nowe okulary. Te nowe, pomniejszają obraz WTF? Moje poprzednie -1 w ogóle nie zmieniały obrazu, a te nowe są -2 i na astygmatyzm.

Przejście na szkła dla astygmatyków jest bardzo trudne dla mózgu. U mnie też adaptacja trwała wiele miesięcy po którejś radykalnej zmianie parametrów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

36 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Nie mogłeś tego napisać tydzień temu? 😴

sadzilem ze kazdy to wie jak w komputerze czy tel wlaczysz filtr swiatla niebieskiego to tez masz wszystko bardziej zolte. :D w dobrych filtrach ta roznica nie jest duza ale akurat te w vision sa takie ze to zmienia nawet jak poprosisz zeby ci ten filtr zeszlifowali to i tak troche to zostaje dlatego ja nie biore tych najdrozszych szkiel bo mi to przeszkadza poza tym to z czasem sie zluszcza jak sie myje okulary w cieplej wodzie etc. 

ogolnie ja nie lubie zadnych filtrów tylko widzisz naturalne kolory filtr sobie moge w kompiie wlaczyc bo kiedys tylko do kompa uzywalem okularów a teraz sie przyzwyczailem za bardzo do okularów i chodze w nich bo mi sie bez nich gorzej patrzy bo sie wzrok rozleniwil. 

32 minuty temu, Noire Panthere napisał(a):

przystaw sobie okulary do czegos np. bialej kartki to zobaczysz roznice przez szkla i obok w niektorych filtrach jest duza roznica

26 minut temu, Noire Panthere napisał(a):

bo akomodacja póki co sama sobie koryguje wadę i nie idzie mi dobrać szkieł żadnych

idz do dobrego okulisty bo to nieprawda co napisalas. akomodacja wysoka powoduje ze czytasz litery dobrze z planszy ale masz zeza. chodzi o to zeby ci tak dobrac okulary w ktorych nie bedzie zeza mozna miec szkla 2 czy 3 dioptrie i dobrze czytac wszytsko wlasnie przez akomodacje ale wtedy ci oko zezuje i patrzysz jednym i je niszczysz. znam kogos kto juz byl zapisany na operacje zeza i przed ta operacja ta ktora miala ja przeprowadzac po zbadaniu powiedziala ze zadnej operacji nie potrzebuje bo nie ma zeza tylko to wlasnie zle dobrane okulary i akomodacja to powoduje. zamiast operacji dostal okulary i nie ma zeza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogolnie wysoka akomodacja powoduje zeza i to blad tak dobierac okulary zeby ta akomodacja nadal byla wysoka i ktos zezowal. nawet ten zez akomodacyjny jest jaakis specyficzny nie znam ssie ale okulista powinien wiec pewnie ci optometryk dobieral okulary bo okulista powinien chyba od razy widziec zeza akomodacyjnego

zez akomodacyjny powinien znikac w okularach i po to one sa bo taki czlowiek bez okularow tez bedzie widzial dobrze. 

jak masz zeza akomodacyjnego to nie masz widzenia przestrzennego co utrudnia zycie np. rpowadzenie samochodu bo ciezko ocenic odleglosc wiec tym bardziej dobrze dobrane okulary są pożądane. mozna tez jakichs badan psychotechnicznych nie przejsc przez to w roznych pracach czasami to badają. 

Edytowane przez libed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, libed napisał(a):

idz do dobrego okulisty bo to nieprawda co napisalas.

nie martw się o moje oczy - powiedziało mi to kilku różnych okulistów, przy różnych okazjach. okulary zapewne najwcześniej za jakieś 4-5 lat będą potrzebne. moja wada od dziecka się nie zmienia i od prawie 30 lat pozostaje na takim samym poziomie, a okularów łącznie przez te 30 lat nie nosiłam dłużej niż 2 lata z czego pewnie rok jako dziecko a to i tak w kratkę.
Dwa, nigdzie nie napisałam że mam zeza akomodacyjnego i nikt nigdy takiego czegoś u mnie nie stwierdził, także ciut za bardzo popłynąłeś w diagnozowaniu mojej wady wzroku

Edytowane przez Noire Panthere

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

53 minuty temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

nie to czego potrzebujesz to filtr polaryzacyjny a nie swiatla niebieskiego. snieg odbija 90% swiatla ten filtr poilaryzacyjny blokuje te plaskie odbicia. kup sobie za 20zl okulary polaryzacyjne dla kierowcow i sprawdz. chyba sa tez do normalnych okularow filtry polaryzacyjne ale nie jestem pewien

na pewno w przeciwslonecznych mam te polaryzacje i ona duzo daje. 

Edytowane przez libed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, libed napisał(a):

nie to czego potrzebujesz to filtr polaryzacyjny a nie swiatla niebieskiego. snieg odbija 90% swiatla ten filtr poilaryzacyjny blokuje te plaskie odbicia. kup sobie za 20zl okulary polaryzacyjne dla kierowcow i sprawdz. chyba sa tez do normalnych okularow filtry polaryzacyjne ale nie jestem pewien

Filtr niebieskiego bardziej mi się przyda. Ile razy w roku jest śnieg a ile razy forum? 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Noire Panthere napisał(a):

nie martw się o moje oczy - powiedziało mi to kilku różnych okulistów, przy różnych okazjach. okulary zapewne najwcześniej za jakieś 4-5 lat będą potrzebne. moja wada od dziecka się nie zmienia i od prawie 30 lat pozostaje na takim samym poziomie, a okularów łącznie przez te 30 lat nie nosiłam dłużej niż 2 lata z czego pewnie rok jako dziecko a to i tak w kratkę.

ale masz zeza. moim zdaniem nie ma innej mozliwosci. rob jak uwazasz. 

jakbys kiedys zmienila zdanie to na slasku jest jakas johan ktora sie specjalizuje wlasnie w tej akomodacji wysokiej i zezie. 

Edytowane przez libed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Filtr niebieskiego bardziej mi się przyda. Ile razy w roku jest śnieg a ile razy forum? 😄

jeden filtr nie wyklucza drugiego :D

w kompie i na tel masz ten filtr mozesz sobie wlaczyc nie musisz miec w okularach :D tylko telewizor go nie ma. 

to sie w tel. nazywa ochrona wzroku czasami :D

Edytowane przez libed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noszę okulary od gimnazjum choć powinnam już wcześniej, ale za późno się zorientowałam, że mi się wzrok pogarsza.

W zeszłym tygodniu byłam u optyka zamówić nowe okulary. Chciałam jakieś bardziej bajeranckie oprawki, ale we wszystkich wyglądałam tragicznie więc ostatecznie wybrałam podobne do tych co mam teraz, zwyczajne czarne. A moce mi wyszły takie: OP -4.5 -1.5 OL -3.5 -2.5. Pierwszy stopień pocieniania i filtr światła niebieskiego. W sumie wyszło 565 zł. Byłam zaskoczona, myślałam że będzie drożej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Noszę okulary od gimnazjum choć powinnam już wcześniej, ale za późno się zorientowałam, że mi się wzrok pogarsza.

W zeszłym tygodniu byłam u optyka zamówić nowe okulary. Chciałam jakieś bardziej bajeranckie oprawki, ale we wszystkich wyglądałam tragicznie więc ostatecznie wybrałam podobne do tych co mam teraz, zwyczajne czarne. A moce mi wyszły takie: OP -4.5 -1.5 OL -3.5 -2.5. Pierwszy stopień pocieniania i filtr światła niebieskiego. W sumie wyszło 565 zł. Byłam zaskoczona, myślałam że będzie drożej.

to dobra cena moim zdaniem chociaz ja zwykle tyle place wlasnie z bonem w vissione za full wypas szkla i oprawki dlatego ja polecam vs bo dla mnie tam sa najtansze okulary przy zalozeniu zakupu vouchera o ktorym pisalem. jeszcze nigdy nie kupilem tam okularów bez vouchera :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi