Skocz do zawartości
Nerwica.com

Ponadprzeciętna inteligencja koreluje z większą samotnością?

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie macie zdanie? Czy widzicie u osób bardziej inteligentnych skłonność do izolacji? A może sami macie nieco większe IQ i czujecie, że inni nie nadążają za wami więc zostawiacie ich daleko w tyle?

Czytałam nieco o tym i faktycznie ludzie bardziej inteligentni nie odnajdują się w gronie przeciętnych. Męczy ich small talk i jakieś bzdury. No cóż. Większość społeczeństwa jest tępa. Szuka taniej rozrywki i zaspokaja się głupotami. A ci z wyższym IQ mają inne preferencje. Nie znajdują równych sobie, więc szukają radości w swoich myślach, książkach i innych zainteresowaniach. Jeśli trafia na swojego, to mają szczęście. I mają kilka bliskich osób. Relacje te są głębokie i ważne. No ale większość cieszy sie, gdy ma setki znajomych na fejsbuku (wg mnie tragiczna społecznościowka) i ma radoche z oglądania tiktoka. No i jak tu przyjaźnić się takimi osobami? Przyszłość narodu, no. 

Inteligencja a samotność. Nie znaczy to, że bardziej inteligentni mają słabsze umiejętności społeczne. Chodzi o brak ludzi na podobnym levels mentalnym.

A Wy co uważacie?

Zapraszam do dyskusji. Tylko bez dram 😆🩷🌸

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obmyslilam odpowiedź skupiwszy się na gadaniu o bzdurach... A teraz czytam że było pytanie o samotność. No ale napiszę co już obmyslilam xd Że tu na forum byli mic i indor i oni byli bardzo inteligentni a często podlapywali taka gadke i był spamming. Więc chyba to zależy od charakteru. Z drugiej strony jest takie powiedzenie mowa jest srebrem a milczenie złotem. I ono nie jest znikąd 

A o samotność...... na logikę musi być taka tendencja bo ludzie mądrzejsi będą chcieli gadać o mądrych rzeczach czy spędzać czas na mądrych aktywnosciach i nie będą mogli tego robić z każdym przecietniakiem więc będą wybierali samotność lub też na nią skazani

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Czym się mierzy inteligencję emocjonalną? Iq to testy z obrazkami i pytaniem. Ciekawi mnie jaka mam inteligencję emocjonalną 

Zestawem pytań. Ale testy w obu przypadkach są kontrowersyjne i niezbyt dokładnie. Trudno te rzeczy dokładnie zmierzyć. Choć robiłam te pytania w pracy i coś mnie zaskoczyło w odpowiedzi, ale nie pamiętam co 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nawet jeśli u ponadprzeciętnie inteligentnych faktycznie odrobinę częściej występuje samotność, bo są wysuwane takie korelacje w badaniach, to trzeba zauważyć że będąc samotnym wciąż ma się praktycznie takie same szanse jak wszyscy inni na bycie podprzeciętnie inteligentnym 😁

2. Mam wrażenie że posiadanie malutkiej grupy dobrych znajomych sprawia że nie czuje sie samotnym, ale tylko do czasu. Jednak by się nie czuć samotnym potrzebuje od czasu do czasu poznać jakąś nową osobę, która mnie będzie lubić. Choćbym taki kontakt miał tylko na moment to zalewa on tą dziure na jakiś czas

3. Większość społeczeństwa jest naprawdę tępa, a ich płytkie zainteresowania są żenujące. Z tym że takie zainteresowania to jednak jest ta zdrowa norma, a to że nie potrafimy ich zdzierżyć to problem z nami. Świadczy to raczej o problemach autystycznych a nie inteligencji, bo inteligentny człowiek byłby w stanie się dopasować, zapewnić sobie normalne życie wśród przeciętnych ludzi a swoje specyficzne zainteresowania rozwijać obok.

Zresztą długi czas tak robiłem, ale to okropnie wyczerpujące i ciężko mi powiedzieć jak bardzo byłem w tym wiarygodny

Ja mam taki problem że irytują mnie zwykli ludzie swoimi zainteresowaniami i do nich nie pasuje. Teoretycznie powinienem więc pasować do tych bardziej w spektrum, ale oni mnie irytują jeszcze bardziej, szczególnie ta autystyczna maniera i przekonanie o byciu kimś ważnym. Dodajmy do tego gigantyczny denializm faktu że są autystami, podczas gdy to widać na pierwszy rzut oka. Przypisywanie sobie jakichś psychopatii, no żałosne. Nawet samo pomyślenie że mogę być taki jak oni sprawia że mi niedobrze

Dobra, koniec tego rantu na autystów 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie wręcz wkurwia ten cały hype na autystów. No moda, nic innego i wszyscy mają autyzm i ADHD. Dajże spokój...

A co do inteligencji... no może wszystkim się wydaje, że jest inteligentny i wyjątkowy. Ale to nie ma nic wspólnego z tym. Żeby mieć pewność, to musisz to wiedzieć od innych, ewentualnie sprawdzić to 😄 

No fajnie mieć grupę ludzi, zwłaszcza gdy jest się towarzyskim. Poznawać można setki ludzi, ale czy wchodzisz z każdym w jakiś bliższy kontakt? Jesli tak, to okej. Nic mi do tego. Każdy ma swoje preferencje.

Ja natomiast jestem wybredna, choć gadam z wieloma ludźmi i jestem miła. Ale by zaprosić kogoś do swojego świata, to nie. Rzadko ;-)' Czy to lepiej? Nie, bo każdy z nas ma swoj styl bycia.

Edytowane przez Morvena

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi