Skocz do zawartości
Nerwica.com

Ponadprzeciętna inteligencja koreluje z większą samotnością?

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie macie zdanie? Czy widzicie u osób bardziej inteligentnych skłonność do izolacji? A może sami macie nieco większe IQ i czujecie, że inni nie nadążają za wami więc zostawiacie ich daleko w tyle?

Czytałam nieco o tym i faktycznie ludzie bardziej inteligentni nie odnajdują się w gronie przeciętnych. Męczy ich small talk i jakieś bzdury. No cóż. Większość społeczeństwa jest tępa. Szuka taniej rozrywki i zaspokaja się głupotami. A ci z wyższym IQ mają inne preferencje. Nie znajdują równych sobie, więc szukają radości w swoich myślach, książkach i innych zainteresowaniach. Jeśli trafia na swojego, to mają szczęście. I mają kilka bliskich osób. Relacje te są głębokie i ważne. No ale większość cieszy sie, gdy ma setki znajomych na fejsbuku (wg mnie tragiczna społecznościowka) i ma radoche z oglądania tiktoka. No i jak tu przyjaźnić się takimi osobami? Przyszłość narodu, no. 

Inteligencja a samotność. Nie znaczy to, że bardziej inteligentni mają słabsze umiejętności społeczne. Chodzi o brak ludzi na podobnym levels mentalnym.

A Wy co uważacie?

Zapraszam do dyskusji. Tylko bez dram 😆🩷🌸

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obmyslilam odpowiedź skupiwszy się na gadaniu o bzdurach... A teraz czytam że było pytanie o samotność. No ale napiszę co już obmyslilam xd Że tu na forum byli mic i indor i oni byli bardzo inteligentni a często podlapywali taka gadke i był spamming. Więc chyba to zależy od charakteru. Z drugiej strony jest takie powiedzenie mowa jest srebrem a milczenie złotem. I ono nie jest znikąd 

A o samotność...... na logikę musi być taka tendencja bo ludzie mądrzejsi będą chcieli gadać o mądrych rzeczach czy spędzać czas na mądrych aktywnosciach i nie będą mogli tego robić z każdym przecietniakiem więc będą wybierali samotność lub też na nią skazani

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Czym się mierzy inteligencję emocjonalną? Iq to testy z obrazkami i pytaniem. Ciekawi mnie jaka mam inteligencję emocjonalną 

Zestawem pytań. Ale testy w obu przypadkach są kontrowersyjne i niezbyt dokładnie. Trudno te rzeczy dokładnie zmierzyć. Choć robiłam te pytania w pracy i coś mnie zaskoczyło w odpowiedzi, ale nie pamiętam co 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi