Skocz do zawartości
Nerwica.com

Bezpieczna przeszłość - odpoczynek od współczesnego tempa życia

Kris0x0000

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Oglądające stare filmy/seriale np. "Nie lubię poniedziałku", "Nie ma róży bez ognia", "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz", "Alternatywy 4", "Czterdziestolatek" odczuwam dziwny spokój 🙂. Zacząłem się zastanawiać czym to może być spowodowane. Nie mogąc znaleźć przyczyny samodzielnie zapytałem AI. Wymienił takie możliwości:

- Brak lęku o jutroWspółczesność jest pełna znaków zapytania: technologia pędzi, klimat się zmienia, przyszłość jest niepewna. W filmach z lat 70. jutro jest już historią. Możesz usiąść wygodnie w fotelu, bo wiesz, że ten świat nie wybuchnie, nie zniknie w odmętach internetu i nie zmieni się drastycznie w ciągu następnych pięciu minut filmu.

- Reset decyzyjny - Dzisiejszy świat wymaga od nas ciągłych wyborów (którą aplikację wybrać? co kupić? gdzie pojechać?). Oglądając te filmy, wchodzisz w rzeczywistość, gdzie wybór był ograniczony, ale przez to prostszy. Ten spokój to w dużej mierze odpoczynek od współczesnego przymusu bycia "zawsze online" i "zawsze produktywnym".

- Estetyka gotowości - To tak, jakbyś patrzył na stare zdjęcie swoich rodziców – oni tam są młodzi, pełni obaw o przyszłość, ale Ty patrzysz na nich ze spokojem, bo wiesz, jak potoczyło się ich życie.

Co o tym myślicie? Czy macie podobne odczucia oglądając stare filmy, seriale a może zdjęcia?

Edytowane przez Kris0x0000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może dlatego ze to życie w prl było do bolu przewidywalne z cyklu wyżej d… nie podskoczysz, kazdy miał prace, prawie kazdy (biedny Jan Winnicki…:( ) mieszkanie, życie było trudne i proste zarazem.

poza tym pewnie dochodzi jakis sentyment.

Sentyment może do tej rzeczywistości (w zależności ile masz lat) albo do samych filmów, bo one były po prostu dobre.

Albo twoi rodzice mieli oglądając i od nich to zaczerpnąłeś stad wrażenie ‚spokoju’.

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym tam ludzie sprawiali wrażenie, ze szczęście daje im zdobycie kiełbasy wiec może to taki klimat trochę simple life vs dzisiejsze gonienie za nie wiadomo czym.

ps oczywiscie wiem ze życie w biedzie i głodzie nie jest sielankowe, bardziej chodzi ki tutaj o odbior tego zycia codziennego z filmów 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi