Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czytam te wątki i zastanawiam się ile osób świętuje dzisiaj narodziny Chrystusa?

miL;)

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, little angel napisał(a):

no ale Bóg zawsze będzie w Ciebie wierzył... On Cię otacza zewsząd! Jest w Tobie i TY Nim jesteś! tylko ja nie piszę o kościele... 

No kościół i wiara... Nie. Ale wiara sama w sobie czasem bywa ok. Pomocna. Zależy dla kogo też. Każdy ma swoją wolę wybrania drogi. Ja wybrałam inną. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary, nie wierzysz- ok,twoja decyzja.

Natomiast nie tłumaczy cię to w prostackim wyśmiewaniu innych i ich wiary.

Wklejasz obrzydliwe memy i na co liczysz?

A ten kadr wkleiłem właśnie dla ciebie... Taka chwila refleksji..

Ten kadr jest wzorowany na najnowszych naukowych badaniach nad całunem z grobu Jezusa. I nie pisz mi o badańach z końca 20 wieku, kiedy to świat obiegła informacja że próbki z całunu poddane badaniom węgla C14 wykazały średniowieczne pochodzenie materiału.

Te badania zostały podważone już wielokrotnie przez naukowców (również żydów i ateistów) bo próbki materiału pobrane do badań pochodziły z miejsc które zostały poddane naprawie po pożaże i uszkodzeniu całunu przez stopione srebro.

Obecnie naukowcy jednego są pewni:

Obraz na całunie nie zawiera śladów pigmentu,

Powstał w skutek wytworzenia potężnego źródła energii (nawet obecnie nie posiadamy urządzeń pozwalających na takie kontrolowane naświetlenie,

Fajny turyński jest formą negatywu fotograficznego - niewytłumaczalne dla obecnej nauki..

Obraz utrwalonego człowieka pokazuje człowieka poddanego niezwykłej kaźni, zmiany chemiczne w krwi wykazują taki szok były i cierpienia którego zwykły człowiek nie mógłby przeżyć (a one powstały gdy ten człowiek jeszcze żył...

Te kilka faktów podałem tylko dlatego, że można dyskutować opierając się na wynikach badań w nie ma memy które obrażają wierzenia innych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, little angel napisał(a):

no ale Bóg zawsze będzie w Ciebie wierzył... On Cię otacza zewsząd! Jest w Tobie i TY Nim jesteś! tylko ja nie piszę o kościele... 

Również nie piszę o kościele, bo ludzie myślą że kościół to księża, zakonnicy, biskupi, obrazy, budynki..

Kościół to ja i relacja z Bogiem. To moje myśli i świadomość. Jezus mówił: ".gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki i módl się w ukryciu, a Ojciec Twój, który jest w ukryciu oddać tobie..."

Żadne pranie mózgu (zresztą świat: Media, rządzący, itp) to odwieczne pranie mózgu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, miL;) napisał(a):

Również nie piszę o kościele, bo ludzie myślą że kościół to księża, zakonnicy, biskupi, obrazy, budynki..

Kościół to ja i relacja z Bogiem. To moje myśli i świadomość. Jezus mówił: ".gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki i módl się w ukryciu, a Ojciec Twój, który jest w ukryciu oddać tobie..."

Żadne pranie mózgu (zresztą świat: Media, rządzący, itp) to odwieczne pranie mózgu..

Fajnie, że to napisałeś. Można od Ciebie czerpać wiedzę, bo widzę, że się tym interesujesz. Ja miałam zawsze problem z uznaniem Jezusa za postać która faktycznie istniała. I do dziś tego nie wiem.

A jak chodzę do kościoła to się. Z ludźmi normalnie modlę itp. trochę udaje przed rodziną, ale mija jest mocno wierząc więc już to zaakceptowałam. Moja kuzynka podobnie tylko że ona mieszka z chłopakiem więc to inna sprawa. Ja sama mieszkać będę dopiero za jakieś 2 lata. No ale nie o tym. Jezus może istniał, nie neguje tego. Dlatego nie przeszkadza mój chodzenie do kościola w sumie. Nie walczę z wiarą. Nie wiadomo kto ma rację. Ludzie. Nie jesteśmy bogami. Też się śmiałam i pewnie nadal z tej wiary ale sama nie wiem co o tym myślę. To trudny i ważny temat. Ja go jeszcze nie rozgryzlam. Ale w Boga wierzę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, cynthia napisał(a):

tak mi się skojarzyło...

Dokładnie tak.

1 godzinę temu, Verinia napisał(a):

Może @miL;)zrozumie, że jest to pranie mózgu.

Nic nie zrozumie. Musiałby najpierw wyzdrowieć. Ale to nie moja sprawa i nie mój problem, niech myśli co chce.

Godzinę temu, little angel napisał(a):

no ale Bóg zawsze będzie w Ciebie wierzył... On Cię otacza zewsząd! Jest w Tobie i TY Nim jesteś!

Dokładnie o tej formie przemocy, którą teraz stosujesz, mówię. Takie zdewociałe teksty do kogoś, kogo religia skrzywdziła, są absolutnie obrzydliwe. Chcesz to sobie wierz, ale wara ci z tym swoim bogiem ode mnie.

Staram się brać poprawkę na to, że są tu ludzie z różnymi zaburzeniami i czasem objawiają się one właśnie w ten sposób, ale są granice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Doktor Indor napisał(a):

Dokładnie tak.

Nic nie zrozumie. Musiałby najpierw wyzdrowieć. Ale to nie moja sprawa i nie mój problem, niech myśli co chce.

Dokładnie o tej formie przemocy, którą teraz stosujesz, mówię. Takie zdewociałe teksty do kogoś, kogo religia skrzywdziła, są absolutnie obrzydliwe. Chcesz to sobie wierz, ale wara ci z tym swoim bogiem ode mnie.

Staram się brać poprawkę na to, że są tu ludzie z różnymi zaburzeniami i czasem objawiają się one właśnie w ten sposób, ale są granice.

Powiem tak... zgadzam się z Tobą co do kazdego slowa. Bóg nie może w nas wierzyć, bo my ISTNIEJEMY!!!!!! A on...? ten z biblii na pewno nie. ale jakis poruszyciel mógł być. a czym to jest? energia? kosmos? wubuch? nie wiem. lubię mowic, ze istnieją pewne sily

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Verinia napisał(a):

Czemu boga wzywa się podczas seksu? O BOŻEEE!!!!!!!!

może źle się wyraziłaś, nie wiem.

pewnie tak, nie umiem się wyrażać w tych tematach, są dla mnie za trudne... ale dobrze mi się czytało miLa;) jestem w stanie zrozumieć jego perspektywę

1 minutę temu, Verinia napisał(a):

hm, energii sporo, moze dlatego?

może tak jest, rozlewająca miłość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, little angel napisał(a):

pewnie tak, nie umiem się wyrażać w tych tematach, są dla mnie za trudne... ale dobrze mi się czytało miLa;) jestem w stanie zrozumieć jego perspektywę

może tak jest, rozlewająca miłość

rozumiem, dla mnie też. Więc często są nieporozumienia.

Miłość? tak, gdy jest, to się to  czuję. Tęsknię za miłością. Ale chcę nowej. Może...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 minut temu, Doktor Indor napisał(a):

Dokładnie tak.

Stary ty się sam zdefiniowałeś swoimi memami.

To nawet nie chodzi o to czy jesteś chory, czy nie... Po prostu brak ci elementarnych zasad kultury..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

49 minut temu, little angel napisał(a):

nie stosuję wobec Ciebie przemocy,

To że czegoś nie widzisz nie znaczy że tego nie ma.

46 minut temu, little angel napisał(a):

no właśnie to jest "ten mój bóg"...

Twój. Nie mój.

22 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

@Doktor Indor w jaki sposób religia Cię skrzywdziła? 😮 czyzby..

Nie, nie to co myślisz – żaden ksiądz mnie nie wydrylował. Jedynie dusił w szkole podstawowej, tłusty skurwiel. Szkoda że piekło nie istnieje, bo smażyłby się w nim ten rozmodlony bydlak i skwierczałby jak świnia na grillu.

W jaki sposób religia mnie skrzywdziła – w taki w jaki krzywdzi inne dzieci. Wpajając wieczne poczucie winy, grzechu, lęku przed piekłem (czyli torturami), emanując wszędzie obrazem torturowanego faceta. Każąc spowiadać się ze swoich prywatnych rzeczy jakiemuś facetowi, którego bardzo kręcą intymne szczegóły dotyczące twoich myśli.

Są osoby, które religia, wiara w świętość i nieomylność księdza, skrzywdziła nieporównywalnie bardziej – to te dzieci, które nie miały tyle szczęścia, co ja, gwałcone przez księży, dzieci, którym nikt nie wierzy, bo przecież to taki dobry człowiek, nigdy nie zrobiłby nic takiego, więc lepiej idź poklęczeć i błagaj boga o przebaczenie za mówienie takich rzeczy o księdzu, grzeszny gówniarzu. Na pewno prowokowałeś księdza.

Życie w poczuciu winy i grzechu NIE jest czymś normalnym. Dalej jest we mnie ten zinternalizowany głos, i pewnie będzie już zawsze, ale nauczyłem się go ignorować. To pokłosie religijnego prania mózgu, które jest uznawane za normę, bo poddawana jest mu znakomita większość ludzi. I nawet sobie nie zdaje sprawy z tego, że można podchodzić do życia inaczej.

Ja się z tego wyzwoliłem. Nie mam poczucia winy za to, że żyję, nie uznaję czegoś takiego jak grzech, nie obwiniam się za swoje seksualne pragnienia czy czyny (przecież przed ślubem to zbrodnia wręcz jest).

To, w czym ktoś żyje, czego się boi, jakie poczucie winy ma, to nie moja sprawa. Chce w tym tkwić, to w tym tkwi, widać coś mu to daje. Ale mnie za dużo kosztowało wyzwolenie się z tego, żeby mi taki… nie będę używał epitetów, bo mnie zaraz wymoderują… pisał, że „bóg jest we mnie”. Może jego bóg jest w nim, jak sobie chce w to wierzyć. We mnie nie jest, nie był, i nie będzie, i wara mi z tymi wymysłami ode mnie. To nawet nie jest kwestia szacunku, a podstawowej kultury i nieprzekraczalności granic.

Edytowane przez Doktor Indor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Doktor Indor napisał(a):

Twój. Nie mój.

Nie, nie to co myślisz – żaden ksiądz mnie nie wydrylował. Jedynie dusił w szkole podstawowej, tłusty skurwiel. Szkoda że piekło nie istnieje, bo smażyłby się w nim ten rozmodlony bydlak i skwierczałby jak świnia na grillu.

W jaki sposób religia mnie skrzywdziła – w taki w jaki krzywdzi inne dzieci. Wpajając wieczne poczucie winy, grzechu, lęku przed piekłem (czyli torturami), emanując wszędzie obrazem torturowanego faceta.

Są osoby, które religia, wiara w świętość i nieomylność księdza, skrzywdziła nieporównywalnie bardziej – to te dzieci, które nie miały tyle szczęścia, co ja, gwałcone przez księży, dzieci, którym nikt nie wierzy, bo przecież to taki dobry człowiek, nigdy nie zrobiłby nic takiego, więc lepiej idź poklęczeć i błagaj boga o przebaczenie za mówienie takich rzeczy o księdzu, grzeszny gówniarzu. Na pewno prowokowałeś księdza.

Życie w poczuciu winy i grzechu NIE jest czymś normalnym. Dalej jest we mnie ten zinternalizowany głos, i pewnie będzie już zawsze, ale nauczyłem się go ignorować. To pokłosie religijnego prania mózgu, które jest uznawane za normę, bo poddawana jest mu znakomita większość ludzi. I nawet sobie nie zdaje sprawy z tego, że można podchodzić do życia inaczej.

Ja się z tego wyzwoliłem. Nie mam poczucia winy za to, że żyję, nie uznaję czegoś takiego jak grzech, nie obwiniam się za swoje seksualne pragnienia czy czyny (przecież przed ślubem to zbrodnia wręcz jest).

To, w czym ktoś żyje, czego się boi, jakie poczucie winy ma, to nie moja sprawa. Chce w tym tkwić, to w tym tkwi, widać coś mu to daje. Ale mnie za dużo kosztowało wyzwolenie się z tego, żeby mi taki… nie będę używał epitetów, bo mnie zaraz wymoderują… pisał, że „bóg jest we mnie”. Może jego bóg jest w nim, jak sobie chce w to wierzyć. We mnie nie jest, nie był, i nie będzie, i wara mi z tymi wymysłami ode mnie. To nawet nie jest kwestia szacunku, a podstawowej kultury i nieprzekraczalności granic.

Za dużo piszesz, za mało wklejasz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Doktor Indor napisał(a):

Z tobą już skończyłem dyskusję. Powrotu do zdrowia życzę.

Teraz, Doktor Indor napisał(a):

Z tobą już skończyłem dyskusję. Powrotu do zdrowia życzę.

Ale Ja nie skończyłem dziecko...

Przesadziłeś i jeszcze myślisz że to śmieszne

Gdybyś miał jaja to wiedziałbyś co zrobić..

Ja kiedyś po dobrej imprezie przebiegłem się sąsiadowi po samochodzie, wybiegł z synem i wszyscy zaliczyliśmy po razie.

Następnego dnia mój starszy brat złapał mnie za fraki, wyładował do samochodu i podjechaliśmy do sąsiada, powiedział mi tylko że jak chcę być facetem to mam brać odpowiedzialność za to co robię...

Poszedłem do sąsiada i powiedziałem, że przepraszam za głupotę a szkody naprawię... Do tej pory mamy dobre relacje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy rodzi się ateistą. To, co dalej się dzieje to indoktrynacja. Zgadzam się z @Doktor Indor. Straszenie piekłem, wpajanie poczucia winy nie jest normalne. Człowiek normalny, to wolny od jakichkolwiek doktryn. Człowiek normalny i wolny to taki, który żyje w harmonii sam ze sobą, który wie co to moralność. Wasi zdewastowani księża krzyczą znad ambony o dobru i złu sami nie potrafią przestrzegać tych waszych świętych przykazań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, Doktor Indor napisał(a):

Twój. Nie mój.

W jaki sposób religia mnie skrzywdziła – w taki w jaki krzywdzi inne dzieci. Wpajając wieczne poczucie winy, grzechu, lęku przed piekłem (czyli torturami), emanując wszędzie obrazem torturowanego faceta. Każąc spowiadać się ze swoich prywatnych rzeczy jakiemuś facetowi, którego bardzo kręcą intymne szczegóły dotyczące twoich myśli.

święte słowa. Na początku myslalam, ze to mil pisal, i sie  zdziwilam skąd taka zmiana i slownictwo bogate. Patrzę a to Ty napisales ten post. I ja takie - Okej, już rozumiem. 😄 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi