Skocz do zawartości
Nerwica.com

Szalone precle z pieprzem i ziemniakami

lily was here

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Lucy32 napisał(a):

😅😅Juz jestem w kolejce

komentarze dobre :D

ty nie jestes w temacie ale przybysze z kafeterii wiedza ze tam panowal kult podrecznych czyli bezrobotnej baby ktora siedzi na forach i oglada cale dnie seriale bo maz pracuje i chce miec babe niewolnice isaure i wychwalaly ten los :D

Teraz, Żaba Monika napisał(a):

Libed ma juz tam pewnie najwyzszy level.

myslisz ze cwicze mycje garow zeby wypasc dobrze przed mezem despotą :D ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, libed napisał(a):

tam u was jest jeszcze gorzej niz tu bo tam masz emeryture z tego co odlozysz a u nas nadal panstwo to przelicza czesci ludzi jak chce dlatego im sie oplaca isc na emeryture jakby ludzie dostawali faktycznie tyle ile zgromadzili to wiekszosc by pracowala prawie do smierci. no ale politycy wola generowac coraz wiekszy dlug niz powiedziec wyborcom ze uja uskladali to uja maja wiec im opowiadaja wlasnie brednie ze kasa bierze sie z rozmnazania. 

Jest tez emerytura panstwowa, dla kazdego taka sama (jesli przepracowal odpowiednia ilosc lat), obecnie jest to £241.30 na tydzien. Kiedys chyba dalo sie z niej zyc, zwlaszcza jak ktos juz mial splacony kredyt, ale teraz to wystarczy na bardzo skromne zycie, a i tak moze zabraknac. Choc biedni emeryci dostaja jeszcze jakies dodatkowe oplaty socjalne.

Dlatego zacheca sie ludzi, zeby odkladali na emerytury prywatne, one sa zwolnione z podatku plus pracodawca tez do nich doplaca.

6 minut temu, libed napisał(a):

Tak, przeciez zycie podrecznych to Twoje hobby, teraz mozesz wyprobowac teorie w symulatorze rzeczywistosci zeby juz byc kompletnym ekspertem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, libed napisał(a):

panowal kult podrecznych czyli bezrobotnej baby ktora siedzi na forach i oglada cale dnie seriale bo maz pracuje i chce miec babe niewolnice isaure i wychwalaly ten los :D

Skoro siedzi w domu i ogląda seriale to kiedy zmywa, sprząta ,pierze i gotuje?

Albo seriale, albo robota w domu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tez emerytura panstwowa, dla kazdego taka sama (jesli przepracowal odpowiednia ilosc lat), obecnie jest to £241.30 na tydzien. Kiedys chyba dalo sie z niej zyc, zwlaszcza jak ktos juz mial splacony kredyt, ale teraz to wystarczy na bardzo skromne zycie, a i tak moze zabraknac. Choc biedni emeryci dostaja jeszcze jakies dodatkowe oplaty socjalne.

Dlatego zacheca sie ludzi, zeby odkladali na emerytury prywatne, one sa zwolnione z podatku plus pracodawca tez do nich doplaca.

no czyli niby jest ale pewnie nawet mieszkania w obskurnym miejscu za to nie wynajmiesz nie mowiac jeszcze o jedzeniu. 

czyli tez macie socjalizm ze pracodawca placi za emerytyure obcym ludziom niedlugo pracodawca bedzie jeszcze oplacal prad i netflixa pracownikom bo oni nieporadni sami moga zapomniec. 

Teraz, Lucy32 napisał(a):

Skoro siedzi w domu i ogląda seriale to kiedy zmywa, sprząta ,pierze i gotuje?

Albo seriale, albo robota w domu

no juz nie przesadzajmy wlozenie naczyn do zmywarki i ugotowanie ziemniakow nie zajmuje calej doby. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, libed napisał(a):

no czyli niby jest ale pewnie nawet mieszkania w obskurnym miejscu za to nie wynajmiesz nie mowiac jeszcze o jedzeniu. 

czyli tez macie socjalizm ze pracodawca placi za emerytyure obcym ludziom niedlugo pracodawca bedzie jeszcze oplacal prad i netflixa pracownikom bo oni nieporadni sami moga zapomniec. 

no juz nie przesadzajmy wlozenie naczyn do zmywarki i ugotowanie ziemniakow nie zajmuje calej doby. 

Och zdziwil bys się 

11 minut temu, libed napisał(a):

ty nie jestes w temacie ale przybysze z kafeterii wiedza ze tam panowal kult podrecznych czyli bezrobotnej baby ktora siedzi na forach i oglada cale dnie seriale bo maz pracuje i chce miec babe niewolnice isaure i wychwalaly ten los :D

No kto tam wie😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, libed napisał(a):

Tutaj chyba juz tak dawno jest, ze pracodawca oplaca emeryture. Z tego co ludzie mowia, to kiedys gdy pracowali w jakiejs firmie cale zycie to potem stamtad mieli tez prywatna emeryture, choc nie wszedzie. Gorzej jak firma upadla. Teraz jest to inaczej urzadzone, wplaca sie do funduszy emerytalnych i te inwestycje zostaja w funduszach, nawet gdy sie zmieni pracodawce.

Firmy doplacaja pare procent, chyba 3% to jest minimum, i to tez pod warunkiem, ze pracownik tez odklada 3%. Niektore firmy doplacaja wiecej zeby zachecic pracownikow, zeby u nich pracowali, np. moja doklada 9%, a publiczne to nawet 20%. Ja odkladam 19% plus firma doplaca mi 9%, czyli co miesiac inwestuje w fundusze emerytalne 28% swojej wyplaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj chyba juz tak dawno jest, ze pracodawca oplaca emeryture. Z tego co ludzie mowia, to kiedys gdy pracowali w jakiejs firmie cale zycie to potem stamtad mieli tez prywatna emeryture,

to moze jak mieli kolonie i dotyczylo to tylko czarnych ktorzy pracowali cale zycie za darmo :D

w sumie nie dziwie sie ze takie emerytury jak tam najnizsze ubezpieczenie to kosztuje pewniie kilkaset zlotych. wiele firm kiedys zakladalo dzialnosc w gb bo tam "zus" kosztowal 20 funtow miesiecznie a w pl 200, nie wiem ile teraz

2 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

moja doklada 9%, a publiczne to nawet 20%.

no wiadomo nie ich kasa tylko podatnika to lekka reka mozna rozdac

2 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

Ja odkladam 19% plus firma doplaca mi 9%, czyli co miesiac inwestuje w fundusze emerytalne 28% swojej wyplaty.

moim zdaniem to bez sensu lepiej samemu niz ktos kto je odklada pewnie w obligacje i jeszcze prowizje bierze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, libed napisał(a):

mnie wlozenie naczyn i ugotowanie zajmuje niewiele czasy wiec babie  ktrora wg podrecznych jest stwoorzona do takiej pracy powinno zajac jeszcze mniej :D

Jebnę zaraz😅no ale dobra skoro facet ma tak male oczekiwania to super.

To babie się może nudzić.Najwazniejsze ze jest piękną i zadbaną kobieta i czeka z szampanem w  seksownej bieliznie na powrot swojego krolewicza.I wszyscy zadowoleni.A jakie seriale ogladala i z kim pisala to zostaje w Kacc Vegas😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Lucy32 napisał(a):

Jebnę zaraz😅no ale dobra skoro facet ma tak male oczekiwania to super.

To babie się może nudzić.Najwazniejsze ze jest piękną i zadbaną kobieta i czeka z szampanem w  seksownej bieliznie na powrot swojego krolewicza.I wszyscy zadowoleni.A jakie seriale ogladala i z kim pisala to zostaje w Kacc Vegas😅

zwykle to wyglada tak ze baba nie czeka z szampanem na krolewicza tylko z nudow od tych seriali i internetow zabawia jakichs chlopow w internetach albo sasiada :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 minuty temu, libed napisał(a):

Z tym kultem to może nie przesadzaj, bo sam byłeś jego głównym propagatorem, tyle razy i tak gorliwie wałkowałeś ten temat, że momentami można było odnieść wrażenie że prowadzisz jednoosobową kampanię promocyjną na rzecz tego stylu życia.🤭

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, libed napisał(a):

zwykle to wyglada tak ze baba nie czeka z szampanem na krolewicza tylko z nudow od tych seriali i internetow zabawia jakichs chlopow w internetach albo sasiada :D

No to kto kurwa myje podlogi sprząta i gotuje.To fakt kobieta w domu bez praccy ma podejrzane pomysly.Ale wtedy nie jest garkotlukiem i kopciuciuchem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, ironella napisał(a):

Z tym kultem to może nie przesadzaj, bo sam byłeś jego głównym propagatorem, tyle razy i tak gorliwie wałkowałeś ten temat, że momentami można było odnieść wrażenie że prowadzisz jednoosobową kampanię promocyjną na rzecz tego stylu życia.🤭

ja ? ja raczje pisalem ryzyka zwiazane z tym zawodem :D

nie przyp[ominam sobie zebym kiedys chcial miec niewolnika :D moze pisalem ze to dobry interes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, libed napisał(a):

to moze jak mieli kolonie i dotyczylo to tylko czarnych ktorzy pracowali cale zycie za darmo :D

w sumie nie dziwie sie ze takie emerytury jak tam najnizsze ubezpieczenie to kosztuje pewniie kilkaset zlotych. wiele firm kiedys zakladalo dzialnosc w gb bo tam "zus" kosztowal 20 funtow miesiecznie a w pl 200, nie wiem ile teraz

no wiadomo nie ich kasa tylko podatnika to lekka reka mozna rozdac

moim zdaniem to bez sensu lepiej samemu niz ktos kto je odklada pewnie w obligacje i jeszcze prowizje bierze

Jakie ubezpieczenie?

Prowizja jest bardzo mala, a w co inwestuja to roznie, mozna samemu wybrac, zalezy jakie sie chce podjac ryzyko.

Sama tez odkladam pieniadze i inwestuje, zeby miec kilka zrodel oszczednosci. Te w funduszach emerytalnych maja ten plus, ze sa nieopodatkowane, czyli jak zarobisz 100 funtow to inwestujesz 100. A jak sie samemu inwestuje to od wyplaty sie placi podatek i sie inwestuje jedynie, powiedzmy 70 funtow, zalezy w jakim jest sie progu podatkowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Lucy32 napisał(a):

No to kto kurwa myje podlogi sprząta i gotuje.To fakt kobieta w domu bez praccy ma podejrzane pomysly.Ale wtedy nie jest garkotlukiem i kopciuciuchem

no juz nie przesadzajmu ze jak sama jest w domu to cale dnie sprzata sama po sobie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

Jakie ubezpieczenie?

emerytalne 

Te w funduszach emerytalnych maja ten plus, ze sa nieopodatkowane, czyli jak zarobisz 100 funtow to inwestujesz 100. A jak sie samemu inwestuje to od wyplaty sie placi podatek i sie inwestuje jedynie, powiedzmy 70 funtow, zalezy w jakim jest sie progu podatkowym.

rozumiem w pl tez jest to samo. to co piszesz ze pracodawca placi 3 i ty 3 to w pl nazywa sie ppk i tez zmuszaja pracodawcow do oplacania tego pracownikom a te inwestycje bez podatku to ike ale to nie placisz podatku od zyskow z inwestycji jak je masz o ile nie wyplacisz przed 60 rokiem zycia ale lokujesz tam kase juz opodatkowana,  a to co ty masz to ikze i tam sa limity nie mozna za duzo wplacic ale to co wplacisz mozesz odliczyc od podatku, minus taki ze przy wyplaci naliczaja ci podatek wiec tracisz bo jak wyplacasz po latach to zwykle wpadasz w najwyzsze progi podatkowe i odliczac na poczatki niski podatek a pozniej placisz wysoki typowe okradanie przez panstwo frajerow. 

Edytowane przez libed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, libed napisał(a):

ja ? ja raczje pisalem ryzyka zwiazane z tym zawodem :D

nie przyp[ominam sobie zebym kiedys chcial miec niewolnika :D moze pisalem ze to dobry interes

Nie chodzi o to ze sam chciałeś niewolnice, ty raczej przy okazji potrafiłeś wręcz zachwalać "pasozytowanie" na partnerze. Momenentami można było odnieść wrażenie, że taki układ to według ciebie całkiem atrakcyjny model biznesowy.😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, ironella napisał(a):

Nie chodzi o to ze sam chciałeś niewolnice, ty raczej przy okazji potrafiłeś wręcz zachwalać "pasozytowanie" na partnerze. Momenentami można było odnieść wrażenie, że taki układ to według ciebie całkiem atrakcyjny model biznesowy.😛

dla podrecznej ? nie raczej to nie jest dobry uklad bo latwo zostac na lodzie chlop zmieni na nowszy model a doswiadczenie w tym zawodzie ktore przychodzi z wiekiem nie jest raczej mile widziane przy szukaniu kolejnego zywiciela :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, ironella napisał(a):

Ha ha, to prawda, moze Libed zazdrosci po prostu, przeciez zawsze pisal, ze chcialby miec niewolnika. Tylko nie wiem czy chodzi o niewolnika przynoszacego wyplate czy o takiego gotujacego obiad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem wam ze ten symulator zrobil mi dzisiaj dzien :D smieje sie od pol godziny :D ze tez sam nie wpadlem na to zeby mozna taka gre stworzyc :D ale ja bym pewnie nie zalozyl ze ktos moze chciec to kupic :D

pewnie mezowie kupuja podrecznym zonom na prezent :D

Ha ha, to prawda, moze Libed zazdrosci po prostu, przeciez zawsze pisal, ze chcialby miec niewolnika. Tylko nie wiem czy chodzi o niewolnika przynoszacego wyplate czy o takiego gotujacego obiad.

nie moje zdanie bylo inne. nie jestem rasista lubie murzynow jestem nawet zdania ze kazdy powinien miec wlasnego :D

to nie to samo :D

Edytowane przez libed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, libed napisał(a):

smieje sie od pol godziny :D ze tez sam nie wpadlem na to zeby mozna taka gre stworzyc :D ale ja bym pewnie nie zalozyl ze ktos moze chciec to kupic :D

pewnie mezowie kupuja podrecznym zonom na prezent

Tez mnie smieszy ,ze taki mial ktos pomysl.Ale ja bym wyj...faceta jakby mi taki prezent zrobil.A ta gra by za nim poleciala z wielkim hukiem😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza tym ja wiem ze baby nie sa takie glupie zeby pracowac na lenia ktory siedzi i oglada seriale i gotuje obiad :D tylko chlop moze byc tak naiwny :D

te nieliczne baby to zwykle maja juz niewolnika habibiego o dwie dekady mlodszego ktory jak zacznie pyskowac to mu stalego pobytu nie przedluza i wroci do afryki :D bo baby mysla racjonalniej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi