Skocz do zawartości
Nerwica.com

Szalone precle z pieprzem i ziemniakami

Krejzi1

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.04.2026 o 08:23, Krejzi1 napisał(a):

https://rarehistoricalphotos.com/offensive-sexist-vintage-ads 

Patrzcie jakie ładne reklamy 

To słynne anglosaskie poczucie wyższości - WASP. Obrywało się w tych czasach każdemu w kulturze anglo-amerykańskiej, choć dziś trudno to sobie wyobrazić w latach 20, 30, 40 debatowano w USA czy Włocha tak w ogóle to można zaliczyć w poczet rasy białej, wydawali sie zbyt ciemni, a ten katolicyzm hiszpanów to raził w oczy anglosaskiego protestanta, więc też nie pasowali, też byli niżej w hierarchii.

Z Polakami też było ciekawie - bladego jak Szkot Polaka w prawdzie nie dało się już zaszufladkować jako nie białego, więc bycia białymi nam nie odmawiano, ale postarano się o inną łatkę - katole ze wschodu - też nie pasują, a że biedni przez narzuconą centralnie planowaną gospodarkę, to znaczy nie za bystrzy...  więc też niżej niż my WASP-y.

No o murzynach nie wspominam, wiadomo co i jak... A kobiety w tej epoce też miały znać swoje miejsce, kobieta to takie dziecko trochę było, które trzeba było ułożyć i przełożyć przez kolano, gdy za bardzo się buntowała...

Dlatego teraz w anglosaskich krajach to wahadło tak agresywnie odbiło - to jest cena tej kultury supremacji, wyższości - płacą tego straszną cenę obecnie... Cała tkanka teraz jest rozrywana na strzępy przez rewolucję kulturową lewicy, odrzucane są nie tylko te złe standardy, które wyżej opisałem, ale wszystkie - wszystko jest złe, wszystko należy redefiniować.

U nas była bieda i komuna... Nie było zwyczajnie czasu zajmować się kto jest na szczycie hierarchii a kto jest podczłowiek... Rodziny musiały się skupiać na przetrwaniu, a czasem chować na plebaniach przed represjami komunistów choćby za "ulotki". W wielkim skrócie - nasz kawałek Europy w dużej mierze neo-marksistowska rewolucja kulturowa ominęła, bo zwyczajnie nie ma tej zadry, którą mają kobiety i mniejszości z krajów anglosaskich.. Nie ma tak wielkiej rany w społeczeństwie - nie było po prostu warunków ekonomicznych, komfortu by zajmować się kto jest lepszy... Skupiano się na przetrwaniu, nie ustawianiu bab do szeregu jak w USA i UK w latach 50-tych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Pokraka napisał(a):

Eskapizm w skrajniej patologiczniej postaci.  😏

No gram sobie w grę, która nazywa się Runescape czyli Run Escape.

Biegnij i uciekaj 🤣. Ale fajne koleżanki graja i są miłe dla mnie i urocze :). Nie to co tu albo na kafe. Bez żałosnych komentarzy się obędzie.

@Dalila_Przepraszam za to, co pisałem, że Klaudii do pięt nie dorastasz. To taki chamski żart. Nie ma nic wspólnego z prawdą 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Morvena napisał(a):

Ty się lepiej też bierz za pomaganie rodzinie, a nie gadasz z chłopem o nazwie czelsi.

trudno mi jakkolwiek skomentować osobę, która się tutaj wyróżnia xD

Czelsi nie jest chłopem, jak jej o tym pisałem, że myślą, że jest chłopem to sę śmiala i dlaczego. Nawet moja druga koleżanka holenderka do mnie, że Czelsi to facet i ktoś mnie oszukuje i jaki ja biedny 🤣. Na szczęście to nieprawda.

Facet taki uroczy jak moja Czelsi by nie był🥰. To ewidentnie kobiecy vajb. Z transami po operacji zmiany płci z faceta na babe też pisałem w necie i to nie to samo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Morvena to podobo kasuje ciągle konto, a za chwile wraca na nowym nicku. Tirowiec mi pisal, że to jakaś gruberka karzeł, i żebym uważał. Dlatego jej czepialskie posty wrzucam do ignora :D

shadow_no udzielił ostrzeżenia KochamBabkęBożą za tę odpowiedź

Użytkownik zablokowany na do 25.04

Edytowane przez shadow_no
Prośba o zachowanie kultury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, eRCe napisał(a):

To słynne anglosaskie poczucie wyższości - WASP. Obrywało się w tych czasach każdemu w kulturze anglo-amerykańskiej, choć dziś trudno to sobie wyobrazić w latach 20, 30, 40 debatowano w USA czy Włocha tak w ogóle to można zaliczyć w poczet rasy białej, wydawali sie zbyt ciemni, a ten katolicyzm hiszpanów to raził w oczy anglosaskiego protestanta, więc też nie pasowali, też byli niżej w hierarchii.

Z Polakami też było ciekawie - bladego jak Szkot Polaka w prawdzie nie dało się już zaszufladkować jako nie białego, więc bycia białymi nam nie odmawiano, ale postarano się o inną łatkę - katole ze wschodu - też nie pasują, a że biedni przez narzuconą centralnie planowaną gospodarkę, to znaczy nie za bystrzy...  więc też niżej niż my WASP-y.

No o murzynach nie wspominam, wiadomo co i jak... A kobiety w tej epoce też miały znać swoje miejsce, kobieta to takie dziecko trochę było, które trzeba było ułożyć i przełożyć przez kolano, gdy za bardzo się buntowała...

Dlatego teraz w anglosaskich krajach to wahadło tak agresywnie odbiło - to jest cena tej kultury supremacji, wyższości - płacą tego straszną cenę obecnie... Cała tkanka teraz jest rozrywana na strzępy przez rewolucję kulturową lewicy, odrzucane są nie tylko te złe standardy, które wyżej opisałem, ale wszystkie - wszystko jest złe, wszystko należy redefiniować.

U nas była bieda i komuna... Nie było zwyczajnie czasu zajmować się kto jest na szczycie hierarchii a kto jest podczłowiek... Rodziny musiały się skupiać na przetrwaniu, a czasem chować na plebaniach przed represjami komunistów choćby za "ulotki". W wielkim skrócie - nasz kawałek Europy w dużej mierze neo-marksistowska rewolucja kulturowa ominęła, bo zwyczajnie nie ma tej zadry, którą mają kobiety i mniejszości z krajów anglosaskich.. Nie ma tak wielkiej rany w społeczeństwie - nie było po prostu warunków ekonomicznych, komfortu by zajmować się kto jest lepszy... Skupiano się na przetrwaniu, nie ustawianiu bab do szeregu jak w USA i UK w latach 50-tych.

No tak, bo u nas nigdy nie bylo nierownosci spolecznych, rasizmu i seksizmu, to tylko bolaczki krajow anglo-saskich.

Byc moze nie mielismy stycznosci z innymi narodowosciami w czasach komuny, ale za to teraz, gdy ja mamy, to traktujemy mniejszosci z gory. Anty-semityzm, mizoginia, rasizm, homofobia sa u nas chlebem powszednim, na dodatek zyskuja na popularnosci. Sam lubisz sie czuc wyzszosciowo jako Polak i ciagle wklejasz cos, co ma pokazac, ze jestesmy lepsi niz inni, dla mnie to tylko pokazywanie kompleksow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, KochamBabkęBożą napisał(a):

No gram sobie w grę, która nazywa się Runescape czyli Run Escape.

Biegnij i uciekaj 🤣. Ale fajne koleżanki graja i są miłe dla mnie i urocze :). Nie to co tu albo na kafe. Bez żałosnych komentarzy się obędzie.

@Dalila_Przepraszam za to, co pisałem, że Klaudii do pięt nie dorastasz. To taki chamski żart. Nie ma nic wspólnego z prawdą 😎

Nie ma sprawy nie obraził mnie. Poza tym uważam to za normalną reakcję ze człowiek który czuje się atakowany sam zaczyna kąsać. To taki mimowolny odruch obronny który sama często mam jak i widzę u ludzi i tutaj tez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi