Skocz do zawartości
Nerwica.com

Szalone precle z pieprzem i ziemniakami

Krejzi1

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, MicMic napisał(a):

aha, chodzi Ci o ten poppsychologiczny koncept, który nie ma żadnego potwierdzenia w faktach? 🙂 S*ejzi :D

Dokładnie o ten:p może naukowego potwierdzenia nie ma, ale w faktach ma. Poza tym tak można powiedziec o połowie rzeczy z tej dziedziny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, MicMic napisał(a):

"Naukowego nie ma - w faktach ma" - pick one

No WWO to kupsko :D

Może coś istniec a nie ma to potwierdzenia w jakims badaniu na przykład. No sorry ale w psychologii ci sie wszystko opiera na wywiadzie. Który można sfałszować;p to co to za potwierdzenie? To jest mierzalne? Ze możesz oszukać lekarza? Tylko cześć można potwierdzić obiektywnym badaniem fizycznym

a co do wwo to nie wiem, co jest w tym aż tak szokującego ze układ nerwowy jednej osoby jest bardziej pobudliwy niz inny. 

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wwo - ta nazwa może jest nowa, ale są na ten temat stare artykuły/ publikacje , to sie jakos nazywało inaczej - nadwrażliwość emocjonalna czy tam sensoryczna / nadreaktywność. Nie pamietam,

musialabym poszukać. 
To jest w ogóle ściśle związane z sensoryka, wiec nie widze w tym nic ekscytującego i wymyślonego;) i pewnie jest bardziej mierzalne niz reszta 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Krejzi1 napisał(a):

Może coś istniec a nie ma to potwierdzenia w jakims badaniu na przykład. No sorry ale w psychologii ci sie wszystko opiera na wywiadzie. Który można sfałszować;p to co to za potwierdzenie?

a co do wwo to nie wiem, co jest w tym aż tak szokującego ze układ nerwowy jednej osoby jest bardziej pobudliwy niz inny. 

Nie wiem jaka dokladnie jest definicja osób wwo ale ja np nie mogę oglądać nawet faktów czy informacji w tv bo zaraz chce mi się płakać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Krejzi1 napisał(a):

Może coś istniec a nie ma to potwierdzenia w jakims badaniu na przykład. No sorry ale w psychologii ci sie wszystko opiera na wywiadzie. Który można sfałszować;p to co to za potwierdzenie?

Oczywiście, ale to idąc tym tokiem musieliśmy wierzyć w każdy byt wyobrażalny. Ogólnie nie da się udowodnić nieistnienia czegokolwiek. Więc to jest żadne kryterium. 

Ogólnie że układ nerwowy jest pobudliwy bądź nie to oczywiście prawda, ale to jest milion razy bardziej złożone niż to co mówią piewcy WWO. Nie ma tam żadnych że sensownych kryteriów przynależności, poza arbitralnymi. Nie lepiej po prostu powiedzieć że się jest wrażliwym na to i na to? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Elciaa napisał(a):

Nie wiem jaka dokladnie jest definicja osób wwo ale ja np nie mogę oglądać nawet faktów czy informacji w tv bo zaraz chce mi się płakać.

To sie bierze z nadwrażliwości układu nerwowego i może to być czysto fizyczne - jak np.nadwrazliwosc na dzwieki / dotyk itd. Dzieci często z tego powodu chodzą na terapie integracji sensorycznej.

ale może tez zahaczać o emocje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, MicMic napisał(a):

Oczywiście, ale to idąc tym tokiem musieliśmy wierzyć w każdy byt wyobrażalny. Ogólnie nie da się udowodnić nieistnienia czegokolwiek. Więc to jest żadne kryterium. 

Ogólnie że układ nerwowy jest pobudliwy bądź nie to oczywiście prawda, ale to jest milion razy bardziej złożone niż to co mówią piewcy WWO. Nie ma tam żadnych że sensownych kryteriów przynależności, poza arbitralnymi. Nie lepiej po prostu powiedzieć że się jest wrażliwym na to i na to? 

Wyżej już napisałam, ze to już miało kiedyś nazwę.

no oczywiscie, ale to ty dzwonisz 😛 tak samo można zanegować istnienie depresji (chyba ze czegos nie wiem i depresje można potwierdzić na jakims badaniu mózgu). 
po prostu w czym jak w czym, ale średnio naukowej działce jaką jest psychologia twoj zarzut o wwo ze coś jest wymyślone jest trochę inwalida 😃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Krejzi1 napisał(a):

trochę inwalida

Haha chyba Ty 😛

3 minuty temu, Krejzi1 napisał(a):

To sie bierze z nadwrażliwości układu nerwowego i może to być czysto fizyczne - jak np.nadwrazliwosc na dzwieki / dotyk itd. Dzieci często z tego powodu chodzą na terapie integracji sensorycznej.

ale może tez zahaczać o emocje

Nadwrażliwość sensoryczna to w ogóle co innego. Depresja na korelaty w fizycznej strukturze mózgu. 

2 minuty temu, Krejzi1 napisał(a):

oczywiscie, ale to ty dzwonisz 😛 tak

Srejzi 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie, nauroatypowi maja zaburzenia sensoryczne. Moze to WWO to po prostu termin dla tych co maja zaburzenia sensoryczne a nie sa neuroatypowi bo im tak nie wyszlo w tesciku wiec nie ma potwierdzenia naukowego dla tych swietych dla mica naukowcow

10 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

Może coś istniec a nie ma to potwierdzenia w jakims badaniu na przykład. No sorry ale w psychologii ci sie wszystko opiera na wywiadzie. Który można sfałszować;p to co to za potwierdzenie? To jest mierzalne? Ze możesz oszukać lekarza? Tylko cześć można potwierdzić obiektywnym badaniem fizycznym

dokladnie masz racje krejzi ty jestes mądra wiesz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 minuty temu, Krejzi1 napisał(a):

W dupologii założę.

wwo - osoba wysoko wrażliwa, tubylcu;p

ze tez patola z Kafe musi takie rzeczy tłumaczyć 😄

kolezanka mi mowila zeby sobie nie wymyslac chorob jak jej mowilam ze mam adhd i musze pobiegac xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, MicMic napisał(a):

Haha chyba Ty 😛

Nadwrażliwość sensoryczna to w ogóle co innego. Depresja na korelaty w fizycznej strukturze mózgu. 

Srejzi 😛

Nie, to nie jest coś innego. To jest wyraźnie łączone w literaturze.

ok, tylko ciekawe ile osób ma badany ten mozg przy diagnozie depresji i czy te struktury dotyczą tylko depresji czy zawsze musza sie łączyc z depra itd.

srejzi to moja ksywka z kafe, i to jeszcze używana przez hejterow!

wszczymaj konie:p odcinam sie od przeszłości gruba kreska tak.

3 minuty temu, lamma napisał(a):

kolezanka mi mowila zeby sobie nie wymyslac chorob jak jej mowilam ze mam adhd i musze pobiegac xd

Mi ostatnio próbowala wcisnąć adhd , z czym sie nie zgadzam w ogóle. Bo zobaczyła jakies 2 cechy ze 160 (które akurat u mnie maja inne zrodlo). 
i tak sie wszyscy diagnozujemy ;)  bez sensu.

a ja nie mogę napisać, ze jest wwo, bo nie ma to potwierdzenia w faktach 😃

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

59 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

Nie ma w tym wielkim przybytku tematu o WWO? tym razem nie chodzi mi o w witrynach odbicia 😅

A wiesz, że kiedyś tez o tym myślałam. Tak samo jak ostatnio wyczytałam po modnym ostatnio Narcyzie nowe dla mnie pojęcie mroczny empata. Dość ciekawe pojęcie 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi