Skocz do zawartości
Nerwica.com

nerwica/sen

tadeusz.chory

Rekomendowane odpowiedzi

Mi na spanie pomaga hydroksyzyna, tylko na drugi dzień, przez jego połowę, jestem jak muł bagienny 🙂

Ja się tak kieydś budziłam w nocy i nie chciało mi się już spać. Przyczyn może być wiele.

Nerwica, depresja, nowe leki, hipomania i inne...

Czasem też jakiś stres.

Ale obstawiam nowy lek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Kris0x0000 napisał(a):

W pierwszych dniach brania esci w ogóle nie mogłem spać, więc moim zdaniem sen raczej się pogarsza na początku.

no właśnie dzięki za tą odpowiedz, bo daje do myslenia.

Bo z poczatku brania ssri jest chyba obniżka serotoniny w mozgu dlatego jest bezsenność. Wiec serotonina na pewno wplywa na sen, jesli nie ma sie innych chorob.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak miałem o 2,30 czasem 3 . SSRI żaden nie pomagał . Trochę fevarin . Dopiero tlpd pomogły ale już ich nie ma na rynku. Amitryptylina szkodzi ,doksepina za słaba . Dwa najlepsze na to leki to były Noverilu tr i ixel. Oba niedostępne . Tzn ixel jest ale za granicami. Co prawda oba pierwsze dni nakręcały ale spać wcale nie chciało się . Dziś wiem że jak jest problem niedoczynność tarczycy to tylko leki noradrenergiczne pomagają przy czym one pobudzają alfa 1 receptory co daje objawy dreszczy zimnej skóry ciśnienia. Chodzi o pobudzenie beta receptorów. Najlepiej widać to po propranololu jak potrafi zaszkodzić w takim stanie . Niestety działają objawowo tylko i bez euthyroxu czy innych podobnych nie idzie tego ogarnąc a nawet bywa że taka reboksetyna potrafi dawać przykre objawy . Hormony tarczycy zwiększają ilość i wrażliwość beta receptorów a np reboksetyna zmniejsza ich ilość choć początkowo pomaga bo za stymuluje je. Ale szybko wrażliwość spada i efekt mija. Zbyt agresywne leczenie euthyroxem też potrafi dać w kość. Gdy tętno jest 55-68 to jasny sygnał że coś jest z tarczycą. Ja wtedy jestem bardzo przybity powolny zimno mi . A zażycie euthyroxu powoduje wzrost tętna ciepłej jest ale nawet gdy pomoże to na 2 tyg i TSH spada ,mniej pobudza tarczycę i wzrost ft4 i ft3 kończy się i objawy wracają . Kolejny wzrost dawki i ten sam mechanizm. Co więcej gdy biorę większą dawkę po ok 5 godz mam tętno wysokie a pod wieczór spada i źle. Euthyrox działa zbyt gwałtownie i zbyt krótko .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałam nerwicę lękową odkąd pamiętam, od dziecka a zawsze spałam jak zabita. Jako dziecko miałam okresy lęku przed ciemnością gdzie chciałam spać z mamą, ale poza tym przespanie nawet 12 godz na dobę i więcej nigdy nie było problemem więc to po prostu zależy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie lżejszy sen w okolicy godz 3 rano jest podobno normalny i wtedy zdarza się najwiecej wybudzeń. Urosło w okół tego sporo historii, jak np film egzorcyzmy Emily Rose gdzie bohaterka przed opętaniem budziła się ciągle o 3:00 a potem sporo ludzi mówiło, że oni w sumie też tak się budzą, ale nie zwracali na to uwagi/nie sprawdzali zegarka. W pierwszej części nocy masz najwięcej snu głębokiego a po ok połowie nocy dominuje sen lekki i faza REM. W tych stadiach ogólnie łatwiej się wybudzić.

Poza tym niektóre badania wskazują, że ludzie naturalnie nie przesypiali nocy ciągiem, ale w dwóch ratach. Najpierw spali ok 4 godziny, potem się budzili i podejmowali aktywności typu zajęcie się niemowlęciem, wyjście za potrzebą, aktywność seksualną z partnerem itd. Czynności spokojne, wykonywane po ciemku. Potem znów zapadali w sen na ok 4 godziny i budzili się rano. To wyjaśnia dynamikę snu, gdzie pierwsza połowa nocy obfituje w regenerujący ciało sen głęboki a w drugiej połowie raczej przeważa sen lekki i REM. Pora doby nad ranem, przed świtem, zawsze była kojarzona z okresem niespokojnym, gdzie ludzie się wybudzają, ciężko chorzy umierają a wg przesądów grasują demony. Ten czas w środku nocy zawsze był dla człowieka okresem wybudzenia i czasem też niepokoju, ale wg naukowców jest to normalna dynamika snu i nie ma w tym nic dziwnego. Ja np ostatnie 4 noce obudziłam się między 2:30 a 3:00 i albo musiałam do łazienki albo miałam mega ochotę na czekoladę - pewnie spadek cukru 😏

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi