Skocz do zawartości
Nerwica.com

Pomóżcie mi rozróżnić te zaburzenia...

eleniq

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Pomóżcie mi rozróżnić trzy zaburzenia psychiczne, które mają sporo wspólnego, jednak nie są tym samym. Lekarze często mi mówili, że to są trzy różne rzeczy, jednak nie mieli okazji mi tego dokładnie wytłumaczyć. Dlatego jestem ciekaw, jak wy to rozumiecie. Internet niestety nie tłumaczy tego w sposób przystępny dla mnie, dlatego zwracam się o pomoc na forum 🙂. A zaburzenia, które potrzebuję rozróżnić to:

1. Zaburzenia adaptacyjne

2. Zaburzenia lękowo-depresyjne

3. Zaburzenia nerwicowe (to na pewno nie to samo co lękowe!!!) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedz z chatgpt (aplikacja w telefonie) :

Oto rozróżnienie między trzema wymienionymi zaburzeniami:

### 1. Zaburzenia adaptacyjne

**Definicja:** Zaburzenia adaptacyjne występują, gdy dana osoba ma trudności z przystosowaniem się do stresujących wydarzeń życiowych, takich jak utrata pracy, rozwód, śmierć bliskiej osoby czy przeprowadzka. 

**Objawy:** Mogą obejmować uczucie smutku, lęku, napięcia, drażliwość, a także trudności z codziennym funkcjonowaniem. Objawy te występują w ciągu kilku miesięcy od stresującego wydarzenia i zazwyczaj ustępują, gdy osoba przystosuje się do nowej sytuacji.

**Czas trwania:** Zaburzenia te mają charakter przejściowy i zazwyczaj trwają nie dłużej niż 6 miesięcy po zakończeniu stresującej sytuacji.

### 2. Zaburzenia lękowo-depresyjne

**Definicja:** Zaburzenia lękowo-depresyjne są mieszaną formą zaburzeń, w której występują zarówno objawy lękowe, jak i depresyjne, ale nie dominują jednoznacznie ani objawy lęku, ani depresji. 

**Objawy:** Osoba może odczuwać przewlekłe poczucie smutku, braku energii, utratę zainteresowań (charakterystyczne dla depresji), jednocześnie doświadczając silnego lęku, nerwowości, zamartwiania się czy napadów paniki (charakterystyczne dla zaburzeń lękowych).

**Czas trwania:** Zaburzenia te mogą być długotrwałe i wymagać leczenia farmakologicznego oraz psychoterapii.

### 3. Zaburzenia nerwicowe (obecnie często określane jako zaburzenia lękowe)

**Definicja:** Zaburzenia nerwicowe to szeroka kategoria zaburzeń psychicznych, w której dominują różne formy lęku. Tradycyjnie termin "nerwica" był używany w psychiatrii do opisania różnorodnych zaburzeń psychicznych, w których nie ma organicznego podłoża, ale współcześnie częściej używa się określenia "zaburzenia lękowe".

**Objawy:** Mogą obejmować lęki (np. fobie, napady paniki, lęk uogólniony), obsesje i kompulsje (jak w zaburzeniu obsesyjno-kompulsyjnym), różnego rodzaju natrętne myśli, a także somatyczne objawy lęku, takie jak przyspieszone bicie serca, pocenie się, duszności.

**Czas trwania:** Zaburzenia te mają często charakter przewlekły i mogą znacząco wpływać na funkcjonowanie w życiu codziennym. Leczenie obejmuje zwykle psychoterapię, a czasami również leki.

Podsumowując:

- **Zaburzenia adaptacyjne** są reakcją na konkretny stresor i są przejściowe.

- **Zaburzenia lękowo-depresyjne** są mieszaną formą lęku i depresji.

- **Zaburzenia nerwicowe** obejmują różnorodne formy przewlekłych zaburzeń lękowych.

Mam nadzieję że pomogło:⁠-⁠)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. adaptacyjne - w odpowiedzi na jakieś stresujące wydarzenie/nagłą, niespodziewaną zmianę sytuacji życiowej. Przejściowe, często niewymagające interwencji farmakologicznej.

2. lękowo-depresyjne - no tu to chyba wiadomo.

3. nerwicowe - tu nic nie wiadomo, co lekarz miał na myśli, bo zab. nerwicowe to potoczna nazwa zaburzeń lękowych. nie ma osobnej diagnozy o nazwie zaburzenia nerwicowe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 19.08.2024 o 22:41, acherontia styx napisał(a):

3. nerwicowe - tu nic nie wiadomo, co lekarz miał na myśli, bo zab. nerwicowe to potoczna nazwa zaburzeń lękowych. nie ma osobnej diagnozy o nazwie zaburzenia nerwicowe. 

Właśnie wiem. Ale miałem raz sytuację, że powiedziałem lekarce na izbie, że rozpoznano u mnie zaburzenia nerwicowe, a ona mówi, że w mojej historii są ewidentnie opisywane zaburzenia lękowe. Na koniec wywiadu tłumaczyła mi, że zaburzenia nerwicowe są zbyt szeroką kategorią na moje objawy. 

Nawet ujęła to w dokumencie, na którym napisała, że sam sobie stwierdzam zaburzenie, którego nie mam. Pokażę nawet jego fragment jako dowód: 

20240824_214646.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adaptacyjne - adaptacja do społeczeństwa, przystosowanie.

W MMPI-2 wygląda to tak:

Na podstawie przeprowadzonego badania psychologicznego można założyć, że potencjał przystosowawczy badanego nadal jest zachowany, oraz że w dalszym ciągu walczy on ze swoimi problemami i że do tej pory udało mu się ustrzec przed przed pojawieniem się ustabilizowanego syndromu zaburzeń ogólnego funkcjonowania, myślenia i przystosowania.

Lękowo-depresyjne to np. Zespół lęku uogólnionego z objawami depresji, depresja z objawami lęku

Zaburzenia nerwicowe to jest przestarzałe pojęcie, używane czasami przez lekarzy "potocznie" - ale nie obowiązujące już w terminologii w klasyfikacjach dsm-5 icd-10 Teraz mówi się o zaburzeniach lękowych

Wydaje mi się, że zmiana została wywołana potrzebą zmniejszenia stygmatyzacji osób chorych, ale dalej wielu psychologów, psychiatrów używa tego terminu, bo według nich np. nerwica natręctw bardziej odzwierciedla objawy niż neutralna nazwa zaburzenie obsesyjno-kompulsywne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi