Skocz do zawartości
Nerwica.com

Dzień dobry

jasia1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. 

Nazywam się Klaudia, 11 lat temu pierwszy raz stwierdzono u mnie zaburzenia lękowo-depresyjne. Głównie dokucza mi lęk. Kiedyś miałam typowe objawy napadu paniki, teraz jest to bardziej strach przed jego ponownym wystąpieniem. Brałam na początku diagnozy różne leki. Niestety zaczyno od razu wypisywać mi duże dawki i po każdym z tych leków czułam się fatalnie. 

Dwa dni temu odbyłam konsultację z psychiatrą i postanowiłam wziąć się wreszcie za siebie. Próbujemy leku Symescital, zaczynam od dawki 2.5 mg. Póki co jest super, nie odczuwam nieprzyjemnych skutków ubocznych. Za tydzień mam zacząć brać po 5mg. 

Pozdrawiam!! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Darek_xd5932 napisał(a):

Hej Klaudia! Powiem tak - escitalopram to (jak dla mnie) b. mocny lek. Po jego zażyciu miałem nasilenie lęku.

Hej! 

U mnie przez te parę dni było ok natomiast dzisiaj w pracy właśnie wydawało mi się że miałam taki mini napad lęku. Uczucie jakby mi się źle oddychało i straszne zawroty głowy. Przeszło samo po jakiejś godzinie. W czwartek mam wziąć dawkę 5mg zamiast 2.5mg i zobaczymy jak będzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.12.2023 o 17:50, jasia1 napisał(a):

Kiedyś miałam typowe objawy napadu paniki, teraz jest to bardziej strach przed jego ponownym wystąpieniem

Cześć , moje doświadczenia z lękiem i paniką są takie , że mi bardziej pomogła psychoterapia , konfrontacja z lękiem , nauczone sposoby radzenia sobie z nim niż farmakoterapia . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.12.2023 o 15:13, jasia1 napisał(a):

Poza tym nawet mój psychiatra mówi że w tym kraju psychoterapia jest daremna

Nie wiem z jakich powodów tak mówi ale wg mnie to nie jest daremna , ja jestem zadowolony z efektów . 
A jakie są skuteczne metody pracy nad lękiem wg Twojego psychiatry ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Robinmario napisał(a):

Nie wiem z jakich powodów tak mówi ale wg mnie to nie jest daremna , ja jestem zadowolony z efektów . 
A jakie są skuteczne metody pracy nad lękiem wg Twojego psychiatry ? 

Pewnie chodziło mu o to że trafić na dobrego psychoterapeute to cud. I że większość nie potrafi pomóc osobom z zaburzeniami lękowymi. Ja byłam u kilku i każdego wspominam źle. Jeden to w ogóle z góry uznał że nie pomoże bo nie przyjmuje osób z lękiem XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 19.12.2023 o 17:24, jasia1 napisał(a):

Pewnie chodziło mu o to że trafić na dobrego psychoterapeute to cud

A to prawda , ogólnie nie jest łatwo trafić na dobrego fachowca a w tej dziedzinie liczy się to bardzo . Myślałem , że jeśli lęk jest tak popularny u ludzi to i psychoterapeuci nauczyli się coś o nim ale widocznie byłem w błędzie . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi