Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy to nerwica?

AlbertD

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, na wstępnie kilka słów o sobie. Mam 31 lat, jestem w dobrej kondycji, bez nadwagi i nałogów, alkohol też sporadycznie. No i mam następujący problem. Od później podstawówki, w przypadku dużego stresu lub po wysyłki fizycznym (najczęściej jak miałem przerwę od treningów) występuje u mnie przytrzymanie serca (trwa to poniżej sekundy) i jedno bardziej wyczuwalne uderzenie. I w zależności od tego czy mam dużo stresu czy mało może wystąpić raz w miesiącu lub rzadziej ew 3-4 razy w dzień (najczęściej wieczorem lub po południu). Miałem robione parę razy ekg w szkole średniej i wszystko było ok (po lekach na astmę dostawałem kołatania i na torze chyba mi wtedy 4x robiono ekg w ciągu 2mc). W tym roku miałem ekg we wrześniu 2x w ciągu jednego dnia gdzie się bardzo stresowałem (podejrzewano po covid zatorowość, jednak po agio tk stwierdzono, że nic mi nie jest) i nie wykryto żadnych nieprawidłowości. Wtedy też kazano mi pomierzyć ciśnienie które w domu było w normie mimo, że reaguję alergią na ciśnieniomierz i ekg. Tętno spoczynkowe mam w normie zawsze około 60 wg Apple Watch średnia z 6mc to 56 bpm. Czytałem też, że takie parzy są raczej normalne i mogą się zdarzać w sytuacji większego stresu. Jakoś zacząłem ostatnio o tym myśleć a, że mam chyba skłonność do hipochondrii to zaczęło mnie to stresować. Bywało, że miałem takie epizody "nerwicowe" w przeszłości i po chwili się "ogarniałem". Szczerze mówiąc chciałbym aby ktoś po prostu z boku na to spojrzał i powiedział co o tym myśli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj na Forum. Co do badań serca - jeśli jest podejrzenie jakichś nieprawidłowości, trzeba zrobić więcej badań - ekg to trochę za mało (chyba, że holter, czyli badanie całodobowe, albo 48 godzinne). Poza tym echo serca. Jeśli w badaniach nic nie wyjdzie, wtedy jasna sprawa, że to nerwica. Poza tym chore serce raczej nie zareaguje na leki na nerwicę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez czasem mam cos takiego. Kiedys bylem z tym u ogólnego tak przy okazji wizyty i powiedział że to jest absolutnie normalne. Nazwał to przeskoczeniem serca czy cos takiego. To wyglada tak jak piszesz czyli czujesz ze serce Ci staje na chwile a potem jest bum, mocne uderzenie i potem juz gladko działa. Jest to faktycznie troche niepokojące doznanie. Nie potrafie skojarzyc kiedy to sie u mnie dzieje, to znaczy w jakim kontekscie ale jest to raczej jednak żadko. Na pewno nie mam takich objawów w sytuacji podwyższonego stresu a mam zaburzenia lękowe zdiagnozowane. Mi to przeskakuje wydaje mi sie bardziej losowo niż w jakiejś konkretnej sytuacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, Mustafaa napisał:

Tez czasem mam cos takiego. Kiedys bylem z tym u ogólnego tak przy okazji wizyty i powiedział że to jest absolutnie normalne. Nazwał to przeskoczeniem serca czy cos takiego. To wyglada tak jak piszesz czyli czujesz ze serce Ci staje na chwile a potem jest bum, mocne uderzenie i potem juz gladko działa. Jest to faktycznie troche niepokojące doznanie. Nie potrafie skojarzyc kiedy to sie u mnie dzieje, to znaczy w jakim kontekscie ale jest to raczej jednak żadko. Na pewno nie mam takich objawów w sytuacji podwyższonego stresu a mam zaburzenia lękowe zdiagnozowane. Mi to przeskakuje wydaje mi sie bardziej losowo niż w jakiejś konkretnej sytuacji.

No właśnie czytałem, że to normalne w sumie szczególnie jak zadko występuje. Możliwe, że u mnie też jest to losowe a po prostu nałożyło się na stres. Ogólnie póki dzieje się sporadycznie to nic takiego jak piszesz. Trochę mnie to uspokoiło w sumie żyje z tym od zawsze a dopiero teraz zaczęło martwić. No nic, trzeba się pozbierać do kupy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi