Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

kokon20, dzięki za odp. Paro bierzesz na nerwice czy depresję? I jak długo bierzesz? Ja lykam 3 miesiące w dawce 30mg i nie jest tak różowo, jak miało byc

Luki, wyluzuj, i wracaj tu, masz do kogo :mrgreen:

Nerwica + niewielka depresja,spowodowana tą że nerwicą :?

W sumie miałem z paro 2 przygody jak na razie.

1 trwała około 1,5 roku i 2 trochę ponad rok(właśnie zakończona 2 tygodnie temu).

Pierwsza podejście do paro dało mi siłę,prawie że normalne życie i chęć do niego.(Zrezygnowałem bo byłem pewny że bez tabsów sobie poradzę,i tu był mój błąd)

Drugie podejście już trochę mniej udane,a po roku moc paroksetyny była już na tyle słaba że postanowiłem zmienić lek.

życzę wytrwałości i siły :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też byłem pewny, że bez antydepresantów sobie poradzę. Pierwszy tydzień super, w kolejnych każda sekunda życia była jak tortury. Depresja wróciła dwa razy silniejsza, nerwica też. Teraz czuję się optymalnie i nie zamierzam przerywać ani zmieniać leczenia.

-- 24 maja 2014, 12:15 --

Brał ktoś może Ketrel w połączeniu z paro ? Nie ma żadnych interakcji ?

Nie ma. Od 150 mg kwetiapina ma działać też przeciwdepresyjnie i potencjalizować działenie LPD.

Ma działać ;) Niektórych neuroleptyki zwyczajnie ciągną w dół. Poza tym kwetiapina nie ma działania stricte przeciwdepresyjnego, a jedynie stabilizujące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jak jestem zmęczony i senny, często śpie w dzień i nie mam energii do działania, praktycznie nic nie robie, poza siedzeniem przy kompie to paroksetyna mi pomoże?

Dodam, żę biore amisulpiryd 50-100mg od kilku lat i on już nie działa aktywizująco - jak bym cukierki łykał - ale jak nie wezme to jest jeszcze gorzej - a kiedyś fajnie mnie ożeźwiał i aktywizował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xanonymous, paroksetyna na większość osób działa sedatywnie,więc nie wiem czy to dobry pomysł by brać paro.możesz czuć się jeszcze bardziej senny,bez siły do działania.ale to moja opinia,jak nie wypróbujesz to nie będziesz wiedział,w każdym bądź razie ja uważam,że to nie lek dla ciebie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luki_is_back, no nie rób jaj, wracaj. Jesteś mi potrzebny. Chociaż na pw

-- 25 maja 2014, 15:51 --

Ferdek, a co to znaczy ze paro obniża dopamine? Czym to sie objawia? Paro nie wyeliminowała do końca tego, z czym sie zmagam czyli ciągłego napięcia, lęków. Wcześniej brałam esci, ale lekarz zmienił na paro, bo kiepsko esci radziła sobie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xanonymous, polecam wenlafaksynę :D

Czy wie ktoś coś odnośnie powiązania występowania fobii i deficytów dopaminy? Czy to rzeczywiście jest ze sobą ściśle powiązane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykazano niski potencjał przyłączania się dopaminy do receptorów D2 u osób cierpiących na fobię społeczną. Uczeni spekulują na temat prawdopodobnej patologicznie niższej aktywności układu dopaminergicznego wobec aktywności układu współczulnego u socjofobików

http://ajp.psychiatryonline.org/article.aspx?articleid=174018

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie jak czy odczuwacie też oprócz innych objawów lękowych, czerwienienie się? Tzn. tak jakby ktoś wam w buzie wbijał szpilki? Czy też tak macie?

Czy gdy nie braliście leków uczucie to nasilało się jeśli je mieliście?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czy wenla wyeliminuje moje ciagle napięcie?

raczej je wzmoże . Na napięcia psychiczno-cilesne najlepszy Baclofen w odpowiednio niezadużej dawce . Biorę ten lek to wiem i do wódy po nim zupełnie nie ciągnie . ;)

Kalebx

u mnie kiedyś nie powodowała ani nie wzmagała żadnych napięć, to nie to samo co Wellbutrin czy Edronax, kiedys gdzies czytalem w badaniach ze przewyższała skutecznością SSRI w zaburzeniach lękowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie po niej (Wenla )nosilo i byłem głupio odważny , poza tym wzmagała u mnie w pewnym okresie lęki . Lek w sumie dobry , warto się nim posilkować ( ale u mnie już dawki 75 mg powodowały kosmiczne nerwówy ).

Wiadomo ,że Edronax , tak jak piszesz potrafi wywalić z butów , a napięcia po nim niewąskie. Well mi również nie podszedł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi