Skocz do zawartości
Nerwica.com

Dzisiaj czuje się...

katrin123

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, mrNobody07 napisał(a):

Niestety, sporo masz racji. Ludzie potrafią mieć kilka obliczy. Dobra z natury osoba, sympatyczna, pomocna potrafi np. gnębić psychicznie kogoś, bo coś jej się nie spodobało w zachowaniu. 

@Verinia a jak Ty dajesz radę w pracy, teraz przy zmianie leków i z omamami, o których wspominasz?

Jutro jadę do pracy. Omamów nie mam. Urojenia nie są jakieś mocne.

Ostatnio siedziałam w domu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Doktor Indor napisał(a):

Ale emocje to jedno a czyny to drugie. Jasne, że mam osoby, którym życzę jak najgorzej i będę się cieszył, jeśli to „najgorzej” nastąpi, ale sam nie przyłożę do tego ręki. Szkoda się brudzić.

Kurcz@ki pieczone, kto takiemu indorkowi nadepnął na pazurki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, mała_mi123 napisał(a):

Jakie przepraszam, bicz plis.

Oko za oko, ząb za ząb. Jeśli ktoś mi robi określone niefajne rzeczy to chce dla tej osoby tego samego. Jeśli ktoś mnie niszczy to ja chcę to samo zrobić drugiej osobie.

Dla mnie tylko zasada "oko za oko..." jest logiczna.

Rozumiem że to działa w dwie strony? Jak Ty jesteś dla kogoś np. podła, wredna, chamska i robisz/mówisz rzeczy, aby poniżyć drugą osobę, to liczysz się z tym że możesz ponieść konsekwencje wedle Twojej zasady: oko za oko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, mrNobody07 napisał(a):

Rozumiem że to działa w dwie strony? Jak Ty jesteś dla kogoś np. podła, wredna, chamska i robisz/mówisz rzeczy, aby poniżyć drugą osobę, to liczysz się z tym że możesz ponieść konsekwencje wedle Twojej zasady: oko za oko?

Nie robię tak ludziom. Trust me.

Jestem poczciwym kotem. Życzę wam takich w waszym obejściu. 

Edytowane przez mała_mi123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Doktor Indor napisał(a):

Bardzo źli ludzie.

🫤

12 minut temu, mrNobody07 napisał(a):

@mała_mi123Z tym zaufaniem będzie ciężko, bo jestem od małego gnojka raczej nieufnym osobnikiem…no ale spróbuję uwierzyć „na słowo”, że jest jak piszesz.

Też tak mam. Może lepiej być nieufnym niż się przejechać boleśnie. Niewiadomo co gorsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, mała_mi123 napisał(a):

Nie chodzi o wyżycie, a o zrobienie drugiej stronie tego samego - żeby poczuła na własnej skórze jak to fajnie jest, gdy to samo wraca do dawcy.

A to nie jest czasem obsesyjna zawiść, nie umiejętność wybaczania ( albo brak chęci do tego ), kierowanie się złością, chęcią zemsty? Logikę w tym widzę tylko ludzie nie kierują się w życiu logiką-bardziej emocjami, wierzeniami ( przekonaniami ) czy choćby utartymi schematami nawykowymi

( tak tylko sobie filozofuję 😎 )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, Doktor Indor napisał(a):

No ja mam trochę inne podejście. Mam swoje życie do przeżycia, nie chcę go marnować na osoby, które nie są tego warte.

Bardzo dobre podejście swoją drogą. Też chciałbym potrafić kierować się w życiu taką zdrową maksymą 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, mrNobody07 napisał(a):

A to nie jest czasem obsesyjna zawiść, nie umiejętność wybaczania ( albo brak chęci do tego ), kierowanie się złością, chęcią zemsty? Logikę w tym widzę tylko ludzie nie kierują się w życiu logiką-bardziej emocjami, wierzeniami ( przekonaniami ) czy choćby utartymi schematami nawykowymi

( tak tylko sobie filozofuję 😎 )

Jest. Masz rację, fajnie jest umieć wybaczyć, to bardzo po chrześcijańsku. Ale rzeczy większego kalibru ciężko wybaczyć. Nie chcę pisać publicznie o jakie rzeczy chodzi, ale na pewno o takie które skutkują uszczerbkiem na szeroko pojętym zdrowiu. W zasadzie nie umiem wybaczyć takich rzeczy jak umyślne otrucie, zabicie czy porwanie komuś zwierzaka. Co dopiero gdy ktoś komuś zabija kogoś bliskiego. Tu bym szukała na pewno zemsty żeby sprawcę odstrzelić. Tak jak i prześladowcę zwierząt.

Jakieś tam pomówienia czy plotki jest łatwiej wybaczyć, przynajmniej mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Jest. Masz rację, fajnie jest umieć wybaczyć, to bardzo po chrześcijańsku. Ale rzeczy większego kalibru ciężko wybaczyć. Nie chcę pisać publicznie o jakie rzeczy chodzi, ale na pewno o takie które skutkują uszczerbkiem na szeroko pojętym zdrowiu. W zasadzie nie umiem wybaczyć takich rzeczy jak umyślne otrucie, zabicie czy porwanie komuś zwierzaka. Co dopiero gdy ktoś komuś zabija kogoś bliskiego. Tu bym szukała na pewno zemsty żeby sprawcę odstrzelić. Tak jak i prześladowcę zwierząt.

Jakieś tam pomówienia czy plotki jest łatwiej wybaczyć, przynajmniej mnie.

Rozumiem co masz na myśli. Wiesz tu nawet nie chodzi o podejście chrześcijańskie, ale o pragmatyczne ( trochę egoistyczne ) oczyszczenie głowy i ciała ze złych emocji, które gdy siedzą w ciele i umyśle potrafią wywoływać np choroby somatyczne, psychiczne…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, mrNobody07 napisał(a):

Rozumiem co masz na myśli. Wiesz tu nawet nie chodzi o podejście chrześcijańskie, ale o pragmatyczne ( trochę egoistyczne ) oczyszczenie głowy i ciała ze złych emocji, które gdy siedzą w ciele i umyśle potrafią wywoływać np choroby somatyczne, psychiczne…

Tak, ale jeśli ktoś zabiera ci coś za czym mega tęsknisz - zwierzaka, wolność czy tam zdrowie to ciężko jest oczyścić głowę.

Nie chcę sobie nawet wyobrażać co czuja rodziny ofiar przestępstw albo zaginionych, gdzie po np. 20 latach nadal nie wiadomo gdzie jest ten zaginiony albo nie ma rzetelnego wyroku w danej sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wiem co o tym myśleć, z mordercą mojego ukochanego kotka mam ciągle kontakt, bo sam mnie terroryzuje. Mówią, że działa na mnie syndrom sztokholmski, czasem mu wybaczam ale ta nienawiść we mnie i tak żyje. Śmierci mojego ukochanego bym nie wybaczyła nikomu. Mściłabym się przez całą wieczność. Poza Nim już nikogo tak bardzo nie kocham. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, You know nothing, Jon Snow napisał(a):

Ja nie wiem co o tym myśleć, z mordercą mojego ukochanego kotka mam ciągle kontakt, bo sam mnie terroryzuje.

A kto ci zabił kotka i w jaki sposób masz kontakt z takim kimś? Bym chyba udusiła gołymi rękami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

A kto ci zabił kotka i w jaki sposób masz kontakt z takim kimś? Bym chyba udusiła gołymi rękami.

Już o tym pisałam @mała_mi123 nie ma sensu tego powtarzać.

Dziękuję że łączysz się ze mną w bólu, wiem że kochasz zwierzaki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, You know nothing, Jon Snow napisał(a):

Już o tym pisałam @mała_mi123 nie ma sensu tego powtarzać.

Dziękuję że łączysz się ze mną w bólu, wiem że kochasz zwierzaki. 

Nie pamiętam już tego opisu ...

Dobro zwierząt leży mi szczególnie na serduszku 😕

Odye.bałabym z kałacha taka osobę za takie coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Nie pamiętam już tego opisu ...

Dobro zwierząt leży mi szczególnie na serduszku 😕

Odye.bałabym z kałacha taka osobę za takie coś.

Wiem 💜

Szkoda mi nawet miecza i kosy, kij czeka, On wie że kiedyś przyjdzie odpowiedni moment. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi