Skocz do zawartości
Nerwica.com

SERTRALINA (ApoSerta, Asentra, Asertin, Miravil, Sastium, Sertagen, Sertralina Krka, Sertranorm, Seraloft, Stimuloton, Zoloft, Zotral)

shadow_no

Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

124 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      74
    • Nie
      30
    • Zaszkodziła
      20

Rekomendowane odpowiedzi

tylko jest różnica między spaniem a spaniem :) mimo spania 13 godzin czuję jakbym spała 3... więc z dwojga złego lepiej byłoby wykorzystać ten czas inaczej.

u mnie apetyt niestety w normie, a nawet trochę ponad. A miałam nadzieję, że trochę się zmniejszy..

Nie no wez mnie nie osłabiaj, spać 13 godzin bez wybudzania i czuć się nie wyspany?

To co to za kures.... te SSRI ma być ?

Jeśli tak by to miało u mnie wyglądac to wypier... te leki na smietnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1986,

a co Ty pierwszy raz tego typu leki bierzesz?

z nimi jest jak na loterii, jednemu pomogą, drugiemu zaszkodzą, ale jak do tej pory nikt niczego lepszego nie wymyślił

no tak pierwszy raz w zyciu

i mam nadzieję że ostatni

Gdyby nie to że mam spore probemy z bezsennoscią to leczył bym się dziurawcem

Ale do dziurawca nie można brać tabletek wpomagających sen.

Dysfunkcje seksualne i inne preblemy po tabletach- trochę mnie to przeraża ale jednak się zdecydowałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 dzien na sertrze. Pierwsze dwa dni brałam 25, od soboty 50mg. Mam wrażenie, że zmeczenie się nasiliło. Spałam dziś 13 godzin i jestem taka zmęczona i śpiąca :(

i bedzie tak dalej prosze Pania :D

u mnie 10h to norma, chyba ze musze do roboty wstac xD

i caly dzien tez zamulka, brak motywacji, nic sie nie chce, choc lęki uciekly :D

No właśnie , to samo mam , a jaką dawkę bierzesz i zamierzasz pozostać na sercie?? Nie dokucza ci to aż tak?

100mg calego tabsa, mysle ze pozostane bo leki uciekly tak wiec jedyne co mnie teraz meczy to uboki, bo nerwica to juz nie jest, pozostaje do wiosny a potem powoli spadam tak jak powiedizal lekarz...

choc to zmeczenie czasem jest meczace, po prostu mam go dosc bo zaaaamułaaa i szybko chce sie spac i do 10 spanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1986,

z nimi jest jak na loterii, jednemu pomogą, drugiemu zaszkodzą, ale jak do tej pory nikt niczego lepszego nie wymyślił

Dysfunkcje seksualne i inne preblemy po tabletach- trochę mnie to przeraża ale jednak się zdecydowałem

Na co bierzesz sertaline??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gustlik, na jakie lęki Ci sertra działa?

miałem fobie społeczną i nie wychodziłem z domu...

zolofcik pomógł ale nie na samych tabsach żyłem, mam na myśli że ostro walczyłem sam, plus pomoc rodziny która zauważyła co sie ze mną dzieje pomoc mam na mysli różnego rodzaju spacery, chodzenie po sklepach zeby sie zaaklimatyzowac z tym czego sie bałem... efekt jest, trzeba wziać na klate to czego człowiek sie obawia i konfrontować to... tak robiłem i myśle ze wygrałem może nie cała wojnę , ale kilka bitew na pewno :D

a wczoraj np. pub ze znajomymi, browarek i pwoiem wam ze było na prawdę fajnie :D dawno nie czułem takiego klimatu :D:D jestem z siebie dumny xD

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1986,

Na co bierzesz sertaline??

na depresje i nerwice,

ale chyba nie będe tego dalej brał bo jakby problemy z bezsennoscią sie nasilily

-- 27 gru 2014, 12:02 --

podjałem decyzje o zaprzestaniu brania sertraliny.

Pojawił się wzmożony lęk i strach, szybsze bicie serca

To koniec :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciężko jest wejść w jakikolwiek antydepresant bez początkowych skutków ubocznych

-- 27 gru 2014, 12:44 --

ja po śmiesznej dawce 1/8 tabletki mam tez tachykardie, oszołomienie i zmęczenie, silne są jednak te leki jak cholera skoro w tak zaniżonych dawkach tak samo dają w kość skutkami ubocznymi :pirate:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-- 27 gru 2014, 12:02 --

podjałem decyzje o zaprzestaniu brania sertraliny.

Pojawił się wzmożony lęk i strach, szybsze bicie serca

To koniec :(

moim skromnym zdaniem to lekarz wie najlepiej co powinienes brac a czego nie, jesli sami bedzie sobie mowic " nie biore bo to, nie biore bo sie boje, bo za mocne uboki" to ciezko bedzie wam/Tobie wyjsc z tego co Cie meczy...

z 2 strony roumiem ze w leki trzeba dobrze trafic, no ale tutaj ta sama wersja ze my ich sobie dobierac nie powwinismy, chyba ze ktos jest po medycynie badz farmacji to spox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, pisałam tu już z wami kiedyś...

Brałam Zoloft przez 8 miesięcy, mój stan się bardzo poprawił, dodatkowo już 8 miesięcy trwa moja psychoterapia...

Mój problem polega na tym że zoloftu nie ma nigdzie w aptekach, nie ma go też w hurtowniach, dostałam zamiennik - asentra, biorę od trzech dni i nie wiem co się ze mną dzieje, jakbym miała wszystkie skutki uboczne... :( czy jest to możliwe, przecież jedno i drugie to sertralina, a jednak czuję że jest coś nie tak ... czy brał ktoś z was oryginał, a później generyk ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pika30, hej pika30, .może tak być jak piszesz.rozmawiałam na ten temat z lekarzem.ja biorę paro,dziewięć lat brałam seroxat,od pół roku biorę zamiennik paroxetin,lekarz mnie ostrzegał,że mogę poczuć zmianę,choć teoretycznie nie powinnam.na szczęście u mnie zamiennik wszedł bez uboków :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, pisałam tu już z wami kiedyś...

Brałam Zoloft przez 8 miesięcy, mój stan się bardzo poprawił, dodatkowo już 8 miesięcy trwa moja psychoterapia...

Mój problem polega na tym że zoloftu nie ma nigdzie w aptekach, nie ma go też w hurtowniach, dostałam zamiennik - asentra, biorę od trzech dni i nie wiem co się ze mną dzieje, jakbym miała wszystkie skutki uboczne... :( czy jest to możliwe, przecież jedno i drugie to sertralina, a jednak czuję że jest coś nie tak ... czy brał ktoś z was oryginał, a później generyk ?

też mi psychiatra Zoloft przepisała. Przeszłam 5 aptek i nigdzie tego nie było. Musiałam wziąć w końcu coś innego. To przykre co piszesz, nie powinno się teoretycznie czuć różnicy :( Już sama nie wiem jak to jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brałam sertre, średnio działała na depresje, nasiliła lęki

cofam to co napisałam, bo zauważyłam że sertralina zwiększa pewność siebie, poprawia samopoczucie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchajcie a może escitalopram przy wprowadzaniu nię będzie powodować szybszego bicia serca , lęku i nasilenia bezsenności ?

BAłem się dzisiaj wogole z domu wyjsc

obawiam się, że każdy lek na początku może powodować takie skutki. Nie przewidzisz tego. U jednego będzie tak u kogoś innego inaczej.

Może po prostu przemęcz się te 2 tygodnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w fazie testów są preparaty które podnosząc serotoninę nie będą powodowały spadku dopaminy albo i ją też podnosiły, teoretycznie powinno być lepiej po nich bo ta nierównowaga serotoniny w stosunku do dopaminy po leczeniu SSRI daje calą gamę niechcianych skutków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopamine na upartego mozna podniesc stymulantami, ale czy to jest dobre?! to juz kazdy moze sobie sam odpowiedziec, zeby to bylo tak ze podniesiemy dopamine i serotonine i bedziemy zdrowi - inna sprawa jest ze nawet jak podniesiemy dopamine to z czasem bedzie jej brakowalo, jak w przypadku narkotyków, z czasem receptory sie wypalaja i czlowiek juz wiecznie bedzie chodzil taki zawieszony bez checi do zycia, i podobnie jest na ssri- czlowiek z czasem chodzi jak zombie po tych lekach, bo brakuje dopaminy, znowu jak chcemy odstawic to zwykle depresja wraca to takie zamkniete kolo, mozna siedziec, myslec latami i nic z tego nie bedzie, bo po prostu zyjemy w takich czasach ze leczenie zaburzen psychicznych jest delikatnie mówiac slabe i póki nic sie w tej kwestii nie zmieni to nadal bedzie bardzo wielu cierpiacych na to schorzenie oraz inne choroby mózgu.

Dla mnie dziwne jest to ze na niektórych te leki dzialaja bardzo dobrze, a na innych prawie wcale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi