Skocz do zawartości
Nerwica.com

PREGABALINA (Egzysta, Linefor, Lynagex XR, Lyrica, Naxalgan, Pragiola, Preato, Pregabalin Accord/Mylan/ Pfizer/ Sandoz/ Sandoz GmbH/ STADA/ Zentiva, Pregamid, Tabagine)

tekla67

Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

237 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      169
    • Nie
      48
    • Zaszkodziła
      23

Rekomendowane odpowiedzi

@feniksx w Twojej opowieści kupy nie trzyma się to, że nie wiem jak dawka 75mg na noc mogła robić efekt wow skoro pregabalina ma okres półtrwania +/-6h, jak brałeś ją na wieczór to rano już jej prawie w organizmie nie było - także to nie ona Cię uspokoiła, bo następnego dnia, nawet jak wydłużymy czas na osiągnięcie szczytu działania od jej wzięcia, to następnego dnia o 13 w organizmie krążyły jakieś nędzne resztki. Jedynie zadziałać mógł efekt placebo, a jak wiadomo placebo to najlepszy lek na świecie.
Nawet kumulacji dawek tu za bardzo być nie mogło, bo biorąc 1x na dobę nie miało się co skumulować.

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Grouchy napisał(a):

Prega chyba działa słabiej, pewnie będę z niej rezygnował a biorę 3.5 roku. Ale to dopiero od momentu jak biorę wenlę wyraźniej poprawiło mi się.

Ty taki mix masz spory to jesteś pewny że wenla? Ona raczej seduje w małych dawkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

57 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Ty taki mix masz spory to jesteś pewny że wenla? Ona raczej seduje w małych dawkach

Kiedy się odważyłem iść do dentysty i nawet nie miałem nerwów i stresa przed wizytą to jeszcze nie brałem Oribionu więc brałem tylko 3 - venla, prega i fluanxol. Takie trio na lęki u mnie się raczej sprawdza. Oribion ma pobudzać działanie dopki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja się zastanawiam czy to jednak dawka wieczorna 75mg powoduje we mnie to że budzę się zdenerwowany....  bo kombinujemy przy dawce porannej, gdzie ja cały dzień się nie skarze na nic na 25mg... a moze to dawka nocna powoduje takie wybudzenie się z nerwami, stresem itp.???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, feniksx napisał(a):

a ja się zastanawiam czy to jednak dawka wieczorna 75mg powoduje we mnie to że budzę się zdenerwowany....  bo kombinujemy przy dawce porannej, gdzie ja cały dzień się nie skarze na nic na 25mg... a moze to dawka nocna powoduje takie wybudzenie się z nerwami, stresem itp.???

przeciez ten lek ma tak dzialac ze masz sie budzic spokojniejszy i w moim przypadku tak trybi , tylko ze pregabalina na jednej dawce trzymie tak z 6\7 godzin więc jak już sie budzisz to może slabiej dzialac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, hopefully.00 napisał(a):

przeciez ten lek ma tak dzialac ze masz sie budzic spokojniejszy i w moim przypadku tak trybi , tylko ze pregabalina na jednej dawce trzymie tak z 6\7 godzin więc jak już sie budzisz to może slabiej dzialac

Mi w ogóle lekarz wieczorną dawkę każe brać późnym popołudniem a nie wieczorem... Znaczy się każe to za dużo powiedziane. Po prostu stwierdził że mogę brać popołudniu jak będę czuła że poranna już nie działa, a mogę brać stricte na noc. 
Teraz przy moich huśtawkach poesketaminowych zdarza mi się rozdzielać wieczorne 150mg i 75 biorę popołudniu a resztę wieczorem.

W ogóle po ponad 2 tyg. przestało mi się krecić w głowie po 75mg to zwiększyłam tak jak kazał do 150mg poranną dawkę i znowu mi się kręci w głowie 😂

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Catriona napisał(a):

Mi w ogóle lekarz wieczorną dawkę każe brać późnym popołudniem a nie wieczorem... Znaczy się każe to za dużo powiedziane. Po prostu stwierdził że mogę brać popołudniu jak będę czuła że poranna już nie działa, a mogę brać stricte na noc. 
Teraz przy moich huśtawkach poesketaminowych zdarza mi się rozdzielać wieczorne 150mg i 75 biorę popołudniu a resztę wieczorem.

W ogóle po ponad 2 tyg. przestało mi się krecić w głowie po 75mg to zwiększyłam tak jak kazał do 150mg poranną dawkę i znowu mi się kręci w głowie 😂

No właśnie też wolę brać rano i popoludniu. Na wieczór to raczej nie ma sensu, bo działanie pregabaliny jest lepsze w ciągu dnia. A tak, to idziesz spać, a rano i tak już nie działa.

Mocno się kręci? Po kilku dniach powinno przejść. 😃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Morvena napisał(a):

Mocno się kręci? Po kilku dniach powinno przejść. 😃

Nie, ale jest to upierdliwe zwłaszcza jak w pracy muszę biegać po schodach. W porównaniu do tego jakie zawroty głowy powoduje esketamina to te przy pregabalinie to jest pikuś 😂 po esketaminie nawet dojście do łazienki jest wyzwaniem i trzeba iść przy ścianie najlepiej 😂 no ale te zawroty po esketaminie mijają w ciągu 2h przez które i tak jestem w szpitalu to zawsze lekarka mnie bierze pod rękę i idzie ze mną jeśli trzeba bo i tak musi mi otworzyć łazienkę dla personelu (bo ta jest najbliżej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, ale jest to upierdliwe zwłaszcza jak w pracy muszę biegać po schodach. W porównaniu do tego jakie zawroty głowy powoduje esketamina to te przy pregabalinie to jest pikuś 😂 po esketaminie nawet dojście do łazienki jest wyzwaniem i trzeba iść przy ścianie najlepiej 😂 no ale te zawroty po esketaminie mijają w ciągu 2h przez które i tak jestem w szpitalu to zawsze lekarka mnie bierze pod rękę i idzie ze mną jeśli trzeba bo i tak musi mi otworzyć łazienkę dla personelu (bo ta jest najbliżej).

To może te dwa leki pogłębiają to kręcenie, bo są brane wspólnie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Morvena napisał(a):

To może te dwa leki pogłębiają to kręcenie, bo są brane wspólnie? 

Ale ja esketaminę biorę 2x w tygodniu na razie (bo za 2 tyg. częstotliwość podań spadnie do 1x w tygodniu jeśli dalej będzie kontynuowana). Następnego dnia ona już nie działa (znaczy się nie ma jej już w organizmie, bo działać działa). A pregabalina zawrotów głowy po esketaminie nie potęguje, bo pierwszą dawkę brałam jak nie brałam jeszcze pregabaliny i też mi się kręciło, a nawet gorzej bo wtedy prawie skończyło się 🤮

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja esketaminę biorę 2x w tygodniu na razie (bo za 2 tyg. częstotliwość podań spadnie do 1x w tygodniu jeśli dalej będzie kontynuowana). Następnego dnia ona już nie działa (znaczy się nie ma jej już w organizmie, bo działać działa). A pregabalina zawrotów głowy po esketaminie nie potęguje, bo pierwszą dawkę brałam jak nie brałam jeszcze pregabaliny i też mi się kręciło, a nawet gorzej bo wtedy prawie skończyło się 🤮

Skoro to tylko pręga, to minie raczej. Dałam raz komuś jedną pregabalinę 150mg i okropnie się mu w głowie, a na drugi dzień miał dobry humor. Czyli ta prega działała tyle czasu? Może placebo. I ogólnie źle zrobiłam, że dałam komuś tabsa. Ale prosił mnie bo miał jakiś niepokój. Ale potem Nie brał i tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Morvena napisał(a):

Skoro to tylko pręga, to minie raczej. Dałam raz komuś jedną pregabalinę 150mg i okropnie się mu w głowie, a na drugi dzień miał dobry humor. Czyli ta prega działała tyle czasu? Może placebo. I ogólnie źle zrobiłam, że dałam komuś tabsa. Ale prosił mnie bo miał jakiś niepokój. Ale potem Nie brał i tak

Nie no, pregabalina ma okres półtrwania +/- 6h także wzięta jedna tabletka następnego dnia już na pewno nie działa. Zbieg okoliczności, ewentualnie poprawa nastroju związana z obniżeniem poziomu lęku dzień wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, feniksx napisał(a):

Ją bym powiedziała że masz zaostrzenie nerwicy no i ta dawka 75 ci do rana przestaje działać. Moze musisz większa na noc dawkę, a w ciągu dnia stres ci zmniejsza się to możesz mniejsza. Bo wybudzasz się rano nie w środku nocy? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minut temu, Diux napisał(a):

Huknąłem dzisiaj 300mg pregabaliny po 3tygodniowej przerwie. Czuję się swietnie! Już po godzinie od zarzycia wróciły chęci do życia. Ten lek jest genialny! 😇

Nooo. Po przerwie mocno czuć to wspaniałe działanie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi