Skocz do zawartości
Nerwica.com

WENLAFAKSYNA (Alventa, Exyven, Efectin ER, Efevelon SR, Faxigen XL, Faxolet ER, Lafactin, Oriven, Prefaxine, Symfaxin ER, Velaxin ER, Venlafaxine Aurovitas/ Bluefish XL, Venlectine)

Miss Worldwide

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, zburzony napisał(a):

@Justyna1980zaczekaj jeszcze, 11 dni to bardzo krótko, u mnie jest inaczej bo prawie zawsze bardzo szybko reaguję na nowy lek. Wenlafaksynę biorę już piąty raz i tylko za pierwszym tak szybko się wczytała, później już było normalnie czyli czekałem kilka tygodni na efekty.

Już brakuje mi po prostu cierpliwości. Od dawki 75 mg czekam i czekam 112mg nic i teraz 150 i czekam.... zero chęci zwlekam się z łóżka jak za karę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Justyna1980 napisał(a):

Już brakuje mi po prostu cierpliwości. Od dawki 75 mg czekam i czekam 112mg nic i teraz 150 i czekam.... zero chęci zwlekam się z łóżka jak za karę.

Od lekarki swojej usłyszałem że wenlafaksyna zaczyna działać od dawki 150 dopiero. Ale to kwestia indywidualna. Miałem/mam podobne uboczne jak opisujesz. Pytanie czy chcesz tak się dalej męczyć ….obecnie schodzę z niej, dziś ostatni był dzień 

Edytowane przez mrNobody07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, mrNobody07 napisał(a):

Od lekarki swojej usłyszałem że wenlafaksyna zaczyna działać od dawki 150 dopiero. Ale to kwestia indywidualna. Miałem/mam podobne uboczne jak opisujesz. Pytanie czy chcesz tak się dalej męczyć ….obecnie schodzę z niej, dziś ostatni był dzień 

I jaki teraz plan ? Jak długo brana ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brana 4 miesiące jakoś …plan lekarki, to od jutra sertralina. Mój plan to spróbować jeszcze z tym lekiem jak będą nadal myśli s. I brak poprawy odstawić wszystkie leki i spróbować bez nich żyć. Myślę że dojrzałem w końcu do tej decyzji i czuję że mam moc by to zrobić 

Czas pokarze. Jutro wjeżdża sertralina 

A u Ciebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, mrNobody07 napisał(a):

Brana 4 miesiące jakoś …plan lekarki, to od jutra sertralina. Mój plan to spróbować jeszcze z tym lekiem jak będą nadal myśli s. I brak poprawy odstawić wszystkie leki i spróbować bez nich żyć. Myślę że dojrzałem w końcu do tej decyzji i czuję że mam moc by to zrobić 

Czas pokarze. Jutro wjeżdża sertralina 

A u Ciebie?

Nie wiem co będzie później,  narazie z 112mg na 150 i zobaczymy , może będzie mi chciała zwiększyć na kolejną ale nie wiem co i jak.

Pewnie będzie czekać parę tygodni... Więc muszę się przemęczyć.

Jestem spokojniejsza niż przed lekami ale energii i chęci brak , nawet śmiać mi się nie chce.. Nic mnie nie cieszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Justyna1980 napisał(a):

Jestem spokojniejsza niż przed lekami ale energii i chęci brak , nawet śmiać mi się nie chce.. Nic mnie nie cieszy.

Dokładnie to samo mam. Libido do tego na 0 spadło i uczucie jakby nie dobrze od żołądka. Mi podniosła do 225 i też to nic nie dało. Senność mega w ciągu dnia….z plusów mniejsza nerwowość , spokój 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, mrNobody07 napisał(a):

Dokładnie to samo mam. Libido do tego na 0 spadło i uczucie jakby nie dobrze od żołądka. Mi podniosła do 225 i też to nic nie dało. Senność mega w ciągu dnia….z plusów mniejsza nerwowość , spokój 

No to ciekawa jestem co to będzie... boję się zmian przez skutki uboczne , mam nadzieję że przy zmianie ale z tej samej grupy snri ale na inny lek nie będzie jakiś dziwnych sytuacji...

Czy to nie ma znaczenia ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Justyna1980z mojego doświadczenia nie jest to zbyt ważne czy zmienia się wenlę na inny SNRI czy na SSRI, jeśli nowy lek na zadziałać to zadziała niezależnie od tego co było brane wcześniej. Zresztą, poza wenlafaksyną to zostaje prawie tylko duloksetyna.

Rozumiem twoją niecierpliwość, też tak zawsze miałem bo choć często dawny lek zadziałał od razu to jednak chyba częściej nowe leki nie chciały działać i nie czekałem na efekty tak długo, raczej rezygnowałem.

Co do wenlafaksyny to zanim się wkurzysz i odstawisz naprawdę warto najpierw sprawdzić dawkę 225 mg. Wtedy jest większe oddziaływanie na noradrenalinę i spora szansa że będzie aktywizować zamiast zamulać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Jarek.jarecki88 napisał(a):

I co z tym robić... wygląda jakby skazanie na te leki . 

Tak myślisz? Żaden lekarz mi tego nigdy nie zaproponował. Wszyscy celują raczej w ssri no jeden był taki,  który polecał doksepine zwłaszcza na lęki , ale potem jednak mówił,  że nie bo skutki uboczne...

dziwne że nie mówił Ci lekarz o amisulpiryd? jesli masz niedobór dopaminy to on ja przeciez podnosi w korze przedczołowej, poczytaj o tym leku tu na forum, 

12 godzin temu, mrNobody07 napisał(a):

Można przestać leczyć się farmakologicznie, jeśli nic nie pomaga albo jak są uboczne. Można też próbować kolejne leki wdrażać i próbować na samym sobie. Wybór zawsze jakiś jest.

jest jeszcze TMS jako alternatywa dla leków, ale to chyba kredy trzeba brac na to ( zabieg 19000zł - brak gwarancji efektu ) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, AnnoDomino34 napisał(a):

dziwne że nie mówił Ci lekarz o amisulpiryd? jesli masz niedobór dopaminy to on ja przeciez podnosi w korze przedczołowej, poczytaj o tym leku tu na forum, 

jest jeszcze TMS jako alternatywa dla leków, ale to chyba kredy trzeba brac na to ( zabieg 19000zł - brak gwarancji efektu ) 

Żaden lekarz nie mówił,  że mam niedobór dopaminy . Wszyscy mówią tylko ssri , snri lub tlpd .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, zburzony napisał(a):

@Justyna1980z mojego doświadczenia nie jest to zbyt ważne czy zmienia się wenlę na inny SNRI czy na SSRI, jeśli nowy lek na zadziałać to zadziała niezależnie od tego co było brane wcześniej. Zresztą, poza wenlafaksyną to zostaje prawie tylko duloksetyna.

Rozumiem twoją niecierpliwość, też tak zawsze miałem bo choć często dawny lek zadziałał od razu to jednak chyba częściej nowe leki nie chciały działać i nie czekałem na efekty tak długo, raczej rezygnowałem.

Co do wenlafaksyny to zanim się wkurzysz i odstawisz naprawdę warto najpierw sprawdzić dawkę 225 mg. Wtedy jest większe oddziaływanie na noradrenalinę i spora szansa że będzie aktywizować zamiast zamulać.

Brałam na początku mirtazapine ale nic się nie zmieniało,  później escitalopram- nigdy w życiu tak źle się nie czułam,  była tragedia , wytrzymałam 10 dni i odstawiłam bo bym wylądowała w szpitalu... 

Dostałam venlafaxin i narazie na tym 150 czekam... ehh.... ciężkie to jest wam powiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Justyna1980 napisał(a):

Brałam na początku mirtazapine ale nic się nie zmieniało,  później escitalopram- nigdy w życiu tak źle się nie czułam,  była tragedia , wytrzymałam 10 dni i odstawiłam bo bym wylądowała w szpitalu... 

Dostałam venlafaxin i narazie na tym 150 czekam... ehh.... ciężkie to jest wam powiem...

Ale wenli w polaczeniu z mirta nigdy nie probowalas? Z tego co wszedzie pisza CRF dosyc szybko dziala. U mnie po miesiacu brania jest duza poprawa. Przytyc na razie nie przytylem bo staram sie nie zajadac przed snem, w przyszlym tyg bede robil badania, zobacze czy mam przez ta chemie jakies odchylenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, andrew77 napisał(a):

Ale wenli w polaczeniu z mirta nigdy nie probowalas? Z tego co wszedzie pisza CRF dosyc szybko dziala. U mnie po miesiacu brania jest duza poprawa. Przytyc na razie nie przytylem bo staram sie nie zajadac przed snem, w przyszlym tyg bede robil badania, zobacze czy mam przez ta chemie jakies odchylenia.

Moja lekarka zakazała mi brania mirtazapiny razem z wenlą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi