Skocz do zawartości
Nerwica.com

WENLAFAKSYNA (Alventa, Exyven, Efectin ER, Efevelon SR, Faxigen XL, Faxolet ER, Lafactin, Oriven, Prefaxine, Symfaxin ER, Velaxin ER, Venlafaxine Aurovitas/ Bluefish XL, Venlectine)

Miss Worldwide

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Justyna1980 napisał(a):

Hej , zaczęłam dzisiaj wenlafaksyne , czy od razu mogą pojawić się skutki uboczne leku ? Czy będę się źle czuła? 

Zaczynam od 37,5 mg ale dzisiaj wyjelam jedna tabletkę z kapsułki (byly 3 małe) boję się strasznie tego leku.

Cześć , bierzesz najmniejszą dawkę i ja też taką brałem . Ze skutków ubocznych miałem zwiększoną potliwość w nocy ale nie było to jakoś bardzo uciążliwe, ogólnie samopoczucie zaczęło mi się dosyć szybko poprawiać . Czy stosujesz też psychoterapię równolegle ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Robinmario napisał(a):

Cześć , bierzesz najmniejszą dawkę i ja też taką brałem . Ze skutków ubocznych miałem zwiększoną potliwość w nocy ale nie było to jakoś bardzo uciążliwe, ogólnie samopoczucie zaczęło mi się dosyć szybko poprawiać . Czy stosujesz też psychoterapię równolegle ? 

Hej mam terapię behawioralną. Mam nadzieję że nic nie będzie ale bardzo się boję tego leku. Czy na każdej dawce było ok u Ciebie ?

Teraz, Justyna1980 napisał(a):

Hej mam terapię behawioralną. Mam nadzieję że nic nie będzie ale bardzo się boję tego leku. Czy na każdej dawce było ok u Ciebie ?

Czy zmieniałeś dawkę i było inaczej/ gorzej ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey.

Kurcze..powiem wam że nie wiem czy wytrzymam te 2 tygodnie z tymi objawami;/ wybudzam się w nocy i nie umiem powietrza nabrać. W dzień też jakiś płytszy ten oddech i ten szczękościsk🥺 wizyta w czerwcu dopiero. Wezmę jutro jeszcze tabletkę i zobaczymy czy  to się utrzyma

Edytowane przez zarr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wenlafaksyna to super lek ale instaluje się okropnie. Dlatego sam boje się kolejnej zmiany dawki 
Ale jak sie wytrzyma to warto

Apropo podbijania bo pewnei to mnie czeka

Warto podbijac o 37,5 czy 75 od razu? Boje sie ze 37,5 nie zadziala i kolejne miesiace przeleca
Z kolei wlasnie 75 to pewnie mocne perturbacje z ubokami..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Justyna1980 napisał(a):

Czy zmieniałeś dawkę i było inaczej/ gorzej ? 

Ja brałem 37.5 i 75 , obie dawki powodowały wzmożone pocenie się w nocy ale po dwóch miesiącach pocenie ustąpiło , organizm długo się przyzwyczajał . 
A tak poza tym to jeszcze spadek libido był ale to pewnie większość takich leków tak ma . Ogólnie na plus . 

Edytowane przez Robinmario

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Justyna1980 napisał(a):

Jak się czułeś przy braniu ? Kiedy odczułeś że pomagają? 

Dokładnie to już nie pamiętam ale z tydzień dwa trzeba poczekać na efekty , samopoczucie się poprawiło , nastrój weselszy , mniej rzeczy cię martwi , takie różowe okulary 🙂 

Edytowane przez Robinmario

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Robinmario napisał(a):

Dokładnie to już nie pamiętam ale z tydzień dwa trzeba poczekać na efekty , samopoczucie się poprawiło , nastrój weselszy , mniej rzeczy cię martwi , takie różowe okulary 🙂 

Ale już po 37,5 mg było lepiej czy dopiero 75 mg ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Robinmario napisał(a):

Już po 37.5 było lepiej ale domyślam się, że to jest bardzo indywidualne, kto i jak reaguje . 
Czy pierwszy raz sięgasz po takie leki ? 

Tak , ogólnie z 2 msc temu dostałam  escitalopram od innego lekarza,  wytrzymałam 9 dni , odstawiłam była z dnia na dzień masakra... co raz to gorzej.  Przerwa - mirtazapina , odstawiłam nie działała,  i opipram/opipramol  do teraz i jak opipramem się "uspokoiłam" od środka to dala mi lekarka venlafaxin Retard 37,5 mg. I ciągle myślę co będzie i jak będzie , kiedy pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Justyna1980 napisał(a):

Mam taką nadzieję że szybko wrócę do żywych...  

Przy zmienianiu dawki nie miałeś skutków ubocznych? 

Tak jak pisałem , jedyne skutki uboczne to było pocenie się w nocy , czasami się budziłem żeby zmienić koszulkę . 

Może zajrzyj do wątku poniżej to tam jest dużo info o wenli . 
WENLAFAKSYNA (Alventa, Exyven, Efectin ER, Efevelon SR, Faxigen XL, Faxolet ER, Lafactin, Oriven, Prefaxine, Symfaxin ER, Velaxin ER, Venlafaxine Aurovitas/ Bluefish XL, Venlectine)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Robinmario napisał(a):

Tak jak pisałem , jedyne skutki uboczne to było pocenie się w nocy , czasami się budziłem żeby zmienić koszulkę . 

Może zajrzyj do wątku poniżej to tam jest dużo info o wenli . 

A jak długo byłeś na początku na 37,5 i weszles na 75 mg ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

43 minuty temu, Justyna1980 napisał(a):

A jak długo byłeś na początku na 37,5 i weszles na 75 mg ?

Po 3 tygodniach lekarz mi zwiększył dawkę do 75 z myślą że pocenie nocne się zmniejszy ale brałem tak dwa tygodnie , nic się nie poprawiło pod względem pocenia to wróciłem do 37 . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Robinmario napisał(a):

Po 3 tygodniach lekarz mi zwiększył dawkę do 75 z myślą że pocenie nocne się zmniejszy ale brałem tak dwa tygodnie , nic się nie poprawiło pod względem pocenia to wróciłem do 37 . 

Aha czyli tobie już pomogło 37,5 mg,  no to pociesza mnie to  już trochę. Oby dla mnie pomogło trochę się rozkręcić. Masz to na depresję czy nerwice ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47 minut temu, Justyna1980 napisał(a):

Aha czyli tobie już pomogło 37,5 mg,  no to pociesza mnie to  już trochę. Oby dla mnie pomogło trochę się rozkręcić. Masz to na depresję czy nerwice ? 

Na stany poczucia ciągłego zmęczenia , anhedonia, prokrastynacja , bardziej stany depresyjne, taki włącznik wyższego biegu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja pytanie jeszcze do was. Jeśli jest lepiej ale nie idealnie (w sobote 4 tyg na 150) to jeszcze czekać czy podbić troche dawke? Ma to szanse jeszcze sie bardziej rozbujac na tej dawce? Jak było u was?

Mam wrażenie że nie działa noradrenalina bo mam mniejsza depresje ale nadal brak checi do czegoolowiek
A chyba już powinna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi