Skocz do zawartości
Nerwica.com

LURAZYDON (Latuda, Lurasidone Teva, Lurobran, POLUR)

Rekomendowane odpowiedzi

miałam

brałam też lit i to lit winiłam za ten stan, a to jednak latuda, bo na licie i innych lekach funkcjonuję lepiej

Nie chodzi o to, że nie interesuje mnie to co mówią inni. Robię to na co mam ochotę ponieważ mam nadzieję w ten sposób otworzę umysł innych ludzi, to też sprawia, że będą myśleli inaczej. Więc w pewnym sensie zależy mi na nich, ale generalnie nie mam dużego uznania dla gatunku ludzkiego. ~~~ Marilyn Manson 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, sailorka napisał(a):

Biorę 37 i uważam, że ma bardzo silne działanie aktywizujące. Silniejsze nawet od arypiprazolu.

A bierzesz jeszcze jakieś leki?

Nie chodzi o to, że nie interesuje mnie to co mówią inni. Robię to na co mam ochotę ponieważ mam nadzieję w ten sposób otworzę umysł innych ludzi, to też sprawia, że będą myśleli inaczej. Więc w pewnym sensie zależy mi na nich, ale generalnie nie mam dużego uznania dla gatunku ludzkiego. ~~~ Marilyn Manson 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, sailorka napisał(a):

Tak, moim głównym neuroleptykiem jest olanzapina w dawce 10 mg. 

Widzę, że pomagają. Mylę się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, sailorka napisał(a):

Zdecydowanie dobry zestaw. Jestem w remisji od wiosny 2022. Jakoś tak.

No to dobry wynik 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje osobom które czują się na latudzie dobrze u mnie dziś 12 dzień bez tego leku, czekam aż receptory się oczyszczą. Dla mnie może też byłbym to dobry lek ale agresja po nim i totalny brak siły fizycznie po nim no to nie nie dało się tego wytrzymać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na jakiej zasadzie lurazydon aktywizuje skoro nie jest nawet częściowym agonista receptorów dopaminowych, jak np. sulpiryd, amisulpryd, flupentiksol. Antagonizm receptorów serotoninowych 5ht2a tak aktywizuje? To jest ten sam receptor którego blokada powoduje akatyzje przy arypiprazolu i podobnych?

Edit: dobra doczytałem, blokada 5ht2a PRZECIWDZIALA akatyzji i powoduje wzrost poziomu dopaminy. To może sam jednak szansę temu lekowi. 

Czy ktoś stosuje mała dawkę lurazydonu stricte na depresje?

Edit 2: ale arypiprazol też blokuje 5ht2a i powoduje kur..ską akatyzje. Czy jest ktoś kto miał akatyzje na arypiprazolu a na lurazydonie nie?

Edytowane przez NoMoreDepression

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

27 minut temu, NoMoreDepression napisał(a):

To na jakiej zasadzie lurazydon aktywizuje skoro nie jest nawet częściowym agonista receptorów dopaminowych, jak np. sulpiryd, amisulpryd, flupentiksol. Antagonizm receptorów serotoninowych 5ht2a tak aktywizuje? To jest ten sam receptor którego blokada powoduje akatyzje przy arypiprazolu i podobnych?

Edit: dobra doczytałem, blokada 5ht2a PRZECIWDZIALA akatyzji i powoduje wzrost poziomu dopaminy. To może sam jednak szansę temu lekowi. 

Czy ktoś stosuje mała dawkę lurazydonu stricte na depresje?

Edit 2: ale arypiprazol też blokuje 5ht2a i powoduje kur..ską akatyzje. Czy jest ktoś kto miał akatyzje na arypiprazolu a na lurazydonie nie?

Aktywizuje też haloperidol 1mg. Nie mogłem uwierzyć lekarce, że tak uważa, ale spróbowałem i faktycznie. Nawet AI, to potwierdza, że niska dawka może aktywizować i to nawet bardziej niż arypiprazol. Jest jakiś mechanizm, że to tak działa.

Jestem na 5mg arypiprazolu, nie mam akatyzji.

Edytowane przez Śmojda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi