Skocz do zawartości
Nerwica.com

Spamowa wyspa

Etna

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry Wszystkim!

Chyba nic zaskakującego, ale u mnie nie ma słońca...

Byłam rano w pracy, miałam pół godziny przerwy, wyszłam się przejść i spotkałam koleżankę. Skoczyłyśmy na szybką kawkę.

Teraz wróciłam do domu, powinnam zabrać się za sprzątanie, ale jestem tak słaba i łeb mnie boli, więc na razie pozalegam. Póki co marnie, ale może dojdę do siebie. :roll:

Może potem popiszę, bo na razie mam mroczki przed oczami...

Miłego weekendu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karolina66, Kochana dalam tylko avocado plus jajo i duzo piperzu mlotkowanego plus sol himalajska :) i zapieklam to 20 minut w 180 stopniach :) Pychosci.

mirunia, wyprobuje nastepnym razem Twoj przepis na avocado. Ale nie zapiekasz go z tymi dodatkami ????

kosmostrada, Kochana tule mocno na to zle samopoczucie!

A ja do kitu. Bylam wprawdzie w tym ciuszkolandzie wielkim , nabylam sliczny sweterek z River Island za 12 zl. Byla jeszcze rewelacyjna kraciasta kurteczka 60 % welny i 40 akrylu ale za duza - kosztowala 35 zl.

Ogolnie ciuszkow masa , bardzo duzo ladnych sweterkow bylo ale ja mialam ograniczone fundusze a tak wzielabym jeszcze ze dwa inne :) Nawet taki pan przede mna kupowal sam na siebie 13 rzeczy .. I to pan calkiem modnie ubrany . Rzeczy tez bral markowe . Za calosc zaplacil 200 zl...takze panowie tez w ciuszkolndach sie odziewaja 8)

Odkrylam dzis ze kolo tego hangaru z ciuszkami jest tez ogromny plac z warzywami owocami i roznego rodzaju dobrymi wedlinkami. Obkupilam sie zatem w warzywa. Wzielam dynie , rukole , tymianek , ziemniaczki i pomidory malinowe oraz przyprawe garam masala bo moja na wykonczeniu juz. Wracalam do samochodu z tymi zdobyczami a ze caly czas jestem na totalnym dole i lęku wolnoplynacym to weszlabym w nieuwadze pod samochod ktory jechal z naprzeciwka :( i sie juz tak przestraszylam ze wracalam z miekkimi nogami i wzielam solian (znow) jak wrocilam do domu.

To taki dzien ze najchetniej zamknelabym sie w psychiatryku.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ḍryāgan, to szersze rekawy tak ja ten ma na zdjeciu , ktore w wersji dlugiej sie zwezaja w nadgarstach Akuart zawsze jestem za ubior raczej chwalona wiec wierz mi on dziwnie nie wyglada. Dzinsy przecierane , botki na obcasie , skorzaste bransoletk i z dzetami i stroj z pazurem jest gotowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ḍryāgan, a ja w milosc ze strony facetow nie bardzo wierze :nono::nono: wiec najlepiej mi jednak bez tej milosci :mrgreen:

tosia_j, ja bardzo lubie bawic sie moda :) oczywiscie wiekszosc rzeczy mam z ciucholandu albo z koncowych wyprzedazy , tudziez z outletow . Nowe kupuje buty , bielizne a tak reszta w sporej czesci jest z ciuchow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tosia_j, ja bardzo lubie bawic sie moda :) oczywiscie wiekszosc rzeczy mam z ciucholandu albo z koncowych wyprzedazy , tudziez z outletow . Nowe kupuje buty , bielizne a tak reszta w sporej czesci jest z ciuchow :)

A np. przez internet też kupujesz ubrania? Czasem można upolować naprawdę fajne okazje. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jutro wymyslilam obiad ( o ile mi deprecha odpusci)

Kurczak z dynią i pieczarkami

Piersi kurczaka w sosie z dynią i pieczarkami

Składniki

4 porcje

2 duże pojedyncze piersi kurczaka (1 podwójna)

sól i świeżo zmielony pieprz

1 łyżka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)

700 g dyni (zważonej ze skórą), około 450 g samego miąższu, użyłam dyni hokkaido

300 g pieczarek

1 nieduża cebula

3 łyżki mąki

2 i 1/2 łyżki masła

1 łyżka oliwy

125 ml śmietanki kremowej 30%

600 ml bulionu (najlepiej własnego wywaru z jarzyn, przepis poniżej)

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

do podania: tłuczone ziemniaki lub smażone talarki ziemniaków, ziemniaki opiekane

Przygotowanie

Piersi oczyścić z błonek i kostek. Rozdzielić na dwie pojedyncze piersi. Każdą przekroić na 2 części, grubszą i cieńszą. Grubszą część przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety. Oprószyć je solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie obtoczyć w niej filety, odstawić.

Dynię pokroić na kilka mniejszych kawałków. Obkroić ze skóry, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na kawałki (np. plasterki lub ósemki). Cebulę pokroić w kosteczkę.

Rozgrzać szeroki, większy garnek. Roztopić 1 łyżkę masła, włożyć piersi kurczaka i smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty bez mieszania aż od spodu lekko się zrumienią.

Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez około 2 minuty do lekkiego zrumienienia. Wyjąć na talerz.

Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez około 1 - 2 minuty, aż będą zrumienione, odłożyć na talerz.

Do garnka włożyć dynię, 1/2 łyżkę masła, posolić i podsmażać przez około 2 - 3 minuty. Podczas obsmażania składników wszelkie zrumienienia w garnku (ale nie przypalenia) są naturalne, rozpuszczą się w sosie i nadadzą daniu głęboki smak.

Na dyni położyć piersi kurczaka i podgrzewać razem przez 1 - 2 minuty, uważając aby dynia się nie przypaliła. Wlać gorący bulion i całość zagotować. Piersi kurczaka nie muszą być całkowicie zanurzone w sosie, tylko do połowy), nie mieszać energicznie. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu (danie ma delikatnie bulgotać) przez około 3 minuty aż dynia będzie miękka.

Do miseczki wlać kilka łyżek sosu z garnka, dodać 3 łyżki śmietanki i wymieszać. Dodać resztę kremówki i wymieszać. Śmietankę wlać do garnka z kurczakiem, dodać natkę pietruszki i delikatnie przemieszać lub przechylać garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadzał. Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos nieco zgęstnieje. Podawać na purée ziemniaczanym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi