Skocz do zawartości
Nerwica.com

Spamowa wyspa


Etna

Rekomendowane odpowiedzi

Aranjani, w tym sezonie zaczęłam od sosu do makaronu. Czyli zielone pokroiłam na kawałki obsmażyłam z szynką szwarcwaldzką ( może byc też boczek wędzony cieniutko pokrojony w paseczki) w oliwie z oliwek, dodałam śmietankę , przyprawiłam, odrobineczka czosnku, do miękkości poddusiłam ( ale tak al dente) et voila.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jasaw, nie, wrzucam surowe (tylko umyte i obłamana końcówka), oczywiście nie obsmażam na złoto, dochodzą w sosie. Kolejnośc- szynka, szparagi, śmietanka ( albo mascarpone ze śmietanką).

 

Tajemnicą szparagów exclusiv restauracyjnych , że mają taki piękny zielony kolor, to wrzucenie ich na wrzątek, po chwili przerzucenie na moment do wody z lodem, wysuszenie i potem dopiero np. zapieczenie. Ja w taki sposób mrożę szparagi - wrzątek, lód, obsuszenie i do zamrażary - zachowują kolor i chrupkośc.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witajcie Makaroniarki! :papa:

 

Też dołączam do fanek makaronów! Lubię makarony, kluchy, kopytka i jeszcze raz makarony! :D

Z sosami, serami, pomidorami, mięskiem...

A za przepis ze szparagami dzięki kosmostrada !... a na dokładkę z czosnkiem! mniam...

 

Dzisiaj wyjęłam z zamrażarki kartacze, które kupiłam w czwartek w kauflandzie do spróbowania, no i całkiem, całkiem mogą być. Ze słoninką i cebulką rumianą smakowały. Pierwszy raz je kupiłam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kosmostrada, ja tak mrożę brokuły na zimę, czyli blanszuję, suszę i mrożę luzem na tacy, a później do woreczków. :D

Chyba skuszę się i na mrożenie szparagów, skoro mówisz... i to właśnie zielonych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mirunia, Przepis dostałam na uszko dawno temu od pana na rynku, od którego szparagi kupowałam. Czosnek to mój dodatek, bo bardzo lubię ( ale troszku, żeby nie zabic smaku szparaga)

Eh kluchy... Lubię, a chłopaki nie... :why: Jedzą tylko leniwe na słodko, no i pierogi.

Od kiedy mam dużą zamrażarkę w lodówce, to mam różne rzeczy pochomikowane - zwłaszcza owoce i zioła. Nie ma to jak koktail w środku zimy i tylko decyzja - malinowy, truskawkowy, czy jagodowy? :105:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kosmostrada, chociaż jestem sama, to chciałabym mieć właśnie dużą zamrażarkę, bo mam w niej więcej owoców i warzyw, niż mięsa. Mięso kupuję na bieżąco, najwyżej jakieś 2-3 porcje wrzucam do mrożenia.

W ubiegłym roku zamroziłam sporo papryki krojonej /surowej/, zielonej fasolki szparag., liści lubczyka w pudełkach... itd. :D

Też chomik jestem :D Zimą jak znalazł, zdrowe, ze znanych źródeł, ekologiczne.

A truskawki miksuję i takie zamrażam w pojemniczkach, doskonałe na koktajle i jako sosik ze śmietaną do naleśników z serem :D

ojjj, ślinka mi leci :yeah:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wieslawpas, hej chłopie jak się masz? Piszesz bez błędów jakbyś się na nowo narodził :smile:

 

Mam się całkiem dobrze. Wychodzę na spacery, prowadzę stąd firmę. Jest fajne towarzystwo. Nie chcę stąd wychodzić bo jest fajnie. Ale niestety i tak jestem już na końcówce bo zszedłem już całkiem z benzodiazepin. Moim lekarzem prowadzącym jest ordynator i prawdę powiedziawszy unikam go bo nie chcę usłyszeć " Panie Wiesławie, w przyszłym tygodniu wypis". Zwłaszcza teraz kiedy mogę stąd prowadzić firmę to już nigdzie mi się nie śpieszy. W piątek zarobiłem 450 zł a dzisiaj 1050 zł wiec nie mam niepokoju, że są koszty a nie ma przychodu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wieslawpas, Wiesiu, dasz radę "na wolności".Wspominałeś, że będziesz gdzieś dalej kontynuował terapię? To tam poznasz też ludków, nowi znajomi do spotykania się. Myślę, że masz już też siłę na pomysły, jak sobie życie urozmaicic, również towarzysko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×