Skocz do zawartości
Nerwica.com

Spamowa wyspa

Etna

Rekomendowane odpowiedzi

platek rozy, wczoraj i dzisiaj czuję się całkiem całkiem :D pracowite były te dni...

Miałam w planie też ugotować barszcz czerwony, ale na rynku nie było tej pani co ma buraki już uparowane, czasami jeszcze ciepłe, tylko zetrzeć...

w sumie zmieniłam plany i ugotowałam ogórkową, miałam ochotę na kwaśną zupę i taka mi wyszła, pychota. Na drugie danie miałam pierożki z soczewicy, też pycha :mrgreen: na deser sernik świąteczny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mirunia, a ja tak: jeden dzien jestem na szczycie swiata :D a w drugi pod dnem :D i pukam zeby mnie ktos chociaz na dno wpuscil :D:D:D mam straszne hustawki :bezradny:

-- 25 kwi 2014, 19:17 --

Anna Maria, czarnobiała mery, :**************

Anna Maria, ja dzis tez caly dzien mam glody :mhm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czarnobiała mery, przepis na pierogi z soczewicą :mrgreen:

Nadzienie:

300 g zielonej soczewicy

3 cebule

3 ząbki czosnku

1 jajko

tłuszcz

sól, pieprz, majeranek, tymianek

Ciasto:

600 g mąki

1 jajko

ok. pół szklanki wody

sól

przyrządzanie:

Soczewicę gotować przez ok. pół godziny do miękkości. Następnie odcedzić i niezbyt dokładnie zmiksować. Cebulę posiekać i zeszklic na oleju. Dodać do soczewicy wraz z przeciśniętym prze praskę czosnkiem, ziołami i przyprawami. Wymieszać i doddać roztrzepane jajko.

Z maki, jajka, odrobiny soli i wody zagnieść ciasto. Wygnaitać je przez co najmniej 5 minut. Podzielić na części i cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać koła. Na każde z nich nakładać łyżeczkę farszu. Starannie zakleić. Gotować prze ok. 5 minut (do wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju. Podawać na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane.

Smacznego! :papa:

-- 25 kwi 2014, 19:25 --

platek rozy, ja również mam takie huśtawki, ostatnie dni są dobre, ale wcześniej też było prawie dno, mimo to nie poddaję się, muszę jakoś funkcjonować :bezradny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi