Minhoi Opublikowano 21 Lutego 2006 Opublikowano 21 Lutego 2006 21.02.2006 17:14 Podpowiada mi niesamowite historie. Kieruje mnie irracjonalnie a potem próbuję sobie wszytko tłumaczyć logicznie. Czasem ją zagłuszam a potem żałuję. A czasem kierują się nią po prostu i... czy ona istnieje, a może to tylko wyobrażnia, która sugeruje bieg wydarzeń?? Intuicja - niezbadany sojusznik, zmysłowy szept, złożeszcze oko... Wierzycie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cicha woda Opublikowano 21 Lutego 2006 Opublikowano 21 Lutego 2006 21.02.2006 17:17 Myślę że istnieje. Zdarzyło mi się kilka razy pod wpływem intuicji (tak myślę) podejmować właściwe decyzje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reirei Opublikowano 21 Lutego 2006 Opublikowano 21 Lutego 2006 21.02.2006 18:23 Jeśli chodzi o kobiety - macie ja na pewno (niestety), nawet powiedziałbym - prekognicję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atrucha Opublikowano 21 Lutego 2006 Opublikowano 21 Lutego 2006 21.02.2006 19:12 Zupełnie nie posiadam czegoś takiego jak intuicja (czyli reirei jest w błędzie ) Za to,czasem mam sny prorocze. Największą moją porażką był sen o śmierci taty mojej koleżanki (zmarł po dwóch miesiącach). Bardzo to przeżyłam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cicha woda Opublikowano 21 Lutego 2006 Opublikowano 21 Lutego 2006 21.02.2006 19:14 Kurcze, miałam parę razy podobne sny ale na szczęście się nie sprawdziły. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Lutego 2006 Opublikowano 21 Lutego 2006 21.02.2006 19:25 Raz w życiu miałam proroczy sen.Spełnił się w najdrobniejszych szczegółach. Wierzę w intuicję.Nie wiem z czego to wynika,może po prostu nasza podświadomość rejestruje różne rzeczy,których normalnie nie zauważamy . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelek nie dam sie!!! Opublikowano 21 Lutego 2006 Opublikowano 21 Lutego 2006 21.02.2006 19:41 Intuicja --- jak najbardziej !! Mysle ze kazdy czlowiek mial w zyciu sytuacje gdy cos (ktos ?) podpowiedzialo mu wlasciwa droge. Sny prorocze - w to nie wierze zupelnie , chodz wiele juz "dziwnych" sytuacji mnie spotkalo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reirei Opublikowano 21 Lutego 2006 Opublikowano 21 Lutego 2006 21.02.2006 21:13 Zupełnie nie posiadam czegoś takiego jak intuicja(...) Za to,czasem mam sny prorocze.Ale dałaś popis atrucha... prorocze sny to przecież także prekognicja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atrucha Opublikowano 21 Lutego 2006 Opublikowano 21 Lutego 2006 21.02.2006 21:23 Zupełnie nie posiadam czegoś takiego jak intuicja(...) Za to,czasem mam sny prorocze.Ale dałaś popis atrucha... prorocze sny to przecież także prekognicja Ale ściemniasz,reiu Nie mam intuicji i basta. Sny prorocze to inna sprawa. Poczytaj uważnie.. Nie odniosłam się ogólnie do prekognicji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reirei Opublikowano 21 Lutego 2006 Opublikowano 21 Lutego 2006 21.02.2006 21:27 (edytowane) masz sny prorocze tak? najpierw coś Ci się śni, potem się dzieje na real, tak? czy nie? Diagnoza już wystawiona atrucha, Nostradamus też się tłumaczył że był na haju.. Edytowane 21 Lutego 2006 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atrucha Opublikowano 21 Lutego 2006 Opublikowano 21 Lutego 2006 21.02.2006 21:29 masz sny prorocze tak? najpierw coś Ci się śni, potem się dzieje na real, tak? czy nie? ..i Ty chcesz nazwać to intuicją..? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reirei Opublikowano 21 Lutego 2006 Opublikowano 21 Lutego 2006 21.02.2006 21:30 Ja pisze o prekognicji, a ty o intuicji ...i zaspamujemy cały świat!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
innge Opublikowano 22 Lutego 2006 Opublikowano 22 Lutego 2006 22.02.2006 06:34 Podpowiada mi niesamowite historie. Kieruje mnie irracjonalnie a potem próbuję sobie wszytko tłumaczyć logicznie. Czasem ją zagłuszam a potem żałuję. A czasem kierują się nią po prostu i... czy ona istnieje, a może to tylko wyobrażnia, która sugeruje bieg wydarzeń?? Intuicja - niezbadany sojusznik, zmysłowy szept, złożeszcze oko... Wierzycie?? jasne-sama tak mam myslalam kiedys, ze moze to rodzaj prorokowania... prorocy poslugiwali sie wizjami i intuicja... zawsze mam wyrzuty sumienia, jezeli nie poslucham podpowiedzi intuicji... wtedy wszystko obraca sie przeciw mnie... wiec staram sie nie ryzykowac... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Lutego 2006 Opublikowano 22 Lutego 2006 22.02.2006 14:42 Ja zawsze przeczuwam ,kiedy ma się coś złego stać.Przeważnie mam rację.Nie chodzi o jakieś wielkie tragedie w stylu wypadek samochodowy pod moim domem,śmierć w rodzinie...chodzi o rzeczy ,które dotyczą mnie i moich codziennych spraw.Zawsze przeczuwam,że coś mi nie wyjdzie.Zawsze wiem kiedy będe pytana na ćwiczeniach. Pytanie brzmi,czy faktycznie jest to jakaś niezależna od człowieka siła (może 6 zmysł),czy po prostu swoim negatywnym myśleniem ściągam "porażkę". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reirei Opublikowano 22 Lutego 2006 Opublikowano 22 Lutego 2006 22.02.2006 17:50 A tak na poważnie - nie wiemy z czym mamy tak na prawdę do czynienia Biorąc pod uwagę obecny stan wiedzy ludzkiej wszystko jest fizycznie możliwe, intuicja, prekognicja, a nawet telepatia. Przecież od kilku lat znane są np cząteczki które cofają się w czasie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
innge Opublikowano 22 Lutego 2006 Opublikowano 22 Lutego 2006 22.02.2006 17:56 a dzis znow zrobilam cos wbrew sobie.... i intuicji... i zaplacilam za to... problem z pamiecia nad wyraz jasny mam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lutego 2006 Opublikowano 23 Lutego 2006 23.02.2006 14:10 Zawsze byłam zdania ,że ludzie,którzy z góry wykluczają takie rzeczy wcale nie są tacy rozsądni jak myślą.Świat jest przecież pełen tajemnic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śmierć Opublikowano 8 Marca 2006 Opublikowano 8 Marca 2006 08.03.2006 00:39 Istnieje, ale nie rzadko się myli :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dana Opublikowano 8 Marca 2006 Opublikowano 8 Marca 2006 08.03.2006 06:51 Oczywiście, że jest i zgadzam się ze Snaefidur, że pewnie istnieje jakaś rejestracja podświadoma. Sama kieruję się w życiu rozsądkiem plus intuicją. Intuicja bardziej pochodzi od emocji , od odczuwania i trzeba ją popierać rozsądnym wywodem, ale nierzadko sama w sobie podpowiada prawidłowe decyzje. Co do ludzi - tutaj zupełnie działa intuicja. Złym szybko schodzę z drogi, wystarczy jedno spojrzenie ( czuję jakby ich energię), stad mam szczęście, spotykam fajnych i kochanych :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aska Opublikowano 9 Marca 2006 Opublikowano 9 Marca 2006 09.03.2006 12:12 ja do sytuacji intuicji nie mam.bym powiedziała wręcz odwrotnie .jak mi sie wydaję, że coś nie wyjdzie to z regóły wychodzi i odwrotnie.natomiast mam nosa do ludzi zawsze jak kogoś poznam to mniej wiecej wiem co sie mogę po nim spodziewać.jedyny raz się pomyliłam ,co do mojej macochy. może dlatego że bardzo chciałam żeby mi matkę zastąpiła i nie widziałam co powinnam widzieć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marra Opublikowano 13 Listopada 2025 Opublikowano 13 Listopada 2025 13.11.2025 20:59 (edytowane) "W systemie MBTI istnieją dwa rodzaje preferencji dotyczących tego, jak ludzie przetwarzają informacje: intuicja (N) i obserwacja (S). Osoby z preferencją "N" (Intuicyjne) często skupiają się na przyszłych możliwościach i abstrakcyjnych koncepcjach, podczas gdy osoby z preferencją "S" (Obserwacyjne) są bardziej skupione na faktach i szczegółach teraźniejszości. Z tego powodu niektóre typy MBTI są określane jako obserwacyjne (np. ISTP), a nie intuicyjne (np. INTP). Osoby intuicyjne (N): Kładą nacisk na przyszłość, idee, możliwości i teorie. Osoby obserwacyjne (S): Koncentrują się na teraźniejszości, faktach, szczegółach i praktycznych zastosowaniach." Taka ciekawostka dlatego fajnie się z nim zapoznać bo można się lepiej sobie przyjrzeć... bo niby jesteśmy do siebie podobni a jednak bardzo różni... funkcje kognitywne rozjaśnia o co tu chodzi. Moj typ infp jest intuicyjny... są tego plusy i minusy. Edytowane 13 Listopada 2025 przez marra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verinia Opublikowano 14 Listopada 2025 Opublikowano 14 Listopada 2025 14.11.2025 06:17 Też mam intuicyjny. Co nie oznacza, że wszystko mi się sprawdza. Także nie wiem co o tym myśleć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marra Opublikowano 14 Listopada 2025 Opublikowano 14 Listopada 2025 14.11.2025 06:58 "Poniżej znajdziesz jasne i zwięzłe omówienie zagrożeń (tzw. blind spots) charakterystycznych dla typów intuicyjnych (N) w MBTI — niezależnie od tego, czy są to NT, NF, ENx, czy INx. Ponieważ nie wszystkie typy MBTI są intuicyjne, te problemy dotyczą właśnie tych, którzy preferują intuicję (N) zamiast Sensing (S). Zagrożenia i słabe punkty typów intuicyjnych (N) 1. Oderwanie od rzeczywistości Intuicyjni skupiają się na możliwościach, ideach, koncepcjach i przyszłości, przez co: mogą zaniedbywać praktyczne detale i bieżące potrzeby, odczuwać trudność w „uziemieniu się”, czasem projektować wzorce tam, gdzie ich nie ma. Efekt: błędne założenia, przepalanie czasu na abstrakcje, gubienie konkretów. 2. Nadmierna idealizacja Intuicyjni lubią wizje i potencjał, więc: mogą przeceniać możliwości ludzi albo projektów, mieć zbyt wysokie oczekiwania, rozczarowywać się rzeczywistością, gdy „ideał” nie zostaje osiągnięty. Efekt: frustracja i porzucanie projektów, które nie rozwijają się tak szybko jak w ich wyobrażeniu. 3. Chaos organizacyjny Wiele osób z preferencją N: lekceważy szczegóły i procedury, ma trudności z utrzymaniem porządku, źle zarządza czasem, bo ważniejsze są „wielkie pomysły”. Efekt: bałagan, niedotrzymane terminy, zgubione informacje. 4. Skakanie między pomysłami Intuicyjni są pobudzani przez nowe idee, ale: szybko się nudzą, rzadziej kończą to, co zaczęli, łatwo rozpraszają się przez nowe „genialne” koncepcje. Efekt: wiele rozpoczętych, mało zakończonych projektów. 5. Zbytni fokus na przyszłość N-ki często żyją „jutrem”: trudniej im cieszyć się teraźniejszością, mogą zaniedbywać codzienne sprawy (zdrowie, obowiązki), mają tendencję do przewidywania zbyt daleko naprzód. Efekt: brak stabilnej rutyny i poczucia ugruntowania. 6. Błędne interpretacje Ponieważ intuicyjni szukają znaczeń ukrytych: mogą nadinterpretować zachowania lub słowa innych, czasem odczytywać intencje, które faktycznie nie istnieją. Efekt: nieporozumienia i niepotrzebne emocje. 7. Trudność w komunikacji z typami S N i S często myślą bardzo różnie: intuicyjni mogą mówić zbyt abstrakcyjnie, mogą uważać typy S za „zbyt praktyczne” lub „zbyt dosłowne”. Efekt: poczucie „niezrozumienia” w relacjach lub zespołach. 8. Perfekcjonizm koncepcyjny Dotyczy szczególnie INTJ, INFJ, INTP: pomysł musi być doskonały zanim zaczną działać, mogą utknąć w planowaniu i analizie. Efekt: opóźnienia, brak realnego działania." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brum.brum Opublikowano 14 Listopada 2025 Opublikowano 14 Listopada 2025 14.11.2025 07:01 Jak najbardziej, jest intuicja i często jest takim wewnętrznym „przeczuciem”/głosem, kompasem…zastanawiam się tylko czy Kobiety mają bardziej rozwiniętą intuicję czy to mit (?) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marra Opublikowano 14 Listopada 2025 Opublikowano 14 Listopada 2025 14.11.2025 07:04 Nawet jeśli mbti to tylko pseudonauka (na ten moment zalicza się do tej kategorii) to taka tendencja bycia intuicyjnym jak widać wyżej może też nas trochę gubić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi