Skocz do zawartości
Nerwica.com

Zjednoczone Stany Lękowe

PJT

Rekomendowane odpowiedzi

platek rozy, nic dziwnego, że się wystraszyłaś. Kiedyś spędzałam wakacje na działce ze swoim chłopakiem i ktoś się wdarł nam na podwórze. Chłopak dał mi nóż do ręki ale zaczęłam nim tak trząść, że musiał mi go odebrać mówiąc - jeszcze sobie coś zrobisz XD

By the way - czytaliście "Lęk" Antoniego Kępińskiego? Wczoraj zakupiłam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hania33, psycholog to jest ktos kto po prostu skonczyl studia psychologiczne (wiec ma wiedze ogolna, ale nie jest tam szkolony jak prowadzic terapie). A zeby byc teraputka, trzeba potem isc do szkoly terpeutycznej (ktora trwa jakeis 4 czy 5 lat chyba), samemu prowadzic wiele godzin terapii (pod okiem specjalisty), i tez samemu przejsc swoja terapie. Dopiero wtedy taki czlowiek ma certyfikat i wie jak przeprowadzac terapie.

Niestety w PL jest tak, ze wlasciwie kazdy - i psycholog i nawet nie psycholog tylko czlowiek z ulicy moze sobie zalozyc "gabinet" i przyjmowac ludzi na porady jakies. Dlatego wiem, ze byla cala afera, zeby powstaly jakeis prawne ustalenia, ze takiej pomocy moga udzielac tylko tacy terpaeuci z certyfikatami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faraway, no ja z tego co pamietam, to powiedzialam, ze wkurza mnie to ciagle "co slychac?" i ze ja nie wiem co mam na to odpowiadac, bo siedze caly tydzien w domu no i co u mnie moze byc slychac? :D ehhhe, no ale zawsze jakos tam sie dalej toczylo.

platek rozy, o kurde!!!! tez by mi tak skoczyl puls w tej sytuacji! :shock:

hania33, no ale jak to zbyt okropne? To co, sa pewne rzeczy, ktore jak czlowiek przezyje to juz nic nie moze zrobic tylko najelpiej jakby sobie strzelil kulke w łeb? Nieee no, prosze Cie! :) Glupoty Ci nagadala serio! Ludzie przechodza straszne tragedie i dochodza do siebie, nieraz jest po prostu trudniej i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hania33, a no wlasnie, to pewnie dlatego takich glupot Ci nagadala... :-/ Naprawde terapeuci sie musza szkolic ładnych pare lat i długo pracować pod okiem innego specjalisty - ale wtedy wiadomo, ze robią to rzetelnie.

Poza tym, zeby zostac terapeuta trzeba władować tyyyyle kasy w te szkoly terpautyczne, ze masakra :) Wiec jak juz sie dostanie certyfikat to mysle, ze kazdy chce pracowac jak najlepiej bo opinia klientow sie liczy, a jak straci sie dobra opinie i nie ma klientów, to cała ta kasa wywalona w błoto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.