Skocz do zawartości
Nerwica.com
Ten temat

Status cywilny ANKIETA Może byc anonimowo!

khaleesi

Jaki macie status cywilny?  

57 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki macie status cywilny?

• panna/kawaler czyli single:)
      37
    • rozwódka/rozwodnik
      3
    • w związku
      17
    • wdowa/wdowiec
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chcę być upierdliwy ale nie umieszczenie w ankiecie o status cywilny odpowiedzi zamężna, zamężny to lekka porażka. Wiem że pewnie takie osoby zaznaczą w związku ale jednym z głównych celów takich ankiet związanych ze stanem cywilnym powinno być zbadanie ilości osób żyjących w związku małżeńskim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

carlosbueno napisał(a):
Nie chcę być upierdliwy ale nie umieszczenie w ankiecie o status cywilny odpowiedzi zamężna, zamężny to lekka porażka. Wiem że pewnie takie osoby zaznaczą w związku ale jednym z głównych celów takich ankiet związanych ze stanem cywilnym powinno być zbadanie ilości osób żyjących w związku małżeńskim.

e fajne to w związku - można sobie różnie interpretować: w związku z czym? (ś) :lol::mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stan cywilny nie uwzględnia naprawdę tzw wolnych związków.

W języku prawniczym osoba niezwiązana małżeństwem zwana jest także osobą stanu wolnego (kawaler, panna, rozwodnik lub rozwódka, wdowiec lub wdowa). Natomiast osoby pozostające w związku małżeńskim zwane są małżonkami: mężem i żoną. Mąż bywa określany również jako mężczyzna żonaty, a żona jako kobieta zamężna – potocznie, o osobach takich mówi się też, że są "zajęte".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Candy14 napisał(a):
  Cytat

Mąż bywa określany również jako mężczyzna żonaty, a żona jako kobieta zamężna – potocznie, o osobach takich mówi się też, że są "zajęte".

Nie jestem zona a jestem zajeta ;)

bo ogólnie w tej ankiecie jest przemieszanie albo powinna dotyczyć tylko stanu cywilnego, albo tylko i wyłącznie pytanie czy jesteś czy nie w związku( ewentualnie formalnym czy nieformalnym). Sugerowałbym to drugie do naszego forum na pewno bardziej pasujące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

carlosbueno napisał(a):

Chciałbym tylko zwrócić uwagę, że w Polsce nie można być zamężnym :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi