Skocz do zawartości
Nerwica.com

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

LINA

Rekomendowane odpowiedzi

Prawie zawsze jak zamawiam jakąś wizytę u lekarza, to muszę ją mieć na JUŻ. Nieraz już żałowałem wydanych pieniędzy, ale w trakcie napadów lęków kompletnie nie liczę się z kosztami, chociażby jak podczas wkrętki na raka jelita, kiedy wydałem 450 złotych na kolonoskopię. Dobrze, że kolejne 350 mi mama dołożyła, bo bym wydał całe moje oszczędności :D. Takie już nasze życie, paranoików. Oglądam właśnie Ligę Mistrzów i znowu wsłuchuję się w moje ucho. Zastanawiam się czy wcześniej tego odgłosu nie miałem, ale po prostu potrafiłem go ignorować.

Nie przebijesz mnie:D 950 wydalem na rezonans brzucha i cholangiografie. A jak bylem zapisany na probe wysilkowa, w trakcie konsultacji kwalifikacyjnej przed badaniem, zmienilem probe wysilkowa na probe wys + ergospirometrie:D Kwota tez jakas spora byla.

A i wlasnie sie zastanawiam czy nie mam raka tchawicy, bo krtan niby zbadalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rajdy terenowe? Hmm nie bedziesz się bała że coś Tobie albo mężowi sie stanie? Ja np w samochodzie mam wyłączone wszystkie lęki, jedynie sie boję że mi prawka znowu zabiorą...

Rafał zauwazyłam że mam tendencje do zachowań skrajnych. Albo bardzo boję się jeździć i aranżuję sytuacje, żebysmy gdzieś nie wyjechali (bo np. mam urojone przeczucie, ze cos sie stanie) - ale to rzadko mam. Albo jak jeżdzę to już na maxa. oczywiscie tam gdzie mozna. Nie ma strachu. A nawet brawura niestety. auto w błocie, szybko, ekstremalnie.

I mam to też np. z jedzeniem - np. cały tydzien ortoreksja, wszystko cacy zdrowe, eko, a w sobote jak swinia - chipsy, piwsko, fastfood, słodycze. Potem cierpienie i wyrzuty. Co prawda w tej dziedzinie już coraz rzadziej ale jednak.

Ogólnie to u mnie nie ma średniości. Jest albo max albo min. W różnych płaszczyznach zycia

Acha psycholog mi zdiagnozowała osobowość Borderline - ale jakos olałam tą kwestie i nie wiem co dalej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bosze, jestem w lęku , że mam raka przełyku :( Objawy raka przełyku to : trudności w połykaniu, zaleganie jedzenia w gardle i przełyku, ucisk- wszystko to mam już prawie tydzień. Jak jem mam wrażenie, że jedzenie przechodzi mi przez plecy i rozpiera. Nie jest to nerwowe wg mnie :( Czuję też palenie i pieczenie, ale rzadziej. Jak poczytalam o tych objawach, jestem przerażona :( i dlaczego to nie przechodzi.... boję się, że to coś powaznego. Czy ktoś tak miał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bosze, jestem w lęku , że mam raka przełyku :( Objawy raka przełyku to : trudności w połykaniu, zaleganie jedzenia w gardle i przełyku, ucisk- wszystko to mam już prawie tydzień. Jak jem mam wrażenie, że jedzenie przechodzi mi przez plecy i rozpiera. Nie jest to nerwowe wg mnie :( Czuję też palenie i pieczenie, ale rzadziej. Jak poczytalam o tych objawach, jestem przerażona :( i dlaczego to nie przechodzi.... boję się, że to coś powaznego. Czy ktoś tak miał?

Gastroskopia raz, dwa obstawiam refluks albo przepuklinę rozworu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ucisk w gardle - globus histericus. Jedzenie Ci zalega, bo jesteś spięta jak cholera, skupiasz całą uwagę na gardle i rejonach pleców, poza tym żołądek z nerwów pewnie też nie działa jak należy, co jest normalne, bo to choróbsko często zaczyna się od problemów z trzewiami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj odpadłam po lekach przeciwzapalnych przepisanych przez lekarkę. Przespałam praktycznie całą noc ale spociłam się masakrycznie i miałam wrażenie, że piecze mnie lewa ręka...

rano jak wstałam to z nosa zszedł mi ropny katar (właściwie mam tak od kilku dni ale w ciągu dnia już ok więc jakoś nie wiązałam tego z infekcją, tzn może jakieś drobne przeziębienie) i gardło też nieco pobolewało, odpluwałam coś żółto-zielonego (pewnie to co spłynęło z zatok w nocy), także może to faktycznie jakieś lekkie bakteryjne nadkażenie zatok. Umówiłam się lokalnie do internisty na popołudnie, niech zerknie na te wyniki i na mnie i zdecyduje czy ew włączyć jakiś antybiotyk czy nie :roll:

Dzisiaj w sumie plecy już mnie nie bolę praktycznie wcale, sama nie wiem co to było ehhh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moich żali i pamiętniczka hipochondryka ciąg dalszy.

Dziś kiepski poranek, tradycyjnie. Potem tendencja na poprawę. Obecnie znosnie. Trochę mniej napiecia, a więc i trochę mniej trzęsą mi się ręce. Powoli idzie, droga jeszcze długa i wyboista, ale może w dobrym kierunku zmierzam. Wieczory też trochę lepsze niż zwykle, może nawet trochę więcej napędu, ale nierówne te stany, więc trudno powiedzieć. Nadal bolą trochę mięśnie głównie górnych partii ciała, ale dretwienia sie zmniejszyły. Jest też jeszcze lekka niezborność wzroku, nie wiem czy to nerwica czy pigułki, ale też chyba się zmniejszyło to dziwne widzenie - jakby opóźniona akomodacja. Miałem to już kiedyś, i przeszło. Mam lekki astygmatyzm nieskorygowany, też może coś z niego wzmacnia to dziwne widzenie.

A jak u Was dzisiaj?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Globus histericus jestze mna juz od dawna ;) sezonowo :-D

A ja jestem ciolek. Bylam dzis u fryzjera pomalowac odrosty. Fryzjerka nie zauwazyla mojego znamiona na czole. Znamie mam od jakis 3 lat rok temu bylam z nim u dermatologa. No i kazala wyciac albo kontrolowac co rok. Oczywiscie w tym roku powinnam isc we wrzesniu jeszcze nie poszlam. Ale powracajac do fryzjerki to mi zamalowala to znamie farba a ja sie zamyslilam i nic nie powiedzialam. Pozniej sobie zdalam sprawe i teraz mam atak paniki ze na pewno mi sie zaraz z tego rak zrobi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moich żali i pamiętniczka hipochondryka ciąg dalszy.

Dziś kiepski poranek, tradycyjnie. Potem tendencja na poprawę. Obecnie znosnie. Trochę mniej napiecia, a więc i trochę mniej trzęsą mi się ręce. Powoli idzie, droga jeszcze długa i wyboista, ale może w dobrym kierunku zmierzam. Wieczory też trochę lepsze niż zwykle, może nawet trochę więcej napędu, ale nierówne te stany, więc trudno powiedzieć. Nadal bolą trochę mięśnie głównie górnych partii ciała, ale dretwienia sie zmniejszyły. Jest też jeszcze lekka niezborność wzroku, nie wiem czy to nerwica czy pigułki, ale też chyba się zmniejszyło to dziwne widzenie - jakby opóźniona akomodacja. Miałem to już kiedyś, i przeszło. Mam lekki astygmatyzm nieskorygowany, też może coś z niego wzmacnia to dziwne widzenie.

A jak u Was dzisiaj?

Dzień dobry Phollerze. Poranek oczywiście nerwówka, bo od razu po otwarciu oczu zacząłem się wsłuchiwać w szum uszny. Właściwie żadnych innych zaburzeń nie mam, lekkie niestrawności, ale w weekend tak się przechlałem na imprezie, że jeszcze kilka dni minie zanim wątroba wróci do normalności. Odczuwam lekki niepokój, bo jutro rano czeka mnie reznonans głowy. Najgorsze będzie czekanie na wynik (4-5 dni roboczych). Dodatkowo zgodnie z zaleceniem mojego magika od pleców wykonałem badanie TSH. Polecam laboratoria Bruss, po 3,5 h miałem wynik. 1,12, czyli wszystko w normie. Niby pracuje normalnie, niby nic mi nie jest, ale pisk w uchu wciąż mi przypomina o chorobach i złu świata. Bywało jednak gorzej. A może Phollerze to "dziwne widzenie" to lekka derealka? Ja tak miewam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej wszystkim

Nerwa ja tez mam ostatnio podobne objawy dotyczące piersi.

Myslalam ,ze to może nerwoból .

Wcześniej jak u większości pobolewaly mnie przed okresem, a teraz czuje pieczenie i dyskomfort po jednej stronie nawet po okresie .

Zaczęłam to odczuwać ok miesiąca właśnie po wykonaniu usg ,na którym wyszły małe torbieliki ,a jedna jest większa po tej stronie,po której mam objawy.

To miejsce przy ucisku boli .

Cały czas tym się teraz głównie nakrecam plus wiele innych starych atrakcji .

Niema dnia wolnego .

Cokolwiek bym nie robiła ,to i tak w każdej chwili myśle o objawach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Ja kiedyś po xanaxie odpowiednik neurol poszłam na egzamin .

Zaraz po wyjściu wróciłam się ponownie na poprawkę ,uznając ,ze pewnie go nie zdałam.

Stałam pod sala jak ta pała ,aż wszyscy wyszli ,a profesor zapytał co ja tu robię?

Ja mu na to,ze czekam na poprawkę ,bo nie zaliczyłam .

On zdziwiony oświadczył ,ze zaliczyłam na 4+,ale jeśli się upieram to może zapytać mnie jeszcze raz .

Poczułam się jak jas fasola w byłam w totalnym transie .

To chyba było jakieś odrealnienie ,śle pozytywne .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działanie xanaxu powinno być opisane w ulotce. Ogólnie przyjmuje sie, że benzo ma wpływ na tzw obsługę urządzeń :), ale stopień tego wpływu jest uzależniony osobniczo.

A tak stanowi Internet:

"Ze względu na silne działanie uspokajające Xanax może obniżać sprawność psychofizyczną (spadek koncentracji, spowolniona reakcja na bodźce). Z tego powodu, zwłaszcza w pierwszych dniach leczenia, pacjent powinien unikać prowadzenia pojazdów i obsługi urządzeń mechanicznych dopóki nie zyska pewności, że lek nie wpływa istotnie na jego sprawność psychomotoryczną."

Na mnie pod tym względem nie działa negatywnie, mam wrażenie, że wręcz poprawia te funkcje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie to nie jest żaden globus histericus, boli, bardziej uciska i rozpiera mnie przełyk podczas przełykania, jakby jedzenie mi się zatrzymywało. Dzisiaj nieco lepiej, biorę Promolan Max, ale ciągle czuję coś w plecach/ przełyku. Wczesniej mialam problemy z zolądkiem, jelitówkę. Bosze, mam nadzieje, że to przejdzie.

Jeszcze 2 lata temu w ogóle nie myślalam o chorobach, nic mi nie dolegalo. żadnych migren, bólów, problemów żołądkowych. Latałam samolotami wszędzie, mieszkałam sama! w Stanach, niczym nie przejmowałam. W samych Stanach 20 razy leciałam samolotem, a teraz boję się gdziekolwiek ruszyć. Po 30 spadło wiekszość rzeczy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działanie xanaxu powinno być opisane w ulotce.

Na opakowaniu nawet jest napisane ze lek powoduje spadek sprawnosci psychofizycznej. Ale wolalem spytac doswiadczonych, napewno sproboje go wziac, a czy wytrwam 3 tygodnie to zobaczymy czy to bedzie mialo sens.

Aleksandra : mowiac o przelyku masz na mysli na wysokosci szyi, czy troche nizej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafał, na PM jest pusta wiadomomość :)

U mnie jest pelna:P Ale juz edytujac odpowiedzialas. Zastanow sie na zbadaniem refluksu. Jesli nasila Ci sie po pochylaniu ja bym to obstawial. Tylko nie wiem czemu Cie boli na plecach a nie z przodu;d Chociaz podobno refluks moze promieniowac do tylu pomiedzy lopatkami. Jak sie nie chcesz badac, to mozesz sprobowac inhibitory pompy protonowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alexandra - a czy masz coś z tego:

Puste odbijanie, odbijanie z treścią zolądkową,

Pieczenie lub ból gardła

Zaczerwienienie gardła

Zmiany w jamie ustnej, na języku.

Ja mam wszystko oprócz ostatniego:p co to za choroba? Jest coś oprócz refluksu dające takie objawy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alexandra - a czy masz coś z tego:

Puste odbijanie, odbijanie z treścią zolądkową,

Pieczenie lub ból gardła

Zaczerwienienie gardła

Zmiany w jamie ustnej, na języku.

Ja mam wszystko oprócz ostatniego:p co to za choroba? Jest coś oprócz refluksu dające takie objawy?

To objawy refluksu o które pytał/sprawdzał mój laryngolog.

A ja ciągle mam te spięte ramiona, kark i plecy... Bolą przez to jak przy grypie. Cały czas się noszę z pomysłem poproszenia lekarza o coś na rozluźnienie mięśni. Myslicie, że ma to sens? Brał ktoś? Pomogło? Najgorzej jest oczywiście rano, po południu mniej tragicznie, a znośnie wieczorem. Powoli będę schodził z benzo, a wtedy na pewno spina się nasili i może jest proste rozwiązanie żeby sobie ulżyć przez tabletusie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Pholer spięte ramiona,kark,plecy i szyia przerabiam od dwóch lat.

Apogeum miałam na wiosnę .

Zrobiłam rtg kręgosłupa szyjnego myśląc,ze wyjdzie jakieś mega zwyrodnienie ,czy coś jeszcze,ale na szczęście ku mojemu zdziwieniu nic,a odczucia fatalne,wybrałam się do fizjoterapeutki zbadała i powiedziała,ze poprostu muszę się więcej ruszać i ćwiczyć ,bo inaczej tak będzie.

Poszłam znów prywatnie i zaproponowali terapie "suche iglowanie" (poczytaj to coś nowego.),ćwiczenia i masaże.

Miałam te miejsca twarde jak kamień chyba jakieś przykurcze.

Oczywiście jak pomogło to przestałam ,błąd ,bo teraz znowu się zaczyna straszny bol szyi i napięcie tych partii.

Najlepsze naprawdę to tez mogę wszystkim polecić to

Krioterapia kriokomora .

Korzystałam z tego wiele lat i nie było super żadnych problemów .

Niestety tu gzie obecnie mieszkam czyli w Szwecji tego niemają ubolewam strasznie .

Trzeba mieć skierowanie od ortopedy,neurologa,lub rehabilitanta .

Chyba 60 zabiegów przysługuje w ciągu rok bezpłatnie na NFZ .

Nikt o tym nie informuje i ludzie się męczą .

Polecam to .

Sama wypróbowałam.

Bardzo pomaga na bóle mięśni,stawów ,nawet właśnie nerwice,depresje,hormony poczytajcie o tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi